pondělí 30. ledna 2023

Mrazivý polibek

 Mrazivý polibek je druhým dílem fantasy série Vampýrská akademie, která je složená dohromady ze šesti částí. V českém překladu již vyšla před lety, ale tentokrát vychází v novém přebalu pod značkou booklab patřící nakladatelství Slovart. Autorkou obálky je mladá talentovaná Adéla Stopka.

Tohle čtivé fantasy dílo sepsala oblíbená autorka Richelle Mead a po vydání zaznamenala obrovský úspěch. Na ten navázala sérií nesoucí název Pokrevní pouta, ve které vystupují některé postavy z VA, takže pokud jste si tohle dílo oblíbili stejně jako já. Můžete sáhnout po téhle náhradě. Taktéž musím vyzdvihnout povedenou autorčinu sérii Sukuba či samostatný román Neslyšno. Ani jedno z těchto děl mě osobně nezklamalo.

Do děje se vracíme přesně v místě, kde jsme v minulé části skončili. Hned v úvodu díla si autorka připravila poměrně podrobná rekapitulaci. Lissa a Christian prohlubují svůj vztah a Rose poněkud žárlí, že už nemá Lissu jen pro sebe, musí se o ní dělit. Lissa je na tom psychicky mnohem lépe, jelikož bere léky, které zabraňují užívání éteru, který ji způsoboval deprese, bludy a úzkosti. Nyní se chová královsky, je zdvořilá a uhlazená. Za to Rose řeší komplikovaný vztah s matkou i trable s kluky. Protože ten po kterém touží, s ní být nemůže. Dělí je nejen věk, ale i práce a pokud oba chtějí chránit Lissu, nemohou se bát navzájem o sebe, ale soustředit se na jejich úkol strážců.  

V díle hraje velkou roli i vzrůstající aktivita smrtících Strigojů. Přibývá útoků, které se stali organizovanými a způsobují velké masakry. Strigojové se dali dohromady s lidmi a ve velkých skupinách jsou téměř nezastavitelní. Začalo se řešit, že by se Morojové měli o sebe umět postarat sami nebo alespoň pomoci svému strážci a konečně začít využívat magii.

"Nemůžem přestat žít proto, že jiný lidi umřeli. Navíc musíme zajistit, aby jich neumřelo ještě víc. Proto je tak bezva nápad jet právě tam. To místo je bezpečný."

Příběh má skoro 300 stran a v mém případě se jedná o rereading. A stejně jako před lety mě kniha moc bavila. Autorka stvořila čtivý magický svět, ve kterém se pohybují různé bytosti. Kniha v žánru fantasy přináší středoškolské drama plné pravého přátelství, krve, magie, upírů, nebezpečí, drbů, nebezpečí, vztahů i bojů. Jsem přesvědčená o tom, že většina tuhle sérii již v minulosti zaznamenala, ale pokud je tu někdo, kdo ji ještě nečetl, tak to napravte. Nebude zklamáni. Richelle Mead je opravdu schopná autorka, která umí zaujmout.

Tenhle díl je pro mě dost emotivní a i když jsem věděla, co se chystá a co přijde, tak jsem stejně jako poprvé upustila slzičku. Autorka dílo sepsala opravdu napínavě a neskutečně čtivě. Čtenář si navíc hrozně rychle oblíbí určité postavy a Mead se nebojí se jich zbavit a mnohdy tak zlomit čtenáři srdce.



V tomhle díle poznáváme nové postavy. Prostor poprvé dostává nevšední Adrian Ivaškov, který je dalším uživatelem éteru. Poznáváme taky Rosinu matku, která místo výchovy dcery dala přednost kariéře a Rose ji to nemůže odpustit. Baví mě, jak se vyvíjejí vztahy mezi hrdiny. Rose je v téhle části hrozně nerozhodná a neví, co chce, Kolem ní se motá celá řada nápadníků v čele se spolužákem Masonem, který po ní touží už nějaký ten pátek 

"Proč nikdy neposlechneš?" zeptal se. "Kdyby tady pořád ještě byli, byla bys mrtvá." Nemohla jsem odpovědět. Jednak proto, že mi pořád zakrýval pusu, a pak taky proto, že jsem byla v šoku.

Tahle kniha v žánru young adult se odehrává v mém oblíbeném období a to vánočním, tudíž tenhle díl vyšel ve správný čas. A já už se těším na vydání další části, která vyjde určitě brzy. Kulisou upíří ságy je akademie svatého Vladimíra. Autorka stvořila neskutečně čtivé dílo, které je velmi promyšlené a vystupuje v něm řada silných postav, které si čtenář jistě oblíbí. Série, která náctileté rozhodně zaujme, ale mě ji bavilo číst i v mém věku. 

Richelle Mead pochází z Michiganu a nyní žije v Seattlu ve státě Washington. Než se stala spisovatelkou, vyzkoušela si několik různých kariér. Získala diplom z několika fakult - svobodné umění, náboženství a učitelství pro středí a vysoké školy. Nakonec se rozhodla, že svou cestu vidí ve psaní. Je přesvědčená, že všechno její vzdělání ji na to připravilo. Richelle jako celoživotní čtenářka byla vždy fascinována mytologií a folklórem. Když nepíše, dívá se na špatné reality show, cestuje, zkouší zajímavé koktejly nebo nakupuje oblečení. Sama o sobě tvrdí, že je závislá na kávě a bojuje s prokrastinací. Série Vampýrská akademie je její nejprodávanější. Byla na seznamu bestsellerů NY Times a US Today, získala ocenění od Americké knihovní asociace a byla přeložena do třiceti jazyků.

Ukázka:

Vířilo to ve mně a narůstalo. Jako bouře, která má každou chvíli propuknout. Nejraději bych rozcupovala každého Strigoje, který by se mi dostal do rukou. Když jsem konečně nastoupila do auta, abychom se s Dimitrijem vrátili zpátky na Akademii, práskla jsem dveřmi tak, až bylo s podivem, že se z nich nevysypalo sklo. S údivem na mě pohlédl. "Co se děje?" |"\to myslíš vážně?" obořila jsem se na něj. "Jak se na to vůbec můžeš ptát? Byl jsi tam. Viděl jsi to." "Ano," připustil. "Ale nevybíjím si zlost na autě." Zapnula jsem si pás a zamračila se. "Nenávidím je. Všechny je nenávidím! Kdybych tam tak byla! Roztrhala bych je na cucky!" Téměř jsem křičela. Dimitrij se na mě s klidným výrazem zadíval, ale bylo znát, že ho ten můj výbuch udivil. "Tomu vážně věříš?" otázal se. "Vidělas, co tam Strigojové napáchali, a myslíš, že by sis vedla líp než Art Schoenberg? Vzpomeň si, co dokázala Natalie."


Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat