čtvrtek 16. listopadu 2023

Soumračný obelisk

 Soumračný obelisk je již čtvrtým dílem série Mirror World. Autorem je Alexej Osadčuk, který se narodil na Ukrajině a později se se svou rodinou přestěhoval na jih Španělska, kde zůstal dodnes. Odmalička je velký čtenář, který si oblíbil hlavně dobrodružné romány a to především od Arthura Conana Doyla či Jacka Londona. Svou první knihu napsal v roce 2010 a jednalo se o žánr fantasy. Jelikož býval vášnivým hráčem online her, pustil se i do sepsání LitRPG série Mirror World. První díl se sice dostal na světlo světa již v roce 2013, ale jsem ráda, že si ho po letech mohou přečíst i čeští čtenáři, a to v překladu od Jana Bendy.

Tahle dobrodružná série je psaná v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o čtivé i dramatické dílo, kde nechybí napětí, akce, drama, strach o život dcery, vymýšlení taktik či shánění peněz.

Oleg musí splácet obří půjčku bance. Jeho největší přání se mu vyplnilo, zachránil dceru, ale to není konec. Nyní je potřeba splatit dluhy. Dostal za úkol aktivovat Soumračný obelisk, a tak se se svým novým klanem pouští do velkého nebezpečí a hledají ztracené území. Půjde o strastiplnou cestu, na které čeká hodně potvůrek i proměnlivé počasí. Přes všechny nesnáze nakonec najdou svůj cíl. A hrdina zjišťuje, že se stal ochráncem pouhých ruin a vzkříšení slávy ennanů se zdá téměř nemožné. Začíná 14 denní odpočet, kdy na nově nalezené území nesmí nepřátelé, a pak se rozpoutá peklo.


Vy to nechápete? Nejste top hráč, a přesto jste se postavil celé skupině, která si navíc musela přivolat na pomoc prvotřídní hráče, protože na vás nestačili! Mnozí vás považují za hrdinu! Zašklebil jsem se, jako bych se kousl do šťovíku. To mi tak ještě scházelo...

Oleg tenhle čas hodlá plně využít a začít připravovat plány na obranu Soumračné pevnosti. Nestojí tady kámen na kameni, je potřeba vše znovu vybudovat a vše opevnit. Klanu chybí výcvik, vybavení i suroviny. Oleg si možná ukousl velké sousto, spravuje veliký kolchoz a na svých bedrech nese životy celého ohroženého klanu. Pomalu mu na těchto enpéčkách začíná záležet a nechce o ně přijít. Ovšem čas neúprosně běží a nepřátelé se shlukují za branami. Chystají se velké nájezdy, nejen příšer žijících v oblasti, ale i hráčů, jak z temné, tak světlé strany. Všichni mají o pevnost zájem a bude to pořádná bitva. Jedinou záchranu by mohl skýtat tajemný obelisk, který není k nalezení.

Skoro celý díl se točí kolem Soumračného obelisku, jak už samotný název napovídá. A většinu času se odehrává na jednom místě, která má hrdina chránit. Oleg se postupně více a více nechává strhnout hrou a pomalu jí propadá. Ve hře je schopný a mocný, v reálu je jen obyčejný muž, který se strachuje o rodinu. Moduly ho navíc osvobuzují od bolesti či handicapu. Navíc ho čím dál víc pohlcují vazby k hráčům i tvorům ve hře.

"Kdysi vládli tomuhle světu mágové a mistři. Mágové měli pod palcem přírodní živly a mistři zakládali řemesla. Ne nadarmo se téhle éře říká Zlatý věk. Tehdejší události se už nikdy neopakovaly."

Ocitáme se ve virtuální realitě v období středověku, kde je všechno možné. Dílo se rozprostírá na více než třista padesáti stránkách, které mizí čtenáři před očima, jelikož jde o čtivé a poutavé čtení. A navíc mě osobně vyhovuje tenhle formát knihy i velikost písma. Strašně dobře se mi u tohoto žánru relaxuje a všem ho doporučuji.

Tohle návykové a velmi zajímavé vypravování je plné snahy, naděje, dřiny, strategií i úskalí. Hlavní hrdina potřebuje splácet bance velkorysou půjčku. Dostal úkol, který má splnit, ovšem netušil, že cena, kterou bude muset zaplatit, je veliká. Opět ho tedy čeká řada důležitých rozhodnutí a mnohokrát se bude muset postavit tváří v tvář nebezpečí. Každopádně se jedná o čtivé, poutavé a napínavé čtení.


Musím přiznat, že po dočtení příběhu, mě poměrně zaskočilo, že bude pokračování. Myslela jsem, že se autor se čtenářem rozloučil  a závěr se mi zamlouval. Na druhou stranu - tenhle svět mě baví, takže se do něj zase ráda ponořím. A jsem tedy zvědavá, co pro nás má Osadčuk připraveného. 

Tyhle skvělé příběhy si čtenáři mohou přečíst díky Fantom Printu, který tento žánr vydává. A určitě si zde každý vybere. Momentálně se pracuje na překladu páté části Mirror Worldu - The Founder.
A chystá se i další díl série od mého nejoblíbenějšího autora tohoto žánru, kterého moc doporučuji. A je jím Michael Atamanov a jeho Ohýbači reality, na které se moc těším.

Ukázka:

"Z toho trhana něco bude. Ví si rady s Brolgerdovými hračkami, a dokonce si ochočil Nočního lovce!" "Adkhur měl pravdu," odtušil stařec. "Je tím, na něhož čekáme." "Jsem unavený, Satisi," hlesl Axe zarmouceně. "Přejděme k věci." Mistři na sebe významně pohlédli. "I ty budiž pozdraven, budoucí ochránce Soumračné pevnosti!" pronesli jednohlasně. "Čekáme na tebe už dlouho, Poslední z klanu Der Swyor," začal Satis. "Jsme šťastni, že jsi konečně dorazil do kolébky svých předků." Mistr Satis si všiml (těžko přehlédnutelného) skeptického výrazu v mé tváři, protože spěšně dodal: "Uznávám, že město za posledních pět set let zchátralo, ale právě ty máš ve své moci všechno změnit." "Počkejte chvíli!" zvolal jsem rozčarovaně. "Co tím myslíte, všechno změnit?"

Hodnocení: 4,2/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!


4 komentáře:

  1. Fantasy patří mezi žánry, které momentálně vlastně vůbec nečtu, takže do této knihy se asi nepustím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, tenhle žánr není pro každého. Ale doporučuji alespoň jednou vyzkoušet. ;-)

      Vymazat