sobota 1. října 2022

Holka přes palubu

Holka přes palubu je milý romantický román od americké autorky Tessy Bailey, která se pohybuje na předních příčkách žebříčku bestsellerů New York Times a USA Today. Pracovní zkušenosti nasbírala v hospůdce Manhattan, kterou vlastní její strýc. Zde potkala svou nejlepší kamarádku i svého milovaného manžela. Žije na Long Islandu, má ráda klasický rock a vymýšlení příběhů o mužích v montérkách. Pokud to situace dovolí, vyhýbá se slunci a společenským kontaktům.

Tahle romantická komedie se odehrává v malebném rybářském městečku Westport. Kde se potkají dva lidé, kteří měli zjistit, co je to láska. Autorka pro svoji hlavní hrdinku našla inspiraci v postavě Alexis Roseové z městečka Schitt´s Creck.

„Ale potřebuješ mozek, který zvládne víc než počítat, kolik lajků dostaneš za fotku na svém profilu. Život se dá žít i jinak, Piper.“ „Jo, já vím,“ odsekla mírně podrážděně, ale taky trochu zahanbeně. „Těmi fotkami život dokumentuju. Já…“ „Panebože.“ Napůl zasténal, napůl se zasmál. „Nejsi ničím zajímavá, jasné? Piper Bellingerových jako ty jsou v tomhle městě tisíce. Jsi jen způsob, jak si ukrátit čas.“ Pokrčil rameny. „A ten právě vypršel.“

Piper Bellingerová je zhýčkaná mladá dívka, která nikdy nemusela hnout prstem a dostala, co chtěla. Její život je jeden velký večírek a jde jí jen o popularitu a počty followerů. Nikdy se nestarala o budoucnost, jen si užívala. Až jednoho dne spadla klec. Její otčím má dost jejího nevhodného chování a po fiasku, kdy skončila ve vězení, ji posílá do zapadákova. Aby se jen s pár drobnými postarala sama o sebe. Tahle rozmazlená dívka potřebuje lekci a zjistit, o čem život opravdu je.

Druhým hrdinou je Brendan Taggart mohutný vousatý námořník, který se specializuje na lovení kraba královského. Tenhle rybář je spjatý s městečkem, má rád svoji zaběhlou rutinu a nemá rád změny. Po smrti své manželky neměl zájem o jinou ženu. Zasekl se, ale Piper ho vrací zpátky do života. Tato přenádherná dívka mnoha tváří ho nesmírně fascinuje. Díky ní se konečně otvírá, mění svůj zaběhlý koloběh a ona má konečně pocit, že pro někoho něco opravdu znamená.

„Mám lepší nápad. Jděte po West Ocean Avenue a kupte si někdo hotovku s sebou.“ „Ne, počkejte!“ Začali se přetahovat o sklenici s omáčkou. „Zvládnu to.“ „Přiznejte upřímně, má zlatá, že vy jste ještě nikdy nestála u plotny?“ zeptal se jízlivě. „Jestli ten barák podpálíte, už ho neprodáte.“

Jsou to dva protiklady, které se neodvratně přitahují. On nabručený kapitán a ona hvězda sociálních sítí. Přelétavá pařmenka, která se zajímá jen o svůj vzhled, nakupování a společenský status. Se nyní musí učit vařit, starat se o domácnost a vycházet s penězi. Naštěstí je tady Brendan, a i když oba pocházejí z odlišných světů, snaží se jí být nablízku.

Westport tedy místo, kde se celá kniha odehrává, je hrdinčiným rodištěm. Na moři se utopil její otec a matka tíhu smutku neunesla a utekla, aniž by se ohlédla. Hrdinka konečně postupně poznává svoji minulost. Postupně poznává nové lidi a sbližuje se s Brendanem a mění své priority. Pouští se do úklidu a zútulnění nového domova a postupné opravy přecházejí do rozsáhlejší rekonstrukce nejen bytu, ale i baru, který je součástí dědictví.

Brendan si odjakživa myslel, že bojovat s oceánem bude navždycky ta největší výzva. Ale to bylo předtím, než se seznámil s Piper. Ještě sice netušil, o co mezi nimi jde, ale jeho útroby nikdy nelhaly. Když naslouchal svým instinktům, nikdy boj s vodou neprohrál, a tak silně doufal, že ho jeho instinkty nezradí ani teď.

Holka přes palubu mě velmi mile překvapila. Váhala jsem, zda se mám do čtení vůbec pouštět. Ale příběh mi dokonale sedl. Naprosto ideální letní čtení. Opravdu milá oddechovka o hvězdě instagramu a namakaném kapitánovi. Sedl mi autorčin vtip, místo, které vybrala jako kulisu i samotní hrdinové. Nikdo není dokonalý a děláme chyby, ale je důležité si uvědomit, co je v životě důležité. Příběh o lásce, hledání sebe sama, sesterství, domovu, ale i naději. Navíc v knize nechybí ani několik milostných scén.

Ukázka:

„Piper máš příliš pohodlný život. Hannah aspoň získala titul a má zaměstnání, ve kterém slušně vydělává. A když ji požádám o službičku, aby pro mě našla lokace pro natáčení, vykazuje výsledky.“ Hannah shrbila ramena, ale neřekla nic. „Skočila bys vůbec po příležitosti, kdyby ti zaklepala na dveře, Piper? Nemáš žádnou pohnutku, která by tě nutila jít někam jinam. Nebo něco dělat. A proč bys to taky dělala, když ti tu nic nechybí, nemáš žádné ambice, a já ti poskytuju pohodlný život a omlouvám to, že žiješ v růžové bublině a nijak se nevyvíjíš?“ Piper vzhlédla k muži, kterého považovala za svého otce, šokovaná zjištěním, že na ni pohlíží v tak špatném světle. Vyrostla v Bel-Air. Měla spoustu volného času, pořádala party u bazénu a přátelila se se slavnými herci. To byl jediný způsob života, který znala. Žádný z jejích přátel nepracoval. Ty, kteří se obtěžovali studovat na vysoké škole, by spočítala na prstech jedné ruky. Jaký měl diplom smysl? Měli si díky němu vydělávat peníze? Už tak jich měli tuny.

Hodnocení: 4,7/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

11 komentářů:

  1. Jako odpočinkové čtení určitě fajn. Děkuji za tip. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím. :) Je to trochu klišé téma, ale autorka píše vážně skvěle. Na konec léta to byla ideální volba.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám tyto příběhy ráda, ačkoliv to zní jako klišé v každé druhé romantické knize :-) Ale zaujalo mě to a píši si ji na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tyhle klišoidní příběhy čtu ráda. ;-) Člověk si u nich odpočine.

      Vymazat
  4. Knihomolko, děkuji za návštěvu na mém blogu. Ráda jsem se mrkla k tobě, vidím, že tu najdu spoustu zajímavých recenzí.
    Přeji pohodové dny a hodně hezkého čtení. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem četla a opravdu moc se mi líbila. Mám tedy radost, že se líbila i tobě :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  6. To zní jako fajn kniha. Já ji zatím nečetla, ale třeba někdy...

    OdpovědětVymazat