neděle 7. ledna 2024

Kostischrány

 Kostischrány aneb Nic nezůstane pohřbeno navždy sepsala americká autorka Emily Lloyd-Jonesová, která vyrostla v Oregonu. Nyní žije v severní Kalifornii, kde se toulá sekvojovými lesy. Studovala angličtinu na Western Oregon University a poté napsala několik románů určeným young adult čtenářům. 

Colbern je malá zapadlá vesnice, která se neustále vylidňuje. Spravuje ji chamtivec a zároveň se lidé obávají lesa, ve kterém se podle pověstí potulují mrtví. Většinu obyvatel tvoří starousedlíci, kteří lpí na svém domově, který nikdy neopustili.

Aderyn verch Gwyn je dcerou hrobníka. Otec ji naučil svému řemeslu, které po jeho zmizení přebrala. Nyní se musí starat o sourozence a zajišťovat živobytí. Kromě toho musí splácet dluhy po strýci, jinak rodině hrozí vystěhování. Pomalu se blíží zima a Ryn nutně shání zásoby, aby nepříznivé počasí vůbec přežili. Hrdinka tvrdohlavě odmítá opustit dům, s kterým je spjatá a hledá cestu ven ze všech problémů.

Les ji neděsil, chtěla se mu podobat: věčná a nepřístupná, krutá a nádherná.

Do vesnice nečekaně zavítá Ellis. Je to mladý kartograf s tajemstvím, který se rozhodl zmapovat tuhle tajemnou oblast. Rád by si prohlédl i zdejší hory, kterým se místní vyhýbají. Hledá průvodce, který ho provede a narazí na odvážnou a houževnatou Ryn. Jedná se o nebezpečnou misi, v celém temném lese se pohybují kostoschrány. Tedy magická stvoření, která se probouzejí s nocí.

Jedná se o povedený debut, který se dočkal úspěchu, jak u čtenářů, tak i kritiků. Tahle temná pohádka má přes 330 stran a je plná legend. Autorka stvořila bájné příběhy, které zasadila do fantasy prostředí. Na konci díla nalezneme slovníček použitých velšských slov s jejich správnou výslovností.

"Mrtvý," vydechl. Měl pocit, jako by se mu rozum rozutekl po tábořišti a on se ho snažil posbírat. "Byl mrtvý, a přitom si tu chodil jakoby nic, to přece není možné."

Pohádkový horor přináší epické putování plné oživlých mrtvol. Kostischrány nabízejí jak humor, tak strach, autorka se snaží vyvažovat děsivé momenty, až absurdními scénami a průpovídkami. Kterým kraluje originální ochranářská nemrtvá koza. 

V příběhu vystupují zajímavé bytosti, autorka si vybájila kostischrány, které jsou čím dál drzejší a začínají opouštět hranici lesa. Popravdě jsem z těchto stvoření měla nahnáno. A jak jsem si během čtení představovala jednotlivé momenty, byl to opravdu děsivý zážitek. Navíc i hlavní hrdinové jsou netypičtí. Ellis je tajemný hoch s podivným zraněním a Ryn je divoké stvoření, které miluje hřbitovy. A nesmím opomenout sympatickou nemrtvou kozu.

"Mrtví mají svůj les. Nevím, proč ho najednou opouštějí, zvlášť teď, když jsou kouzla dávno pryč."

Jedná se o melancholický příběh s hororovými prvky. Při čtení jsem měla chvílemi i husí kůži, zvlášť, když hrdinové zavítali do podivné osady uprostřed lesa, prodírali se zapadlým lomem nebo na ně ze tmy sahaly kostischrány. Zároveň v knize nechybí i trocha černého humoru a pomalu se rozvíjející milostná linka. Kostischrány jsou samostatným románem, který určitě stojí za přečtení, pokud máte pro strach uděláno. ;-) Další kvalitní a čtivé fantasy od Hostu. 

Ukázka:

"Ztratil ses," odtušila. "Ne." "Kartograf, který nenajde vesnici." "Používal jsem mapu někoho jiného," odsekl. "Kdybych ji kreslil já, tohle by se nikdy nestalo." Promnul si čelo. "Mohla bys mě tam zavést? Peníze mám, jestli ti jde o tohle." Zahlédl v jejích očích záblesk dychtivosti. Pak se však rychle vytratil a do tváře se jí vrátil netečný výraz. "Dobrá. Ale vracet se budu až ráno - to kdyby se ještě nějaká tahle stvoření rozhodla opustit les. Nevadí ti to?" "Přežil jsem útok oživlé mrtvoly," odpověděl Ellis. "Myslím, že noc bez stanu zvládnu." Pohled jí zalétl k temnému shluku stromů o pár kroků dál. "Hádám, že to se brzy uvidí."

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře: