pondělí 13. listopadu 2023

Příchuť zla

 Příchuť zla je již třetím dílem návykové série nesoucí název Madison Harperová. Kterou sepsala americká autorka Wendy Dranfield, která dříve pracovala jako asistentka koronera, z této dráhy sešla a vrhla se na psaní. Tahle její krimisérie se velmi brzy stala bestsellerem. Kromě toho píše i thrillery a  povídky. Hned několik jejích knih bylo zařazeno do užšího výběru v rámci různých spisovatelských soutěží a ocenění.

Madison Harperové se teprve nedávno podařilo očistit své jméno. Po šesti letech, co byla neprávem odsouzena se ze všech sil se snaží zachránit svůj vztah se synem, z kterého se mezitím stal teenager. Mají problém v komunikace, přeci jen ztratili spoustu společného času. Kromě toho Madison znovu nastupuje k policii a za parťáka dostává člověka, který se podílel na jejím odsouzení. Hrdinka si chce znovu vydobýt svůj život a svoji pověst. A tak se hned vrhá do akce. Čistě náhodou se dostává jako první k autonehodě. Na zadním sedadle nachází malou ubrečenou holčičku. Madison má podezření, že půjde o něco víc, než jen dopravní nehodu.

"Těm je jedno, že jste byla zproštěna obvinění," pokračuje Mendesová. "Vidí jenom to, že jste si odkroutila trest. Budete se muset znovu osvědčit." Madison cítí, jak jí tváře hoří hanbou. Toho, co se stalo, se nikdy nezbaví.

Další důležitou osobou příběhu je soukromí vyšetřovatel Nate Monroe, který si prošel peklem. Byl odsouzen za smrt své milované snoubenky. A strávil 17 let v cele smrti. Ani po propuštění si nemůže oddechnout. Zrůda, která  je za všechno zlo zodpovědná, je pořád na svobodě a ztrpčuje mu život. Navíc ohrožuje jeho blízké, které má rád. Nate je rozhodnut otce Connora najít a vyřídit si s ním všechny účty.

Jedná se o volné pokračování, které řeší případ opuštěného batolete. I když jsem já osobně předchozí díly nečetla, nijak mě to neomezovalo. Autorka všechny důležité události a informace v díle zopakovala a vysvětlila, takže jsem vůbec netápala. Právě naopak, hned jsem se do děje ponořila a hltala tajemný příběh. Musím připustit, že mě teď trochu mrzí, že jsem nezačala od úplného začátku, jelikož tahle série má šťávu. A určitě stojí za to přečíst si i předchozí části.

Strach ji brání pustit se zábradlí. Podívá se na svou nejlepší kamarádku a oplatí jí úsměv. Pak se chytnou za ruce, její levá sevře Janiinu pravou. A když sklouznou z mostu, bolest je opustí.

Příběh se odehrává v malém městečku Lost Creek. A už samotný prolog mě velmi zaujal a nebojím se napsat šokoval. Drsné vyprávění z pohledu malé dívky, která si dává kameny do kapes a spolu se svojí nejlepší kamarádkou jdou vstříc mostu. Ještě teď mám z toho husí kůži. Dívky zažily hrozné chvíle, které je změnily a nevidí jiné východisko. Jak tenhle hrůzostrašný úvod do celého příběhu vlastně zapadá? To si musíte přečíst. ;-)

Příchuť zla si zaslouží být viděna, je to rozhodně detektivka, která má, co nabídnout. Kniha je napínavá od začátku do konce. Autorka píše o zajímavých netypických hrdinech, kteří byli neprávem odsouzeni státem a teď se snaží si znovu vybudovat svůj život za zdmi vězení. V tomhle vypravování nechybí konspirační teorie, psychopati, podcast o zločinech, strach, pomsta, zmizení, vražda či opětovné podezření ze zločinu. 

"Ale proč tu žádná autosedačka není? A proč řidič dítě opustil? Třeba se vydal pro pomoc s vědomím, že dítě je moc těžké a daleko by ho neunesl, obzvlášť pokud utrpěl zlomeninu paže nebo žebra. Zjevně dospěl k závěru, že v autě bude ve větším bezpečí. Anebo nebyl po nehodě schopen jasně uvažovat. Znovu se zahledí na krvavé stříkance. Mohl by to být následek trestného činu?" Doufá, že ne. Ta holčička potřebuje svou mámu.

Touhle krimisérií prochází takové potemnělá atmosféra, mnohdy až tíživá, z které můžete mít husí kůži. Takže je to naprosto ideální čtení do chmurných a zatažených podzimních večerů. Dílo je to zamotané, nepředvídatelné a čtivé. Milovníkům detektivek doporučuji. ;-)

Ukázka:

"Brali mě jenom jako odsouzence k smrti číslo jedna nula devět osm sedm šest. Tohle číslo nikdy nezapomenu." "Vytetovali ti ho?" "Díkybohu ne. Ale nepřekvapilo by mě, kdyby to udělali. Cela smrti je zvláštní zkušenost." Zase je zpátky v místnůstce tři metry dlouhé a dva široké a vzpomíná na otupující nudu, kterou zažíval sedmnáct let. Zvládala se hůř než strach ze smrti. Byl sám a neustále míval před očima děsivý okamžik, kdy našel Stacey na podlaze garáže ubitou k smrti. "Upřímně řečeno, ani to neumím slovy vyjádřit." Zdá se, že mu Owen rozumí, protože zamyšleně přikývne. "Kolik lidí popravili za tu dobu, cos tam byl?" Nate se podívá na Brodyho, který spokojeně cupuje svůj míček. Předkloní se a pohladí ho po hustém kožichu. "Především bys měl pochopit, že jsem při své smůle skončil v Texasu, kde se popravuje jako na běžícím pásu. Oficiální čísla neznám, ale odhadoval bych to na tři stovky lidí."

Hodnocení: 4,3/5

Velice děkuji Albatrosmedia za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře: