čtvrtek 14. ledna 2021

Past na panovníka

Past na panovníka je třetím dílem nadupané fantasy série nesoucí název Temný bylinkář vyprávějící o virtuální realitě, ve které se herní tester ve Světě bez hranic snaží propagovat nepopulární rasu goblina. Jde o napínavé dobrodružství plné nejrůznějších příšer i nebezpečných úkolů.

Tahle série je neskutečně čtivá, opravdu nelze odložit knihu, protože příběh je nabitý akcí i dramatickými momenty.

Rozhodně jsem hned v úvodu uvítala takové menší shrnutí toho, co se dělo. Hlavní hrdina je opět pod velkým náporem svých vedoucích. Timothy po předchozím velkém úspěchu zahálel, moc nepokročil, spíš se povaloval, a proto se není čemu divit, že dostal od šéfa vynadáno. Ztrácí diváky, stagnuje, a přesto, že hraje za bylinkáře, tak se bylinkám nevěnuje. Hrdina si výtky vzal k srdci a se svou armádou orků se vydává na velkou výpravu do neprobádaných končin, aby si zajistil sledovanost a nasbíral zatím nevídané byliny. A vybral si rovnou chřtán bájné řeky Styx, kde ho čeká spousta monster a ještě mocnějších pánů.

Takže jste bylinkář. Nejste pirát, jezdec na vlkovi či dokonce pán zvěře! Tak proč je Bylinkářství vaše nejslabší schopnost? Úplně na ni kašlete, nedostal jste se ještě ani k první specializaci, přestože je vaše postava už na čtyřicátém levelu! To je prostě nepřijatelné!

Timothy kromě rozehraného dobrodružství musí řešit spory s dívkami nejen tou v reálném světě, ale i tou v herním. Tasha získává stále více a více pozoruhodné schopnosti, umí, to co by klasická NPC postava umět rozhodně neměla. Navíc proti Amrovi necítí patřičný respekt a odhodlá sedokonce k rebélii.

Tenhle díl byl hodně zlomový, událo se v něm mnoho zvratů a došlo k mnoha důležitým momentům. Samotný hrdina se vyvíjí a nebývale rychle nabývá na síle. Dobrodružství začíná na poušti tedy nehostinné oblasti obývané ifríty, ale přesouvá se směrem k obávané řece. Dílem se prožene celá řada nejrůznějších potvor. Hrdina cestou odkryje další skryté mise a získá nové nepřátele i přátele. Navíc se pouští do hledání jedinečných předmětů a tím se mu otevře nevídaná cesta.

Timothy si se začátku zakládal na image mírumilovného, hloupého, slabého bylinkáře, ale je čím dál více těžké schovávat silného, hrozivého a především krvežíznivého tvora ukrytého pod maskou dobráka.

„Kapitáne Amro! Přišel jste právě včas! Hlídky rozmístěné kolem tábora hlásí, že se v dálce pohybují rychlé stíny. Spousta stínů. Na úpatí vedlejšího kopce je vidět mnoho párů velkých červených očí. Všechny nás pozorují. Kromě toho to strašné vytí, které zalézá až do morku kostí…“

Výprava na ostří nože je plná adrenalinu, ale i slávy. V příběhu nechybí levelování, čarování, zrada i zalíbení. Navíc úplný závěr byl naprosto nečekaný a neskutečně mě překvapil a rozhodně nalákal na pokračování.

Michael Atamanov si pro své čtenáře totiž ještě připravil poslední díl, který nakladatelství Fantom Print již vydalo. A já se nemohu dočkat, až se do úplného závěru pustím, protože Past na panovníka skončila neskutečným zvratem, který mě nutí přemýšlet o pokračování. Čtivý styl autora mě zlákal natolik, že bych si v budoucnu ráda přečetla i Obránce perimetru, který je taktéž čtyřdílnou sérií.

Pokud jste stejně jako já milovníci žánru LitRPG. Neváhejte a pusťte se do napínavého příběhu malého goblina Amry, který rozhodně umí překvapit. Kniha rozhodně nenudí, právě naopak, svižný děj v podstatě nelze odložit. Za mě je tohle jedno velké doporučení!

Ukázka:

„To je všechno moc hezké, kapitáne. Ale rád bych věděl, kde ta místa s bohatou kořistí najdeme?“ zeptal se Ziabash. „Objevit je není až tak složité,“ prohlásil jsem. Všichni okolo utichli a zírali na mě. Orkové jako by přestali i dýchat, aby mě nerušili. „Nejbližší takové místo je za touto pouští u pramene mrtvé řeky, která se nazývá Styx. Povídá se, že v těch divokých a hrozivých krajinách leží ukryté nevýslovné poklady. Ale dostat se tam je hrozně složité a vy ještě nejste připraveni na tak drsnou zkoušku!“ Z krků mnoha orků se vydral rozezlený a uražený křik. Celá pirátská posádka si myslela, že by kapitán neměl pochybovat o jejich síle a udatnosti. Já jsem se jen zachechtal. „Dnes jste se málem podělali strachy z jednoho jediného ifríta. To stvoření zahnalo na útěk skupinu mých nejlepších bojovníků! A to jsme zatím jen v poušti! Na březích řeky Styx žijí stvoření o dost nebezpečnější a hrůznější než nějaký ifrít!

Hodnocení: 5/5

 Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Zajímavá recenze. :) Mě osobně tenhle žánr/série tak nějak míjí, ale ráda si o ní přečtu, aspoň tahle zprostředkovaně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že kdyby jsi alespoň jednou zkusila přečíst nějakou knihu tohoto žánru, tak by si tě nakonec získala. ;-) Jen se toho nebát! :)

      Vymazat