čtvrtek 13. října 2022

Rod země a krve

 Rod země a krve je prvním dílem nové fantasy série Půlměsíční město od americké autorky Sarah J. Maasová, což je bestsellerová spisovatelka, která píše hlavně v žánru young adult. Proslavila se zejména Skleněným trůnem a Dvorem trnů a růží. Narodila se v New Yorku a nyní žije s manželem, synem a psem poblíž Filadelfie. Sarah miluje balet a pohádky. Ráda pije čaj, cestuje a poslouchá pop. A samozřejmě ji baví psaní, které ji dostatečně zaměstnává a její věrní čtenáři doufají, že ji ještě dlouho zaměstnávat bude.

Bryce Quinlanová je poloviční víla, která pracuje v Gryfově starožitnictví. Ráda by byla tanečnicí, ale potřebuje peníze, tak dělá asistentku mocné čarodějnici a plní její úkoly a přání. Její nejlepší kamarádka je vlčice Danika, která se má stát dědičkou a alfou vlků. Dívky jsou nerozlučitelné a rády si užívají, flámují a řeší trable s láskou. Jedna noc ovšem všechno změní.

„Nemám jinou možnost a nezbývá mi mnoho času. Pokud existuje někdo, kdo by mohl ověřit Daničin pohyb v posledních dnech jejího života, a zjistit, kdo ji zabil, jste to vy. Jste jediným pojítkem mezi oběťmi.“

Bryce se zhroutil svět, našla zabitou Daniku spolu s její smečkou. Jako jediná viděla démona, který měl tu strašnou spoušť na svědomí a nejlépe znala oběti. Ani po dvou letech se dostatečně nevzpamatovala a stále chce dopadnout viníka. A tak souhlasí s tím, že bude pomáhat s vyšetřováním, i když je jejím přiděleným partnerem a ochráncem nevrlý a odtažitý anděl. Který je momentálně otrokem a hodlá si vydobýt svoji svobodu. Kdysi přišel o lásku svého života a také by se rád pomstil. Tihle vyšetřovací parťáci vyšetřují násilné vraždy spáchané silným démonem a zjišťují nečekané skutečnosti.

Příběh má skoro osm set stran, takže se jedná o opravdu objemné dílo, ale to není u knih Maasové nic neobvyklého. A jelikož jsou její příběhy vždycky neskutečně fascinující, čtivé a poutavé, tak čtenáře ve výsledku mrzí, že nejsou delší.                 😉

Než smrtelničtí povstalci rozpoutali válku, měl se některý z těch hňupů zeptat padlých andělů, proč jejich vzpoura v době, než se tito smrtelníci vůbec narodili, neuspěla. Isaiah by jim rozhodně mohl dát pár tipů ohledně toho, čeho se mají vyvarovat. A objasnil by jim, jakým následkům budou čelit.

Součástí knihy je mapa Půlnočního města přezdívaného Lunathionu. A nechybí ani soupisy čtyř midgardských rodů a jejich popis. Každý rod má jiné vedení, vazby, dary i kulturu a tady je vše systematicky zapsané na jednom místě. Na úplném konci čtenář nalezne i krásné poděkování Maasové, dojala mě především část věnovaná jejímu manželovi, popisuje ho jako nejlepšího přítele a spřízněnou duši a jako hlavní důvod proč může psát o pravé lásce.

Autorka umí vykreslit postavy tak dobře, že se do nich buď okamžitě zamilujete, nebo je nesnášíte. Hlavní hrdinka míšenka Bryce mně osobně sedla, je to silná osobnost, která má i své stinné stránky. Ztráta nejlepší přítelkyně ji nevratně změnila a nyní si drží všechny od těla, přesto bojuje. S jejím parťákem se skvěle doplňují a bavilo mě i jejich hašteření, provokování a vzájemné naschvály.

„Chceš mě a já chci tebe. Už je to tak nějakej čas a hrátky se smrtelnými muži ti ani omylem nepomohly na to zapomenout, nemám pravdu?“ V to se teda nepletl. Když mu odpověděla, její hlad byl naštěstí i navzdory divoce bijícímu srdci klidný: „Connore, já s tebou na rande nepůjdu. Stačí, že mě sekýruje Danika. Nepotřebuju, aby mi život řídil další vlk, zvlášť když jde o muže.“

Maasová přináší promyšlený obsáhlý fantasy svět plný pomsty a paranormálních bytostí protkaný napětím. Nechybí politika, rozdělení moci, rebélie, válčení, předurčenost, vyšetřování či touha. V díle je zastoupeno nejen násilí, ale i sex a dílo bych spíše, než do young adult zařadila do new adult a rozhodně nedoporučuji dětem. V knize je hodně ras, a ne všichni jsou spokojeni se svým postavením, proto se válčí a momentálně jde o celosvětový konflikt, který bobtná za hranicemi města. Proto existují legie, které dohlíží na pořádek a čistí oblast, jelikož je často lovištěm plným predátorů i rebelů, kteří chtějí svrhnout zkostnatělou republiku a utiskovatele.

Knize nemám absolutně, co vytknout. Tahle romantická fantasy je prostě úžasná. Maasová je pro mě nejoblíbenější autorkou a vše co napsala, je prostě naprostá pecka a nelze jinak než její knihy vychválit a doporučit.

Ukázka:

Šest dní ten pokoj neopustila a jenom nepřítomně zírala na tapetu s květinovým motivem. A teď za úsvitu sedmého dne… Odešla z hotelu jenom kvůli tomuhle. Jen kvůli tomu si vzpomněla, jak se pohybovat, jak mluvit. Daničina poslední plavba začne za svítání a potom naposledy vypluje i zbytek smečky. Bryce, nebude u toho, aby ji vyprovodila. I kdyby ji vlci nezakázali přijít, nesnesla by to. Vidět, jak odstrkují černý člun od mola. Uložili do něj všechno, co z Daniky zbylo, a její duše bude posouzena, zda je hodna, nebo nehodna toho, aby vstoupila na posvátný ostrov na druhém břehu řeky. Panovalo tu jen ticho. Ticho a mlha. Byla tohle smrt? Ticho a mlha? Bryce si olízla suché popraskané rty. Nevzpomínala si, kdy naposled něco pila. Kdy se najedla. Vybavovala si jenom to, jak ji máma přemlouvala, ať si dá doušek vody. Jakési světlo v ní zhaslo. Jakési světlo v ní zadusili. Klidně mohla nahlížet do vlastního nitra: temnota. Ticho. Mlha. Zvedla hlavu a zadívala se k bráně z vyřezávaných kostí, vytržených žeber dávno mrtvého leviatana, který kdysi plul hlubokými severními moři. Mlha se připlazila blíž a teplota poklesla v předzvěsti něčeho prastarého a strašného. A ona tam dál klečela se skloněnou hlavou. Nebyla vítaná na poslední plavbě, proto se přišla rozloučit se. Aby Danice dala tuhle poslední věc. Bytost, která žila v mlze, vystoupila z oparu, a dokonce i řeka za Brycinými zády se zachvěla. Bryce otevřela oči a pomalu zvedla zrak.

 

Hodnocení: 4,8/5

Velice děkuji Megaknihám za poskytnutí bravurně napsané fantasy knihy plné napětí!

 

2 komentáře:

  1. Tohle je jedna z knih, kterou mám už celkem dlouhou dobu na poličce, ale zatím jsem se k ní nedostala. :) Jak píšeš, Maasová je sázka na jistotu, takže se zklamání neobávám. :)

    OdpovědětVymazat