čtvrtek 7. září 2023

Čepel tajemství

 Čepel tajemství je prvním dílem z fantasy duologie Kovářka osudu od americké autorky Tricie Levenseller, která žije ve Skalistých horách s panovačným psem. Získala titul z anglického jazyka. Kromě psaní a čtení, ráda skládá skládačky, hraje volejbal a nebo kouká na televizi s máslovým popcornem v ruce. 
Čepel tajemství je autorčinou pátou knihou.

Ziva spolu s mladší, odvážnější a upovídanější sestrou vedou kovárnu. Hlavní hrdinka se zde u ohně schovává před lidmi, jelikož trpí úzkostmi. Necítí se s nimi v bezpečí a dokonce mívá záchvaty, při kterých nemůže dýchat. Zatím se neumí zbavit svých démonů a najít si partnera. Ale ve své práci je výjimečná. Tvoří unikátní výrobky a k tomu využívá magii. Jelikož je velmi známá a žádaná, objedná si ji i samotná obávaná válečnice, aby ji vyrobila zbraň, která bude mít dalekosáhlé smrtící účinky. Za odměnu ji nabídne spoustu peněz, práci a útočiště. Sestry jsou zprvu nadšené, jelikož se z města, poté, co si nadělaly nepřátele chtěly odstěhovat. Jenže poté, co Ziva odhalí skutečné úmysly válečnice, rozhodne se před ní i s hrůznou všemocnou zbraní uprchnout. 

Nenávidím tenhle pocit, jako kdyby mi vlastní kůže byla malá. Jako kdyby úzkost zabrala tolik místa, že už se tam s ní nevejdu. 

Ziva vyrábí zbraně, aby ze světa udělala lepší místo, aby se lidé mohli před nebezpečím bránit. Zbraněmi chce předcházet násilí a ne působit zkázu. Proto se vydává na nebezpečnou cestu, na které ji kromě sestry doprovází knihomolský vědátor a nájemný žoldnéř, který je na první pohled pohledný, ale je to hrubián a nadutec. Hrdinka to nemá vůbec jednoduché, za každou cenu hodlá ochránit sestru a přitom nepřivodit zkázu světu.

"Jednoho dne se bláznivě zamiluješ. Najdeš někoho, kvůli komu budeš ochotná opustit i kovárnu. A ani ho neuvidíš přicházet."

Jedná se o akční fantasy s originálním námětem, ve kterém nechybí magie, souboje či touha. V knize, která se odehrává na více než 380 stranách sice chybí mapa říše, ale autorka alespoň popisuje její rozdělení na šest částí, kdy každý kousek spadá pod jiného vládce a má vlastní zákony.

Čepel tajemství vypráví o nadané plaché dívce milující kovářské řemeslo, která se rozhodne zabojovat a zachránit lidstvo před možnou zkázou, a tím ohrozí sebe i své blízké. A přesto se hrdinsky vydává na nebezpečnou cestu.

Příběh toho skrývá opravdu hodně. Autorka se zabývala duševními stavy hrdinky, zapojila do děje magii, nevyhnula se náboženským fanatikům, přidala napínavé souboje, nebezpečnou dobrodružnou cestu před nepřáteli a neopomněla ani na trochu té romantiky a první přitažlivosti, která bobtná v touhu. 

Dílo mě velmi mile překvapilo svojí čtivostí a hlavně alespoň pro mě jedinečností, já jsem doposud nečetla nic o kovářství a i téma duševních úzkostí a paniky bylo velmi zajímavé. I samotná magie zapojená do Čepele tajemství byla neobvyklá a konkrétně hrdince propůjčovala moc očarovat zbraně různými vzácnými schopnostmi, například, že se nikdy nerozbijí, nikdy nezlomí, nebo se vždycky vrátí. Oblíbila jsem si i hlavní hrdiny, měli své chyby, ale bojovali s nimi. Vyprávění mě zaujalo natolik, že mě teď vážně mrzí, že musím čekat na pokračování. 

Ukázka:

"Tohle už spolu probíráme celé roky, od chvíle, kdy jsem si otevřela vlastní dílnu. Severní kontinent je překrásný a žít v něm si může dovolit jen málo lidí. Tam nebude nikdo vědět, kdo jsem. Nikdo za mnou nebude chodit, abych mu vyrobila zbraň. Svou práci miluju, ale nejraději bych kovala jen tak, pro sebe. Až budu mít konečně vydělanou příjemnou sumičku, která mě a Temru zabezpečí na zbytek života, tohle místo opustíme a usadíme se někde na venkově. Jen my dvě. Nic víc si nepřeju. Cítit se bezpečně a nemuset se trápit tím, jestli mě někdo zaskočí společenskou návštěvou, když na ni nejsem duševně připravená. Finančně se mi daří výborně, protože jsem jediná činná kovářka ovládající magii - o jiné jsem aspoň nikdy neslyšela. Objednávky na zbraně mi přicházejí od lidí z celého světa. Některé jsem vyrobila pro šlechtice, kteří se chtěli chvástat bohatstvím a nadřazeností.

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji Albatrosmedia za poskytnutí čtivého fantasy recenzního výtisku!

6 komentářů: