pondělí 17. října 2022

Projekt každodenní rutina

 Projekt každodenní rutina je prvním dílem série Mirror World. Autorem je Alexej Osadčuk, který se narodil na Ukrajině a později se se svou rodinou přestěhoval na jih Španělska, kde zůstal dodnes. Odmalička je velký čtenář, který si oblíbil hlavně dobrodružné romány například od Arthura Conana Doyla či Jacka Londona. V roce 2010 napsal svůj první román a jednalo se o žánr fantasy. Jelikož býval vášnivým hráčem online her, pustil se do sepsání série Mirror World. První díl se dostal na světlo světa již v roce 2013 a jsem ráda, že po letech si ho mohou přečíst i čeští čtenáři, a to v překladu od Jana Bendy.

Virtuální svět Mirror World tě očekává!

Uskutečni své nejtajnější sny v říši Meče a Magie!

Staň se velkým mágem nebo proslulým válečníkem!

Postav svůj vlastní hrad! Zkroť draka! Dobyj království!

Pro všechny zoufalé, osamělé a nesebejisté – Mirror World ti nabízí příležitost! V tomto světě můžeš začít…

Tahle dobrodružná série je v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o čtivé i dramatické dílo, kde nechybí napětí, akce, drama, strach o život dcery, vymýšlení taktik či shánění peněz.

Pan Ivanenko se dostal do bezvýchodné situace, jeho milovaná dcera potřebuje nové srdce. Ale on nemá dostatek financí a žádná banka mu nechce půjčit. Peníze nutně potřebuje nejen pro transplantaci, ale i následnou léčbu, a tak dá na radu bratra a začíná hrát pro něj novou online hru nazývanou Mirror World. Tenhle komplexní svět navštěvuje stále více a více lidí. A boháči či klany si platí své zaměstnance, aby za ně vykonávali podřadnou práci. A Ivanenko se chystá k těmto dělníkům přidat. Vybírá si obor hornictví a v menu objevuje novou neznámou rasu, která je ze hry brzy poté vymazána, jelikož umožňuje majiteli rychlé levelování a posouvání se ve hře.

Takový působivý levelování je na jednu stranu super. Ale co se ti stane příště? Co když svou postavu vyleveluješ a pak se domákneš o nějakým neznámým glitchi? Naservíroval ti ji na stříbrném podnose, ale co když v tom jsou nějaký háčky? Navíc tě budou mít pořád v merku admini, Tvoje dovádění podle mě herní ekonomiku poškodit nemůže – v tomhle moři seš jenom kapka. Ale stovky a tisíce takových kapek – to by bylo něco úplně jinýho. Tak co ty na to?“ „Hmmm. Už jsem do něj tolik investoval. Byla by to škoda.“ „Jak chceš. Admini tě k ničemu nutit nemůžou.“

Jako nováček nic nezná, ale je to velký dříč, který má svůj styl, a hlavně cíl za kterým tvrdě jde. Hledá tu nejvýdělečnější cestu, jelikož pro svou dceru by udělal všechno. A tak se bezhlavě vrhá do nového světa, kde několik hodin denně tráví v šachtách a jeskynních a kutá do skal. Postupně se pouští do průzkumu a hledání vhodné strategie, zjišťuje informace, získává tipy i nejrůznější fígle, prochází fóra a vše promýšlí, jelikož virtuální realita je velmi výdělečný business. Na druhou stranu za spoustu věcí zde musí platit, a tak zhýčkaní bohatí hráči hledají levnou pracovní sílu, aby za ně dělali podřadnou práci, chránili je nebo získávali suroviny. A hrdina se právě řadí k takový nájemním dělníkům usilujících o pracovní smlouvu či místo v klanu. Svým počínáním se mu ovšem povede získat i několik vlivných nepřátel.

Dílo se rozprostírá na více než třista padesáti stránkách, které mizí čtenáři před očima, jelikož jde o čtivé a poutavé čtení, ve kterém jde především o získání peněz pro léčbu dcery. Ocitáme se ve virtuální realitě v období středověku, kde je všechno možné. Hra Mirror World se neustále vyvíjí a rozrůstá a začíná být značně návyková. Nabízí budoucnost plnou možností. V prvním díle čtenář teprve postupně poznává nový svět a jeho mechanismy, ale od začátku jde o pozoruhodné prostředí.

Jak dlouho tohle vydržím? Ne, ne, takové úvahy k ničemu nepomohou! Musím to vydržet – dokud to bude nutné! Cítil jsem se minimálně o pět let starší. Bolely mě klouby, svaly jsem měl jako z olova, hlava mi třeštila, viděl jsem rozmazaně a třásly se mi ruce. Zřetelně jsem slyšel tlukot vlastního srdce.

Nepředvídatelné a velmi zajímavé vypravování je plné snahy, naděje, dřiny, strategií i úspěchů. Hrdina musí vymýšlet spoustu plánů, čeká ho řada rozhodnutí a mnohokrát se musí postavit tváří v tvář nebezpečí. Každopádně se jedná o čtivé, poutavé a napínavé čtení. A třeba se jednou v budoucnu také dočkáme podobné veřejné hry. I když se jedná již o několikáté dílo, které jsem v žánru LitRPG četla, stále mě čtení neskutečně baví. Osadčuk děj pojal zase jinak než ostatní spisovatelé a čtenáři se tak při čtení nudit nebudou.

Tyhle skvělé příběhy si čtenáři mohou přečíst díky Fantom Printu, který tento žánr vydává. A určitě si každý vybere. Momentálně se pracuje na překladu druhé části, která ponese název Citadela. A v přípravě je i další série tentokrát od mého nejoblíbenějšího autora tohoto žánru, kterého moc doporučuji a je jím Michael Atamanov a jeho Ohýbači reality, na které se moc těším.

Ukázka:

„Jak to funguje?“ Promnul si bradu. „Představ si virtuální svět obydlenej celou spoustou různejch ras, ve kterých ovládá každou postavu člověk. Zažere se do toho takovým způsobem, až hrozí, že zapomeneš na skutečnej život. Řekněme, že seš účetní pod pantoflem. A v Glasshouse je z tebe najednou nejlepší šermíř z celého království. Zvolíš si vlastní postavu i vzhled. Z dřívějšího „nerda“ a „lůzra“ se proměníš v pohlednýho bohatýho týpka, jednoho z nejlepších válečníků, kterej si užívá majetek i pozornost opačnýho pohlaví. Jedinej háček je v ceně samotnýho účtu – ale jak ti nejspíš došlo, tohle má nějakej rozmalenej tatínkův chlapeček na háku. A co se týče běžnýho Ivana, Saši nebo Sergeje, jejichž třicetidenní zkušební období se kvapem blíží ke konci, kam se tihle pánové vydají? S prosíkem do banky! Už v tom jedou, chápeš, a mají bobky z toho, že o všechno přijdou.“ „To je šílené.“ „Ve skutečnosti ne. Výdělečnej projekt, to jo. Bavíme se tady o miliardách.“

Hodnocení: 4,6/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelstvíFantomPrint!

2 komentáře:

  1. Knihu neznám a nepatří úplně do knih, které bych vyhledávala, ale vypadá zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A rozhodně zajímavá je. Věřím, že by se ti nakonec líbila, jen jí dát šanci. :)

      Vymazat