pondělí 23. listopadu 2020

Trelawney

 

Trelawney – Zřícenina na krku a jiné katastrofy je samostatným románem od britské spisovatelky Hannah Mary Rothschildové, které v českém jazyce vyšly knihy Nedostižná láska a také novinka Jazzová baronka.

„Trelawney je něco jako scéna pro natáčení filmu o našich snech a představách. Odmysli si scénář, všechen ten humbuk, lidi nebo prestiž, moc nebo peníze, a zůstanou ti jen cihly a malta.“

Kniha je popisována jako humorný román o anglických aristokratech a jejich rozpadajícím se sídle –dřív slavný hrad se po letech hýření bývalých majitelů téměř rozpadá a je na součastných obyvatelích, aby si zachránili střechu nad hlavou. Na knihu jsem se tedy velmi těšila, čekala jsem totiž něco podobného jako česká série Aristokratka od Evžena Bočka. Ale bohužel moje očekávání nebyla naplněna. Musím připustit, že česká verze mě zaujala více, obsahovala více humoru i čtivější děj.

Oficiální anotace:

Kdo nikdy nesnil o životě na zámku… bez střechy, ústředního topení a s břečťanem místo nábytku?
Rozlehlý cornwallský zámek Trelawney se všemi svými věžemi, okrasnými hláskami, pokojem pro každý den v roce, šesti kilometry chodeb a 500 tisíci akry půdy dlouho představoval okázalou a nepřehlédnutelnou vizitku svých majitelů.
O 700 let, 24 finančně negramotných hrabat, 2 světové války a 1 finanční krizi později je rodina Trelawneyů úplně švorc a velkolepé sídlo jim padá na hlavu. Přesto následníci rodu – hrabě Kitto, jeho manželka Jane, jejich tři rozmazlené děti, pes, Kittovi staří rodiče a teta Tuffy, etymoložka studující blechy – žijí dál na chátrajícím zámku, kde je víc místností se zdmi porostlými břečťanem než těch, kam nezatéká, a dělají jakoby nic.
Když do zámku dorazí dopis oznamující příjezd Ayeshy – dcery krásné Anastazie, dávné přítelkyně Jane, spustí se lavina událostí, která převrátí celé sídlo i život jeho obyvatel naruby. Rozhádaná rodina se musí spojit a přijmout zpět také Kittovu odloučenou sestru Blaze, aby zachránili sídlo i čest rodiny. Jane a Blaze rychle zjišťují, že dům sám je jen velmi malou součástí toho, co doopravdy drží jejich rodinu pohromadě.

Autorka na nápad sepsat tuhle knihu přišla při objevu svazků starých dopisů zaslaných v 80. letech z Indie z opuštěného místa. Ovšem Rozhschildová svou vizi poupravila a situovala svou knihu do Anglie do romantického cornwallského zámku.

Kniha je složena z 32 kapitol a více než 400 stran. Vypráví o období června roku 2008 až května 2010. Pojednává o jedné dysfunkční rodině. Ukazuje dobrodružství jednotlivých rodinných příslušníků, přináší životní bilancování, změny, dávné tradice a zvyky. Kromě toho se čtenář setká s nevěrou, společenským statusem, drby či trampotami. Taktéž zobrazuje historii hradu, jak se k němu jednotliví majitelé chovali. Popisuje snahu zachránit bortící se cornwallské sídlo, která dovede rodinu k otevření dveří veřejnosti.

Nedokázala pochopit, proč hraběcí rodina na tom místě tak lpí. Hrad Trelawney je vlhká a bezútěšná smrtící past, bezedná jáma polykající spoustu peněz bez očividného efektu. Říkala si, jestli tam hrabě s hraběnkou vůbec přežijí zimu, v jejich bytě byla někdy taková zima, že Glenda musela na záchodě sekat led.



Dysfunkční rodina  je tvořená – Kittem dědicem, který mrhá prostředky na nefungující nápady, Jane jeho manželkou, která zastává roli uklízečky a služebné i pro své tři nezbedné děti - vzdorovité Arabelly, romantika Tobyho a nespokojeného Ambrose. K tomu má na krku tchána s tchýní, kteří se nechtějí vzdát rodového lesku.

Líbil se mi nápad popsat obrovské panství, které kvůli rozmařilému chování, neřízenému životu, nerozumnému chování, rozhazování a nesmyslnému nakládání s finančními prostředky přivedly hrad do bezútěšného stavu, tedy ruina, která sotva stojí. Ale autorka bohužel v průběhu vypravování  čtenáře zavalila zevrubným popisováním.  Knize by neuškodilo, kdyby byla trochu více usekaná. Rozhodně je zde spousta částí, které by se mohly zkrátit. Spousta prostoru je věnována finanční oblasti a biologii. Až příliš mnoho řečí o burze a nakládání s akciemi mě poněkud nudilo. Dílo je na můj vkus hodně popisné a navíc často zabrousí do investování, popisování fungování burzy, což není zrovna nejzábavnější téma.

Příběh je prezentován jako komický, já ale u Trelawney slibovaný humor postrádala, na mě dílo působilo tragickým dojmem, jelikož jednotlivé osudy rodiny jsou spíše k pláči než k smíchu. Čtenář je nucen sledovat dekadence jedné aristokratické rodiny a to nejen kvůli nezodpovědnému způsobu života, ale i kvůli špatným mezilidským vztahům. Takže jde o takové poněkud tragické rodinné osudy. 

Hannah Rothschildová je britská spisovatelka, publicistka, filmařka, byznysmenka, filantropka, která zpracovává dokumentární tvorbu na BBC a HBO. Například vyprodukovala dílo o své pratetě Pannonice – Jazzová baronka, které vyšlo v Metafoře jako kniha. Také získala Řád britského impéria za zásluhy v oblasti umění a charitativní činnosti, přispívá i do řady předních novin a časopisů př. Vogue, The Times, New York Times. Autorka je všestranná osoba, která ještě vychovává tři děti.

Ukázka:

Počátkem devatenáctého století byl hrad už natolik rozšířen, že v něm pro každý den v roce byla jedna místnost, měl jedenáct schodišť a přes šest kilometrů chodeb. Poté, co se v jeho bludišti beznadějně ztratila oblíbená milenka krále Jiřího III. A málem zemřela na podchlazení, dostávali hosté při příjezdu miniaturní stříbrnou krabičku ozdobenou erbem, v níž byly konfety odlišných barev. Každému hostovi byl přidělen jiný odstín, dotyčný si pak konfetami vyznačil cestu do svého pokoje. Rudyard Johnson, viktoriánský pisatel deníku a pravidelný host, si zapsal: „Hrad sestává ze čtyř hlavních budov, z nichž každá byla vystavěna v jiném století. Jednou z kratochvílí rodiny Trelawneyů je spát v alžbětinské ložnici, snídat v jakubovské síni, podávat odpolední čaj v zimní zahradě z období regentství Jiřího IV. A tančit v georgiánském tanečním sále.

 

Hodnocení: 2/5

 Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!



1 komentář:

  1. Mě kniha zas tak špatná nepřišla. Je pravda, že jsem očekávala něco úplně jiného, a to co slibuje v anotaci, není splněno... ale ve výsledku jsem se do úpadku této rodiny začetla a částečně se do nich dokázala vcítit... :)

    OdpovědětVymazat