čtvrtek 31. srpna 2023

Dcera měsíční bohyně

 Dcera měsíční bohyně je magická fantasy a zároveň první díl série Nebeské království. Sepsala ho Sue Lynn Tan, která si již v dětství zamilovala legendy a mýty a nyní je přetváří do fantasy příběhů. Narodila se v Malajsíi, studovala ve Francii i Londýně a nyní se usadila v Hongkongu. Autorka moc ráda čte, prozkoumává kopce, chrámy a jezera v okolí svého domova.

Ohromovaly mě její příběhy o bytostech žijících v zářivých městech pod vodou nebo na zlatých březích. Jak jsem snila o tom, že je prozkoumám. Nikdy jsem si ale nepředstavovala, že bych kvůli tomu utíkala z domova.

Hlavní hrdinka je dcerou uctívané Měsíční bohyně. Její nesmrtelná matka je opředená řadou legend. Sing-jin žije na Měsíci trochu nudným, ale poklidným životem v zářivém paláci. Ráda čte o různých dobrodružstvích v knihách. Aniž by tušila, že po neuposlechnutí matčina varování, ji jedno obrovské čeká. Konečně zjistí pravdu, že její matka byla potrestaná vyhnanstvím jako trest za nesmrtelnost, kterou neprávem získala. Je uvězněná na Měsíci a velice trpí, že nemůže být se svou láskou. Aby na sebe neseslaly hněv těch nejmocnějších, musí Sing-jin utéct.

Poprvé se tak dostává do říše nesmrtelných. Jelikož její rodina zůstala daleko od ní, musí se spoléhat sama na sebe. Musí být tajnůstkářská, aby nebyla prozrazena její pravá totožnost. Hlavní hrdinka je nesmírně zvědavá, upřímná a odolná bojovnice, která má svoji hrdost. Ta jí nedovoluje podvolit se autoritám. Jde si vlastní cestou, která ji vede přes pozici služebné, až k samotnému princi Li-wejovi.  Jako jeho společnice se učí spolu s ním a usilovně trénuje, aby si získala postavení v armádě a vydobyla si laskavost od samotného císaře. Touží se vrátit domů a získat matčinu svobodu.

"Některé jizvy jsou vyryty do našich kostí, jsou součástí toho, kým jsme, a utvářejí to, čím se stáváme."

Jedná se o napínavé a dobrodružné dílo, které je inspirováno legendou o Čchang-e. V knize nechybí magie, politika, čínská mytologie, touha, bezmoc, pohrdání, ponížení, smutek, nespravedlnost či stesk po domově. Hrdince se nevyhýbají ani problémy s láskou. Princ Li-wej je zasnoubený s jinou a pohledný kapitán Wen-č skrývá hrůzné tajemství.

Kniha je složená ze tří částí a je to poměrně bichlička, která se rozkládá na více než 470 stranách. Hned na začátku díla čtenář nalezne mapu celé říše. A kromě krásné obálky Dcera měsíční bohyně nabízí i nezapomenutelný příběh. Kde se čtenář vydává na jedinečnou cestu přes Měsíc a zpět. 

"Každý má své vlastní problémy, někteří je vyjeví, zatímco jiní je raději skryjí. Já sám dělám, co mohu, abych posouval hranice, které mi vadí, i kdyby to pokaždé mělo být jen o kousek. Kdo ví, kdy i sebemenší změna bude mít význam."

Tenhle kouzelný příběh dokáže pohltit. Vůbec není poznat, že se jedná o debut. Dílo se řadí k high fantasy a důležitou roli hraje čínská kultura, magie, hudba i láska. A mnohé čtenáře jistě potěší, že v procítěné knize vystupují i draci.

Dcera měsíční bohyně je poměrně nápaditý příběh složený z několika říší, ať už démonů, smrtelných nebo nesmrtelných. Mě osobně se dílo líbilo, bylo takové neokoukané. Asijská literatura má odlišné prvky, než na které jsem zvyklá. Takže kniha na mě působila exoticky a čarovně. Na můj vkus byla poměrně rozsáhlá, ale udržela si moji pozornost. A ta obálka je boží.

Ukázka:

O mé matce se vypravuje mnoho legend. Některé říkají, že zradila svého manžela, velkého smrtelného válečníka, a ukradla mu elixír nesmrtelnosti, aby se stala bohyní. Jiné jí líčí jako nevinnou oběť, která elixír spolkla, protože se jej snažila zachránit před zloději. Ať už věříte kterékoliv verzi, moje matka Čchang-e se stala nesmrtelnou. A já společně s ní. Vzpomínám si na klid svého domova. Na měsíci jsme bydlely jen já, věrná služebnice jménem Pching-er a moje matka. Žily jsme v paláci z bílého zářivého kamene, s perleťovými sloupy a klenutou střechou z čistého stříbra. Jeho obrovské místnosti byly plné nábytku ze skořicového dřeva, jehož vůně se linula vzduchem. Obklopoval nás les bílých vonokvětek, v jehož středu byl jediný strom buni - čínský vavřín nesoucí zářivá semena, která se nadpozemsky třpytila. Žádný vítr ani pták, dokonce ani moje ruce je nemohly utrhnout, byla přimknutá k větvím tak jako hvězdy k obloze.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Megaknihám za poskytnutí této krásné fantasy s povedenou obálkou!

4 komentáře:

  1. Kniha má hezký, lákavý obal, leč žánr jde mimo mne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, obálka mě zaujala na první pohled. ;-) Ale mě naštěstí sedí i žánr. :)

      Vymazat
  2. Úplně s tebou souhlasím. Tohle je skvělá kniha. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá krásně, ale obsahově by nebyla příliš pro mě. :)

    OdpovědětVymazat