sobota 18. března 2023

Uteč, dokud můžeš

 Uteč, dokud můžeš aneb v drsných horách řádí sériový vrah. Zastavit ho může jen Laurel Snowová je nová thrillerová série od americké autorky Rebeccy Zanetti. Ta svůj první příběh napsala již v šesti letech a nyní má na svém kontě více než šedesát publikovaných titulů napříč mnoha žánry od nadpřirozené romance přes thriller. Autorčiných knih se prodalo více než pět milionů kusů a vycházejí v celé řadě zemích. Dokonce obsazují přední příčky žebříčků jako New York Times, USA Today či Amazon. 

Laurel Snowová je zvláštní agentka FBI, která je převelena na vlastní žádost do horského městečka, aby našla násilného vraha. O pomoc ji požádala matka, jelikož jedním z podezřelých se stal její podivínský bratr. Laurel se tedy rozhodne očistit jméno strýce a přijít celému případu na kloub. Má co dočinění se sériovým vrahem, který je velice inteligentní, má vše pod kontrolou a hraje si s policií. Navíc zimní počasí velmi stěžuje vyšetřovatelům práci, sníh zahlazuje možné stopy. Vrah si vybírá podobné typy obětí a na svém kontě jich má opravdu hodně. Půjde tedy o boj s časem, jelikož dokud ho nechytí, tak nepřestane. 

Genialita a šílenství se nepochybně v životě často prolínaly a její schopnost vžít se do myšlení zločinců se nacházela někde na jejich pomezí.

Laureniným parťákem se stává Huck  Rivers - lovec a stopař, který je divoký, nevyzpytatelný, málomluvný a svobodný individualista žijící osamoceně v lesích. Vyhýbá se lidem, jelikož s nimi neumí vycházet a je to známý morous a samotář. Dříve býval voják a ranger a i když je na první pohled jasné, že s ním bude těžké pořízení, Laurel to k němu přes všechna varování táhne. 

Tahle temná detektivka se odehrává v Americe a konkrétně v malém horském městě Genesis Valley. Autorka jako kulisu využila sněhem zasypané nehostinné skály ukrývající těla mnoha obětí.

"Ten chlap je mi záhadou. Ve městě se chová strašně odměřeně, ne - li přímo hulvátsky, ale jakmile se někdo v horách ztratí, vždycky pro něj jako první leze po skalách nebo skočí do řeky."

Dílo má skoro 370 stran a kromě sériového vraha nabízí i trochu té romantické linky. Uteč, dokud můžeš je napínavá kniha se sympatickými hrdiny, ve které čeká spousta zvratů. Tohle čtivé vypravování mě přeneslo do mrazem sužované lokality plné nebezpečné přírody na horu Snowblood Peak nacházející se v krásné krajině narušené ostatky těl. Nechybí ani kapitoly z pohledu obětí, které mi vždycky způsobí husí kůži a neskutečně oživí děj. 

Kromě prostředí musím pochválit i neobvyklou hrdinku Laurel, která trpí netypickou heterochromií - tedy, že každé její oko má jinou barvu. Její vlasy mají barvu ohně a navíc je to zázračné dítě. Je geniální a v jedenácti letech odešla na univerzitu. Mohla dělat jakoukoli práci, ale rozhodla se pro psychologii a vžívání se do myšlení vrahů.  

"Takže vás prostě zajímá, co se lidem honí v hlavě," zhodnotila to Kate. "Asi máte pravdu," přikývla Laurel. "Anebo mě spíš zajímá, co se honí v hlavě mně."

Uteč, dokud můžeš je prvním dílem nové kriminální série nesoucí název Laurel Snowová a jedná se o velmi slibný začátek. A Rebecca Zanetti mě přesvědčila, že je rozhodně potřeba se pustit do pokračování. ;-)

Ukázka:

Yana celou noc křičela o pomoc a teď se choulila v koutě studeného kontejneru. Jak se sem jen dostala? Spala doma v posteli a něco ji probudilo. Než se stačila otočit, ucítila ránu, jako by jí vybuchla hlava, a vzápětí ztratila vědomí. Boule v týle ji pořád ještě bolela a lehce krvácela. Kdo ji to praštil? Probrala se v tomhle kovovém kontejneru, zmrzlá na kost a bez šatů. Nebylo tu nic než mizerná lampička a kousavá vlněná deka, která smrděla potem, stopami parfému a krví. Unesli ji v úterý v noci Sledoval ji ten člověk už dlouho, nebo měl prostě štěstí? Ve středu a ve čtvrtek si vždycky brala v práci volno, protože se jí v autobazaru vyplatilo brát víkendové příplatky. To znamená, že ji zatím ani nikdo nepohřešuje. Kde to jenom je? A kolik může být hodin? Určitě už je středa ráno, nebo dokonce odpoledne. V krku ji bolelo z toho, jak dlouho křičela, jenže ji nikdo neslyšel - zvenku sem pronikal jenom vítr a bouřka. Nehty jí krvácely, jak se ze všech sil snažila povolit páku na dveřích. Byly však zamčené a ona neměla šanci dostat se ven. 

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!


2 komentáře:

  1. Knihu už jsem zaznamenala, ale zatím jde mimo mě.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, to věřím, že kapitoly z pohledu obětí musí působit hodně děsivě.

    OdpovědětVymazat