středa 18. ledna 2023

Pohřbené kosti

 Pohřbené kosti jsou již pátým dílem série o vyšetřovatelce Josie Quinnové, která je neústupná, zásadová a snaží se něco změnit. Bojuje proti zajetým pořádkům, pere se za spravedlnost, i když jí to mnohdy přináší velké problémy.

Tento krimi thrillerem sepsala americká autorka Lisa Reganová, která se výhradně zaměřuje na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

"Ano, ale i kdyby dostala infarkt nebo mrtvici nebo něco podobného a spadla by, nevysvětlovalo by to, proč měla tolik hlíny v ústech. Byla nacpaná tak hluboko, že jí zablokovala dýchací cesty. Mette, tohle nebyla nehoda. Někdo ji zabil."

Josie si donedávna užívala společné chvíle s kolegou a přítelem Noahem, ale jejich společné štěstí bylo narušeno. Místo rodinné večeře společně naleznou mrtvou Noahovu matku udušenou hlínou. To ho zcela zdrtí. Byla to milá a laskavá osoba, a proto Noah netuší, kdo by jí chtěl ublížit. Otázky mu jen způsobují bolest, pro něj byla matka  velmi důležitá osoba a nic ji nevrátí. Potřebuje přítelkyni, která ho bude utěšovat a podporovat, ovšem Josie se okamžitě hrne do práce a chce chytit vraha. Postupně se navzájem jeden druhému odcizují a hádají se.Vydrží jejich křehký vztah? 

Je objeven tajemný flash disk s inkriminujícími informacemi, které se váží k jinému případu. Staré vyšetřování doposud nebylo rozhřešeno. A Josie se musí prohrabat v minulosti.  Objevuje se jméno Drew Pratt - tedy nejhledanější pohřešovaná osoba. Všichni se diví, jak se spořádaná Colette mohla zaplést do případu týkající se nejen odsuzování mladistvých. Josie se pouští naplno do případů a snaží se najít souvislosti a objevit nějaké stopy.

Bolest byla mimořádná a nevyhnutelná, jako obrovská vlna, která vás převálcuje a kdykoli strhne pod hladinu. Nešlo o bolest, kterou by bylo možné utišit nebo zmírnit, jen jste si ze všech sil museli udržet zbytky zdravého rozumu, které vám zbývaly, dokud vás proud znovu nevyplivne do klidnějších vod.

Autorka příběh zasadila do Spojených států amerických, konkrétně do místa nazvaného Denton. Reganová využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které osobně dobře zná. Aby příběh působil autenticky spolupracuje se seržantem v oblasti prosazování práva. Lise Reganové v angličtině již vyšlo šestnáct případů o oblíbené vyšetřovatelce Josie Quinnové. Čeští fanoušci se tedy mohou zase brzy těšit na další pokračování ;-) 

Pohřbené kosti mají přes 350 stran a ihned v úvodu čtenáře přivítají vraždou. Dílo je plné kamufláže, korupce, úplatků a hádek. Kniha spadá do edice světový bestseller a hlavní hrdinkou je neústupná a statečná vyšetřovatelka - silná hlavní hrdinka, která si v životě prošla mnohým. Jedná se o volné pokračování, ve kterém potkáváme postavy z předchozích dílů. 

"Místo činu vypadá zatraceně podobně. Svobodná žena, která žije sama. Žádné násilné vniknutí, oběť je udušená poměrně násilným způsobem, Dům někdo prohledal, ale žádné cennosti neodnesl - alespoň co můžeme v tuto chvíli říct."

Opět se jedná o čtivé dílo, které nešlo odložit a já příběh prostě musela přečíst v jeden den. Jednotlivé kapitoly mají ideální délku a jsou vyprávěny z pohledu vypravěče. V úplném závěru nechybí ukázky z předchozích autorčiných děl spolu s fotkou přebalu. Za sebe musím nejvíc doporučit třetí díl - Matčin hrob. Hluboko pohřbená tajemství, šokující skutečnosti i temná minulost to vše nabízí dramatický Matčin hrob. Podle mého osobního názoru se jedná o nejlepší a nejnapínavější autorčino dílo.

Ukázka:

Když se ozval první výstřel, zabočila vlevo mezi stromy. Větve ji šlehaly do paží a obličeje, rozdíraly ji světlou kůži a zanechávaly za sebou stružky krve. Prsty na noze se zachytila o kořen stromu a vyletěla do vzduchu. Dopadla na hradbu listí a  kamenů a loktem narazila na velký balvan. Mučivá bolest jí vystřelila do paže a zamířila i vzhůru do lebky. Přesto stále slyšela křik přicházející z dálky. Vyškrábala se na nohy. Dýchala přerývaně a loket si držela u těla. Tekly jí slzy, ale panika a vůle přežít ji hnaly hlouběji do lesa. Noc prořízl další výstřel. Musí se dostat co nejdál od tábořiště, ale stále hustší jarní listí nad její hlavou zaclonilo zářící měsíc a les se ponořil do naprosté tmy. Odkud vyběhla? Další výstřel práskl jako bič, ale jak se ozvěna odrážela všude kolem ní, nedokázala určit, ze kterého směru přišel. Pomocí zdravé ruky si po hmatu začala hledat cestu a modlila se, aby se od výstřelů vzdalovala. Prsty šátrala po kmenech a větvích a pod nohama jí křupaly klacíky a stonky. Lýtkové svaly se jí stáhly do křeče.

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat