úterý 19. ledna 2021

Tajemství Temného hvozdu

Tajemství Temného hvozdu je již třetím dílem fantasy série v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Knihu vydalo nakladatelství Fantom Print, ve kterém je podobných dobrodružných příběhů celá řada. A nejen fanoušek virtuální reality si jistě přijde na své. Za mě mohu ještě doporučit sérii Temný bylinkář, která je taktéž výborná.

Mahan - odsouzený hacker dostal přiřazenou profesí klenotník a třídou šaman je jako vždy ve středu dění a dostává se k těm nejzajímavějším úkolům. Má neustále nějaké ty trumfy v rukávu a tentokrát se vydává na výpravu do Temného hvozdu.

Byl jsem věrný staré programovací poučce: Pokud to není pokažené, nespravuj to. Vyvolal jsem na sebe zesilujícího elementála štítu, vyšel ze stanu a prošel bariérou do mlhy. Bez zastavení jsem pokračoval dál a doufal, že mě alespoň některé šípy minou.

Už půl roku je povinně připojen ke hře, stačil nasbírat peníze, levely, přátele i nepřátele, založit vlastní klan i získat totem. Ovšem hra se změnila a to i její pravidla a zaběhnuté pořádky. Nový scénář přinesl velké změny - nejen nové císařství, císaře, ale i úkoly a možnosti. Díky lovu se Mahan ocitl se na černé listině. Navíc se klany předhánějí, kdo ze změny situace vytříská, co nejvíc. Temná strana nabývá na síle a v tomto nestabilním období se Mahan rozhodne „schovat“. Sestaví výpravu a vydá se na prozkoumávání neprobádaných oblastí. Jelikož se otevřel masivní scénář, Mahan objeví prokletý pás území, který je potřeba vyčistit od nákazy. Ovšem celou oblast hlídají krvežíznivý upíři, kteří bez zaváhaní zaútočí na všechno živé.

V tomto díle se do popředí dostává i samotné šamanství, které tu hraje důležitou roli. Hrdina se navíc neobvykle rychle vyvíjí a leveluje. Ale nevyhne se ani podpásovkám a podvodům. Na druhou stranu uzavře nová spojenectví a otevřou se mu nové možnosti.

Jako u předchozích dílů se zcela mění prostředí a z dolů, přes zapadlou vesničku Beatwick se dostáváme do neprobádaného prostředí, protkaného nákazou i upíry.

Dostupný úkol: Stvoření temného šamana

Popis: Gerenika strávil mnoho let zkoumáním, jak se osvobodit od závislosti na nejvyšších elementálech vyššího a nižšího světa. Před patnácti lety ten způsob našel. Můžete se k němu přidat a osvobodit se od síly elementálů, čímž se navždy spojíte s jiným druhem síly.

 


Rozhodně se nenechte odradit nepříliš povedenými obálkami, které jednotlivým dílům příliš nesvědčí. Ale opravdu nesuďte knihu podle obalu, ale směle se pusťte do čtení, protože tyhle příběhy o virtuální realitě opravdu stojí za to. A já je mohu jedině doporučit. Tajemství Temného hvozdu bylo podle mého názoru navíc zatím nejpovedenějším dílem celé série. Knihu jsem prostě nemohla odložit a navíc jsem do čtení uvrtala i mého přítele.

Tentokrát na nás v díle čekají krvelační upíři a prokleté neprobádané území, plné nebezpečí. Virtuální svět – Barliona zase trochu více pootvírá své brány. A ukazuje své možnosti a dozvídáme se tak více informací. Součástí příběhu jsou navíc různá monstra, nestvůry, ale i úkoly a výpravy. Nechybí systémové zprávy či statistiky hráče.

Série Cesta šamana obsahuje celkem sedm dílů a má ji na svědomí ruský autor Vasilij Mahaněnko. Čtenáři je nabídnuto nevšední dobrodružství, u kterého se ani na chvíli nebude nudit. Já osobně se již nemohu dočkat další části, nesoucí název Hrad fantomů. Všechny díly už mají český překlad, a tudíž není potřeba čekat na vydání, což je rozhodně velká výhoda, zvlášť když díla končí velice napínavě. U tohoto typu příběhů se navíc tak dobře relaxuje.

Ukázka:

„Mahane, čekají nás ještě nějaká další překvapení, nebo už nám k tomu něco řekneš?“ Anastariina jednoduchá otázka zněla v okolním tichu jako hrom a všechny kolem probrala z úžasu. Svět okolo nás pohltil jásot a křik. Hráči na vlastní oči spatřili draka, přečetli si oznámení o možnosti hrát za kartosskou stranu a navíc dlouhé a náročné bitvě ze sebe potřebovali konečně dostat všechny nastřádané emoce. Všichni najednou. Okolí se otřásalo všemožnými výkřiky jako: „No tohle! Drak!“ „Prý že už vymřeli, ale já ho viděl na vlastní oči!“ a „Kdo to sakra je?“ V okolí bylo tolik hluku, že jsem neslyšel ani sám sebe, natož abych se snažil o nějakou smysluplnou odpověď.  Jen pár hráčů přes hluk uslyšelo zvuk otevíraného portálu.

 

Hodnocení: 4,9/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

 

5 komentářů:

  1. Sérii mám na seznamu, ale na začátku seznamu čekají zajímavější knihy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zjistíš, že tahle série se brzy zařadí mezi ty nejzajímavější knihy vůbec. :) Je vážně skvělá! :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Tenhle žínr mě dostal, Šaman mě baví a pecka jsou i Obránci perimetru :) Akorát ty obálky nejsou zrovna ozdobou knihovničky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. ;-) Jak píšu, je potřeba se nenechat odradit obálkou. :D Obránce perimetru bych si také chtěla přečíst.

      Vymazat
  3. Závidím. Už abych také měla celou sérii doma. :)

    OdpovědětVymazat