čtvrtek 6. května 2021

Vražda bez soucitu


Vražda bez soucitu je druhým dílem skvěle napsané série z pera nadané německé autorky, která používá pseudonym Catherine Shepherd. První detektivku vydala v roce 2012 a od té doby se pravidelně její díla umisťují na nejvyšších pozicích žebříčku Amazonu. Sepsala třeba sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové.

Mladá policistka je nečekaně zavražděna. Je zvláštní, že takto vycvičená a schopná žena se nechala zaskočit. Navíc se vůbec neozvala svému kolegovi a nepožádala o možnou pomoc. Nikdo netuší, po kom by na vlastní pěst mohla jít a tak podezření padne na drogového dealera, jelikož na tomto případu oficiálně pracovala. Ale něco na případu prostě nesedí.

„Musím si hned promluvit s rodiči té mladé ženy. Máš něco, čím bych je mohl uklidnit?“ „obávám se, že ne.“ Upřeně pohlédla na Floriana. „Neumřela rychle ani nemohu tvrdit, že by netrpěla.“ Juliiny prsty ukázala na četné flekaté otoky na kůži. „Smrt ale nepřijala nijak odevzdaně. Bránila se až do posledního dechu.“

Série o tajemné uzavřené patoložce Julii Schwarzové, kterou dříve než kdy dřív sužují noční můry. Mně osobně velmi sedla, jelikož jde nejen o zajímavý kriminální případ, ale i nevšední osobní život hrdinky. Julia je velice zajímavá postava – inteligentní, schopná, nepřístupná i chladná. Ale není se čemu divit, celá její rodina zažila hrozné věci. Juliin mladší bratr byl znásilněn a zabit. Pachatel nebyl nikdy dopaden. A nyní se zdá, že se opět probouzí démoni z minulosti. Julii trápí pocit viny a nyní se navíc potýká s vidinami a halucinacemi.

Thriller nabízí příběh z pohledu více vypravěčů, tudíž je dílo různorodější a zajímavější. Dokonce čteme úseky z pohledu chladnokrevného lovce, nebo Herberta slizkého souseda od vedle, který je šmírák a na kamerách sleduje nic netušící oběti.

Jedná se o napínavý, propletený příběh s neobvyklým případem, který začíná být osobní a týkat se samotné Julie. Soudní lékařka si od ostatních drží odstup, ale nemůže popírat spojení mezi ní a Florianem Kesslerem, který si velice váží jejího názoru a rád ji zapojuje do případů, jelikož Juliiny postřehy často pomohly k vypátrání vraha.

Poté, zdánlivě po celé věčnosti, muž něco řekl. V uších ji zaškrábalo jeho hluboký hlas: „Rychle na mě zase zapomeň, nebo si tě odvedu.“ Otevřela oči. Muž byl pryč.

Pro fanoušky této série má nakladatelství Cosmopolis dobrou zprávu, připravuje se totiž dílo Vražda v ledu, která se bude točit kolem ledové sochy a v ní uvězněné mrtvé ženy.

Tento detektivní román je plný intrik, stalkingu, slídění, sexuálního násilí, napětí, násilností, touhy, sledování, chtíče i lovení. Hlavní hrdinové budou mít opět, co dočinění se sériovým vrahem, který si s nimi hraje a hlavně manipuluje. V průběhu čtení přibývají nové oběti i unesení.

Celkově mě tahle kniha hrozně mile překvapila. Dílo je to vážně čtivé a především dramatické. Rozhodně jsem dostala víc, než jsem očekávala. Tahle autorka rozhodně stojí za pozornost, protože čtenáře umí okamžitě vtáhnout do děje. Já osobně jsem měla při čtení husí kůži a mrazivý pocit přetrval, až do samého konce.

Ukázka:

Tenhle srub byl jiný, zařízený střízlivě a pragmaticky. Na stěnách nevisela vycpaná zvířata, která by skleněnýma pohaslýma očima civěla do prázdna. Není divu, pomyslela si Kim. Vždyť ten netvor tu taky není proto, aby lovil zvířata. Muž měl pořád ještě zavřené oči. To byla její šance. Teď, nebo nikdy. Boj, nebo útěk. Napřímila se, a ani se nesnažila opatrně otevřít dveře. Rozběhla se a kopnutím vylomila zámek. Dveře se s třeskem rozrazily a muž na židli otevřel oči. Viděla v nich krvelačnost – a ještě něco jiného. Zmateně si všimla, že v žádném případě nejde o překvapení. Ne, vypadalo to, že na ni čekal. V očích se mu leskla žádostivost, ale nikoli takovou, jakou obvykle muž cítí po ženě. To, co se mu zračilo v pohledu, byl temný chtíč. Kim na netvora namířila zbraň. Prst jí spočíval na spoušti a nervózně se chvěl.

Hodnocení: 4,3/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

1 komentář:

  1. To zní hodně zajímavé. :) O knihách mám jisté povědomí díky obálkam, které mě zaujaly.

    OdpovědětVymazat