pátek 20. listopadu 2020

Veganská kuchařka


Veganská kuchařka aneb báječné recepty pro všechny mlsouny sepsala česká autorka Monika Ševčíková, která vystudovala střední hotelovou školu a během studií pracovala v restauraci. Kromě toho absolvovala různé kurzy vaření a v knihách studovala vliv stravy na tělo a psychiku.

Kniha je útlá, ale obsahuje celou řadu zajímavých pokrmů. Je to skvělá volba pro novou inspiraci do kuchyně. Kniha není určena jen pro vegetariány a vegany ale i pro ty, kteří si chtějí odlehčit svůj jídelníček rostlinnými recepty nebo zkusit něco nového.

V úvodu knihy se dozvíte, že čistě rostlinné recepty pomáhají snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu, posilují imunitní systém, přispívají ke snížení rizika srdečních chorob a mnoho dalšího. Omezení živočišných produktů navíc detoxikuje tělo a má pozitivní vliv na životní prostředí.

Kniha od nakladatelství Grada obsahuje recepty, které jsou co nejméně průmyslově zpracovány.  Navíc produkty používané v této publikaci jsou snadno k sehnání ve zdravé výživě.  Kromě toho je většina receptů bezlepková a nechybí ani různé rady k vaření.

Součástí publikace je i několik typů ke stravování rostlinnou stravou  - například se čtenáři mohou dozvědět, že ořechy a semínka se mají namáčet, protože se v nich oživí enzymy a jsou lépe stravitelné. Navíc obsahují zdravé tuky potřebné pro mozek. Dozvíte se třeba i to, že bílý cukr lze u pečení nahradit datlemi banánem.

Veganská kuchařka je rozdělená na sladké recepty vhodné na snídani, svačinu nebo dezert - jako jsou lívance, čokoládový krém nebo rýžový pudink. Pak přichází na řadu slané recepty a taktéž jsou rozděleny do skupin tentokrát je to svačina, oběd a večeře. V této sekci Monika Ševčíková nabízí brokolicovou polévku, pomazánku z červené čočky nebo fazolovo-batátový guláš.

Já osobně vyzkoušela rychlý a dobrý recept kakaové kuličky v kokosu, které chutnaly celé rodině. A stačily k tomu ovesné vločky, strouhaný kokos, banány, kvalitní kakao, skořice, a datle. 


Během chvíle byla tahle dobrota na světě.



Ze slaných receptů jsem si oblíbila dýňovou polévku.

V knize jsem si nechala založených několik dalších receptů, které chci vyzkoušet. Je tu opravdu velká spousta zajímavých nápadů. Co nejdřív se chystám na kakaové sušenky, snickers tyčinky nebo řepné karbanátky.

Co vy a veganské recepty?

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Tuhle kuchařku mám také doma. Zaujala mě na první pohled,a to přestože nejsem vegan. Zatím nemám vyzkoušeno téměř nic, ale doufám, že to brzy napravím... :) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat