neděle 28. ledna 2024

Vánoce na skotském hradě

Vánoce na skotském hradě je milý román pro ženy od britské autorky Donny Ashcroftové, která vždy toužila být spisovatelkou. Ale až poté, co vychovala děti, se připojila ke spolku Tring Writers´ Circle a konkrétně učitel Nick ji nesmírně inspiroval a dodal sebedůvěru, aby se psaní začala opravdu věnovat. Autorka je zároveň dobrou kamarádkou oblíbené  Julie Caplinové, která díla Ashcroftové čtenářům velmi doporučuje.

Obětavá Belle Albanyová je učitelka, která má nepřiměřeně hodně práce. Nedávno se rozešla s přítelem a v podstatě nemá žádný společenský život. Je nesmírně spolehlivá, ochotná a hodná a každému by chtěla pomáhat. Bere si na svá bedra až moc úkolů. Jednoho dne nešťastnou náhodou srazí postarší dámu na kole. Edina si pochroumá nohu, ale odmítá nastoupit do nemocnice a není nikdo, kdo by se o ni doma postaral. Belle přepadne pocit viny a nastěhuje se k nebohé paní, která bydlí v honosném hradu. A svůj dům nabídne rodině v nouzi.

Každý něco chce - copak se od táty nic nenaučil? Ta ženská má něco za lubem. Musí tomu přijít na kloub. Evergreen Castle neopustí a zůstane babičce po boku, dokud neujistí, co to je.

Pak tu máme Jacka Hamilton-Kirka, kterého opustila matka a vychovával ho jen otec, který mu zamlčel dopisy od babičky. Nyní by rád s babičkou napravil pošramocený vztah, a když zjistí, že se k ní nastěhovala cizí dívka, nelení a přiletí celou situaci prozkoumat. Je přesvědčený, že Belle chce starou dámu okrást nebo využít. Má ji za podvodnici.

Jedná se o naprosto ideální čtení během kouzelného vánočního období. A já jako velká milovnice Vánoc jsem si čtení moc užila. Kniha se odehrává v malebné skotské vesničce Christmas Village. Kde nechybí pospolití sousedé, sníh, krásné přírodní scenérie, tvrdohlavý osel, ale především láska, kterou je potřeba si opět pustit do srdce.

"Jen se na mě podívej, děvče, Tavish má pravdu v tom, že zámek je nepraktický. Momentálně nemůžu vůbec nic dělat. Ale nechce se mi odtud odejít - je to můj domov."

V díle je toho obsaženo hodně. Kromě hlavních hrdinů se v knize odehrávají postranní příběhy. Prostor dostává i hrdinčina nejlepší kamarádce Kenzy, která si už nějakou tu dobu dělá zálusk na jednoho konkrétního muže, který jako jediný jejím svodům stále odolává. A pak tu máme Edinu - seniorku s rošťáckým humorem, která se distancovala od dění ve vesnici, držela se stranou a srážka jí změnila život. Konečně po osamělých letech bez návštěv ožila. A kromě toho v knize vystupuje ztřeštěný osel Bob.

Dílo zaujme svoji krásnou třpytivou obálkou. Jedná se o ideální vánoční čtení. Příběh má skoro třista stran. Ona se stará víc o ostatní a na sebe nemá čas. On se bojí někoho si pustit k tělu. Oba mají nevyřešené a komplikované rodinné vztahy. Kniha, ve které se plní sepsaná vánoční přání a zpestřuje se život. Je důležité snít a především si plnit vaše sny. Nikdy není pozdě něco změnit.

Vánoce na skotském hradě mě na první pohled zaujaly obálkou, navíc jako milovnice Vánoc si vždycky ráda přečtu takovéhle milé a navíc romantické příběhy, plné naděje a lásky. Jedná se o jednoduchý, ale přitom čtivý a zajímavý děj, při jehož čtení si odpočinete. Tohle hřejivé vypravování vám zanechá na rtech úsměv a budete věřit, že všechno je možné.

Ukázka:

"Jen než se postavíte na vlastní nohy. Můžu vařit, štípat dříví, zatápět v krbu." Belle se rozhlédla po místnosti a napadlo ji, kdy se tu asi naposledy pořádně uklízelo. S trochou péče a lásky by to mohl být krásný pokoj. Co kdyby doma na půdě vyhledala vánoční ozdoby, které by to tu rozjasnily, nebo s dětmi ve třídě nějaké vyrobila? "Vlastně bych se tu ani moc nezdržovala - učím celý den na základní škole a k tomu mám na starosti vánoční besídku. Ale byla bych schopná vám večer uvařit, nakupovat, prát, prostě vykonávat základní domácí práce." "Nejsem zvyklá na společnost," namítla Edina a Tavish hlasitě zafuněl. "Máš přítele?" "Už ne." Belle cítila, jak jí rudnou tváře, trochu zaskočením tím náhlým dotazem.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!


2 komentáře:

  1. Knížku jsem koupila mamce pod stromeček. Protože teď čtu vlastní nálož vánočních knih, nechám si ji nejspíš na letošní prosinec. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to jako příběh ke krbu a k hrnku horké čokolády :)

    OdpovědětVymazat