čtvrtek 13. května 2021

Pekárna s vůní skořice

Pekárna s vůní skořice je ženským románem od Ruth Kvarnström-Jonesové, která se narodila ve Velké Británií, ale žije ve Stockholmu. Dříve než se vydala na spisovatelskou dráhu, pracovala jako reklamní textařka, kromě toho píše i svůj osobní blog. Pekárna s vůní skořice je jejím debutem a musím připustit, že velice povedeným.

Hlavní hrdince Lovise Lindegrenové se zhroutil svět. Po bolestném rozchodu se vrací zpět do rodné země a neví, co s životem. Po prarodičích zdědila dům i s pekařstvím. Jedná se o rodinný podnik, ale zároveň velký závazek. Pekárnu je potřeba zrekonstruovat, vymyslet plán a do toho všeho se zklamané ženě nechce a to i přes fakt, že ji pečení moc baví.

„Jaký pán, takový pes. Naprosto bez zábran a dělá si jen to, co se mu zachce.“ Já bych ostatně taky utekla, kdybych byla Reubenovým psem.

Pak je tu Reuben Halleholm, který se po smrti otce stává hlavou rodiny a okamžitě se ujímá role vůdce. Mezi jím a Lovisou panuje velké nepřátelství a mnoholetá oboustranná zášť. Reuben se rozhodne, že pekárnu koupí a Lovisu nabídka tak rozčílí a než aby dědictví dala Halleholmům, tak se radši upíše ďáblu. Rozhodne se tedy pekárnu otevřít, ale Reuben je rozhodnutý ji zničit.

Jedná se o moderní verzi Romea a Julie v kulisách švédského města Halleholm. Dvě rodiny a vzájemná temná minulost. Dílo je to milé, mnohdy dojemné, ale zaručeně čtivé. Skvělá oddechovka. Autorka dokonce sestavila pro čtenáře seznam skladeb z knihy a pro čtenáře ho umístila na Spotify.

Tenhle dům patří jí a, u všech čertů, ona tomu nafoukanému pitomci ještě ukáže, že se nenechá šikanovat. Reuben Halleholm se majitelem Pekárny stane přesně na svatého Dyndy.


Kromě kapitol z přítomnosti kniha nabízí i nahlédnutí do minulosti a čtenář tak zjistí, jak došlo k velkému sporu mezi dvěma rodinami. Což je srdceryvný příběh o Lovisině babičce Amélii, jejím dětství, dospívání až do přerodu v mladou ženu. Vše začíná tím, když Améliina maminka Elin otěhotněla s pánem domu panem Halleholmem.

Dílo o dvou znepřátelených rodinách a mnoha letech vzájemné nenávisti. Vypravěč se zaměřuje na obyvatele malého městečka – na květinářku, i členy rodiny Lindegrenů a Halleholmů. Dílo přináší drama, intriky, šikanu, naschvály, sabotáž, špinavé triky i lásku a odhodlání.

Pekárna s vůní skořice se mi trefila přesně do vkusu. Příběh byl čtivý, zamotaný i romantický. Je to ddechovka vyprávějící o rodinných vztazích o přátelství i partnerství. Příběh je navíc zasazen do malebného Švédska.

Ukázka:

„Není na čase, abyste rozeslali pozvánky?“ Magdalena se zachichotala. „Millie, ty hlupáčku. Pozvánky jsme dali rozeslat už před několika týdny.“ Amélii nakrčila obočí. „A naši jste poslali sem, nebo na Halleholm Jih?“ Aniž by odvrátila od Amélie svůj náhle ztvrdlý pohled, Magdalena položila svoji paži na Markusovu. „Ale ty jsi přece pozvánku čekat nemohla! Bude tam samá vyšší společnost a my normálně naše krejčové a pekaře na svatby nezveme.“ Amélii vyletěla ruka na tvář, jako by jí Magdalena vlepila ostrý políček. S velkou námahou se snažila znovu získat schopnost klidně promluvit. Obrátila se na svého bratrance. „Je to tak?“ Markus zrudl až ke kořínkům vlasů. Polkl. „Millie,“ Magdalena vyslovovala každé slovo s přehnanou pečlivostí, „bylo by úplně něco jiného, kdybys byla Halleholmová, ale to ty nejsi. Kdybys byla Halleholmová nebyla bys švadlena. Řekněme si to upřímně, moje milá, ty jsi pro Halleholmovic rodinu tím příslovečným slonem v obýváku.“

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!


3 komentáře:

  1. Kniha na mě působí celkem dost sympaticky. Poznamenávám si její název a někdy si ji snad také přečtu. Děkuji ti za krásnou recenzi.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  2. Já byla z téhle knihy nadšená. Dostala jsem ještě víc, než jsem očekávala. :)) A už teď se těším na pokračování.

    OdpovědětVymazat