čtvrtek 5. ledna 2023

Markýz hledá ženu

 Markýz hledá ženu je ženským románem a zároveň druhým dílem série Worthingtonovi od Elly Quinnové, která bývala učitelkou a právničkou. Ráda unikala před realitou do historických romancí, až se jednou rozhodla, že je bude psát sama. A její romány se staly oblíbenými a drží se na předních příčkách žebříčků USA Today. Zaměřuje se na období počátku 19. století, které má zevrubně prozkoumané. Nyní žije v Německu, ale předtím s manželem na plachetnici procestovala kus světa.

Dominic markýz z Mertonu je považován za dobrou partii a mnohé dívky by ho braly, i když je mnohdy nadutý, nabubřelý, zabedněný a arogantní snob, který si o sobě hodně myslí. Rozhodne se, že je načase zplodit potomka a začíná hledat tu nejvhodnější adeptku. Tenhle úkol bere velmi vážně, jelikož jako markýz má jisté závazky a povinnosti  - vytvoří si dokonce i seznam požadavků. Touží najít dobrou partii, tedy reprezentativní a poslušnou ženu - tichou, vychovanou, urozenou, pohlednou, která se vyhýbá skandálům.

Ale markýz z Mertonu, jak říkal jeho strýc, by se nikdy neoženil pod svou úroveň. I kdyby dáma pocházela ze sebestarší a sebeváženější rodiny.

Další postavou je Dotty Sternová: dcera venkovského barona, která byla na nadcházející společenskou sezónu poslána k Worthingtonovi do Londýna. Zde poznává nové lidi a pokukuje po partnerovi. Je upřímná, vtipná, bystrá, krásná a vyvádí Doma z rovnováhy. On ji nedokáže odolat, i když by chtěl. Zaujala ho svojí krásou, ale je pod ochranou Worthingtona, s kterým Dom moc nevychází. Navíc je svá, svéhlavá, nevyzpytatelná a nebojí se osočit i gentlemana. Rozhodně nevyhovuje markýzovým podmínkám a s ní by do Domova života přišel chaos. 

Od první chvíle po ní touží, ale chtěl se v manželství vyhnout vášni a lásce, aby neskončil jako jeho příbuzní. Chce se oženit jen z povinnosti. Dotty naopak nejde o titul a výhody s tím spojené, chce  najít pravou lásku. Zásadového muže se stejnými životními cíli, vyznávajícího stejné hodnoty. Dom se chová k Dotty jinak než k ostatním a postupně ji ukazuje svou skrytou stránku.  Je v něm více než se na první pohled zdá a pro Dotty je dobrým společníkem, kterého postupně mění a napravuje.

Tenhle ženský román má přes 320 stran a nechybí v něm politika, etika, nerovné postavení mužů a žen, dvoření či tanec. Autorka nás zavedla do 19. století do doby, kdy je ve společnosti požadováno dbát na pověst a udělat dobrý dojem, abyste si zajistili tu správnou a vhodnou partii.

"Zatím ne, ale mám už seznam požadavků. Musí být dobře vychovaná, nesmí mít záchvaty vzteku ani podivné nálady, měla by být tichá, ucházející..., aby se na ni dobře koukalo - musí s ní přece zplodit dědice -, musí vědět, co se od markýzy očekává. A nesmí mít sklony ke skandálům."

Jedná se o milou oddechovka. Tahle historická romance nabízí příjemný příběh nejen o lásce. Pokud máte rádi historickou kulisu či romantickou literaturu můžete sáhnout po této knize. Poslední dobou jsou podobná díla velmi oblíbená a jistě k tomu pomohlo seriálové zpracování Bridgertonů. Pro mě je to první seznámení s autorkou. Ale v českém překladu u nakladatelství Cosmopolis již vyšel první díl nesoucí název Tři týdny do svatby. A brzy na čtenáře čeká další pokračování, tentokrát o Gideonovi a Louise.

Markýz hledá ženu je volným pokračováním série. A i přesto, že v knize vystupují postavy z předchozí části - konkrétně Grace Carpenterová, která po smrti rodičů vychovává několik sourozenců a která stráví vášnivou noc s pohledným Mattem Worthingtonem, tak se čtenář v ději orientuje i bez přečtení Tří týdnů do svatby. Takže je jen na vás, která část vás zaujme a po které sáhnete. Já osobně díly porovnat nemohu, ale podle Databáze knih, jsem si vybrala tu povedenější.

Ukázka:

"Uvažoval jsi o lady Mary Linleyové?" Jeho přítel se chopil sklenice portského. "Krásná dívka, ale myslím, že bychom se k sobě nehodili." Dom o lady Mary uvažoval a zavrhl ji. Neočekával, že svou ženu bude milovat, vlastně si to ani nepřál. Jeho strýc měl naprosto jasno v tom že v manželství je třeba se vyhnout silné vášni a citům. vedly obvykle ke katastrofě. U vysoce postavených lidí musely stačit vzájemné sympatie a přátelství. Přesto by rád po své ženě trochu toužil. Přestože byla lady Mary dost hezká, silně mu připomínala zamrzlý rybník. Povrch byl tvrdý a pod ním čekala ledová koupel. Jeho myšlenky zabloudily ke slečně Sternové. Měla v sobě hodně vášně, i když zaměřené špatným směrem. Přenesla by ji do ložnice? Alvanley se znovu napil. "Škoda. Její bratr se jí letos snaží zbavit." "Už ho nebaví, že jí jeho žena musí dělat křena? Dostane prý dost velké věno."

Hodnocení: 4,8/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Za mě je tato série povedeným propojením romantiky a trošky historie. Na odpočinek naprosto ideální. :)

    OdpovědětVymazat