neděle 15. ledna 2023

Historky z Tinderu

 Historky z Tinderu přináší humorné krátké příběhy o všem možném. Takové ženské vypravování o lásce, sexu, randění i o plácání se ve vztazích. Zaznamenala je česká stand-up komička Lucie Macháčková, což je třiceti pětiletá žena, která s nadsázkou a vtipem sepsala ty nejzajímavější životní karamboly či trapasy.

Na cestu jsem se pokusila načesat si vlasy do typického účasu princezny Leii, dvou zatočených bochánků u uší, ale vypadala jsem spíš jako Heidi, děvčátko z hor. Na moji obranu, on taky nevypadal úplně jako Han Solo, ale spíš Chewbacca (měl mimořádně chlupatá záda).

Oficiální anotace

Dozvíte se:

co se stane, když se zabouchnete na divokém večírku

co dělat, když při šnorchlování v moři omylem narazíte na svého ex

jak nejlépe rozchodit rozchod

proč rozhodně nikdy nechodit se synem své psycholožky

jak to chodí na speed datingu

proč (ne)fungují převozníci

jak přelstít seznamkového podvodníka


Tahle zábavná kniha dokáže zlepšit den. Je určená nezadaným lidem, ale pobaví i ty zadané. Najdou se v ní všichni, kteří někdy přišli do styku ze seznamovacími aplikacemi jako je například Tinder, ten si na paškál vzala autorka asi nejvíc. Nebála se popsat fotky, které se zde objevují a rozdělila je do několika kategorií a vtipně popsala i samotné profily uživatelů. 

Dílo čtenářům nabízí vtipné historky, které pobaví a u některých se dokonce zasmějete nahlas. Navíc vychází ze skutečného života samotné autorky, jejích kamarádek či známých. Jedná se o takové cynické oddechové čtení.

"Walk of shame" v překladu znamená něco jako "pochod hanby". Podle mě je to sexismus par excellence - naznačuje, že žena se po takovém zážitku za sebe stydí, kráčí pak ulicemi nahá po střepech a před ní jde jeptiška se zvonem. Hanba! Hanba! Všichni si před ní odplivují, ona zpytuje své svědomí a lituje, jaká je to ale rajda. Řekl by někdo něco takového o muži? Chlap, který právě prožil vášnivou noc u ženy, si to vykračuje v rytmu písně z Pomády, lidi se mu klaní z balkonů, obdivně tleskají, dítka házejí květiny, přidávají se k němu, jako v muzikálovém čísle a společně tančí. Hosana hrdinovi, který včera zasunul! Když si muž a žena spolu užijí nezávaznou noc, proč je on borec, a ona flundra? 

Tuhle krátkou publikaci lze přečíst během jednoho odpoledne, ale je lepší si ji kouskovat, aby vám déle vydržela. Dílo je složené z několika historek a má přes 230 stran. Je sarkastické a psané s nadhledem a především otevřeně. Pro Macháčkovou je humor hnacím mechanismem.

V historkách z Tinderu nalezneme psychické problémy, randění, autorčinu práci, vztahové trampoty, svatbu, koronavirus, náboženství, zdravotní potíže či spolubydlení. Autorka se nevyhýbá i těžším tématům jako je například obsedantně kompulzivní porucha.

Jana se "držela" celý den - k snídani list zelí, k obědu olíznout rtěnku a neperlivá voda, k večeři se hodně nadechnout. Spoustu kalorií spálila také tím, že neustále mlela pantem, zejména o tom, jak "mně to sladký vůbec nechybí" a "když člověk nejí, má tolik energie". Jenže pak přišla noc a Janu přepadla žravá. Pokoušela se ji zaspat, ale znáte to - když při počítání oveček myslíte na propečené jehněčí, usíná se zkrátka špatně. 

Je to kniha o randění plná bizárů.  Která nabízí otázky k zamyšlení -je například zvláštní, že ve společnosti, když muž prožije jednu vášnivou noc se ženou je nazýván borcem a žena courou. Ukazuje, co je vlastně romantika, speed dating či žárlivost. Nabízí tipy na vhodné místo na první rande či typologii mužů.

Historky z Tinderu mě osobně pobavily. Jedná se o chytlavé čtivé a svižné čtení. Knihu jsem ale brala s nadhledem, jelikož použité příběhy autorka prostě nemohla všechny zažít. Bylo jich nějak moc, ale to nemění nic na tom, že jsem se několikrát ze srdce zasmála. Pokud chcete vypnout, uvolnit se po náročném dni, nebo se ujistit, že nejste sami v hledání toho pravého sáhněte po téhle útlé publikaci.

Ukázka:

Co říká okolí lidem, kteří chodí k psychologovi

1. Ty jo, a přitom vypadáš celkem normálně!

2. Proč? Však se ti v životě nic hroznýho neděje. Jiný to maj mnohem horší!

3. Já bych taky potřeboval psychologa, ale umím si problémy řešit sám. Víš co, nic proti tobě...

4. A to tam sedíš na gauči a vykládáš o sobě, jo? Nepřipadáš si trapně?

5. Takže ty seš blázen? A nerozbrečíš se mi tady?

6. Ježiš, to jsem nevěděl, že je to s tebou tak hrozný...

7. A to tam vykládáš třeba i o mně, jo?


Hodnocení: 3,9/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis!

2 komentáře: