sobota 6. ledna 2024

Magie zalitá jedem

 Magie zalitá jedem je prvním dílem fantasy série Kniha čaje od Judy I. Lin, která se narodila na Tchaj-wanu, ale přestěhovala se do Kanady spolu se svou rodinou. Odmalička ráda četla a unikala do imaginárních světů. A tak se není čemu divit, že sama začala psát. Momentálně pracuje jako ergoterapeutka a spolu s manželem a dcerou žije na kanadských prériích. 

Čang Ning nevědomky připravila otrávený čaj, který zabil její matku. Teď je v ohrožení i její sestra Šu. Rozhodla se ji zachránit  a ulevit tak svému svědomí. Přihlásila se do soutěže o nejlepšího mistra starobylého a magického umění přípravy čaje, jelikož vítěz získá laskavost od samotné princezny.

Hvězdy nejsou tak mírné, jak se zdají. Cílem hvězdopravců je rozluštit jejich nebeské dráhy, proroctví předpovídají vzestupy a pády velkých rodů i celých království. Pálí stejně dravým žárem jako slunce.

Pozvánka ovšem byla adresovaná sestře, která se učila od matky, ale ta nemá na cestu dostatek sil. Ning tedy zariskuje a putuje ke dvoru, kde se vydává za učednici. Tam ihned testují a kontrolují účastníky, kteří musí projít několika zkouškami. Na jejich splnění dohlíží vybraní porotci. Hrdinka brzy zjistí, že se zaplete do politických her i boje o moc. Každý soutěžící má jiné schopnosti a vyniká v něčem jiném, ale vyhrát může jen jeden a ne vždy to je spravedlivý boj. Pokud udělá chybu, odnese to její rodina. Hrdinka je zprvu ztracená a povede se ji udělat několik přešlapů, ale i přes potupu a výhružky hodlá tuhle příležitost plně využít.

V celé říši dochází k nepokojům a vraždám, které je mají ještě rozdmýchat. Na trůně sedí mladá princezna a ne všichni její vládu podporují. Snaží se situaci vyřešit a zabránit převratu a obhájit svoji pozici. Ale po smrti jejího otce, využívají svoji šanci jeho odpůrci. A vyhnaný bratr spolu se svými sympatizanty se znovu hlásí o slovo. 

Jen další provaz, kterým si nás mohou přivázat. Dívám se na svůj soutěžní šat a vzpomínám, jak jsem se cítila, když jsem se do něj poprvé oblékla. Ten titěrný paprsek naděje, co proklál jinak temná mračna.

Jedná se o debut plný magie, kde nechybí odvaha, ani špetka lásky. Příběh v žánru young adult vychází z čínské mytologie a krok po kroku popisuje rituální vaření čaje. V samotném závěru díla nalezneme glosář - kde je zapsán význam slova, jeho český přepis, čínské znění i výslovnost. Také výslovnost jmen postav, názvy významných míst či ingredience využívaných tradiční čínskou medicínou.

Kniha má přes tři sta čtyřicet stran. A ihned zaujme svojí barevnou obálkou. Tohle čínské fantasy popisuje tradiční vaření čaje, snahu zachránit blízkého člověka i nečekanou přitažlivost. Magie se zde snoubí s láskou. A zároveň si vždy něco bere na oplátku.

Tonika a léčiva fungují pouze jako hráz, která zadržuje jed před šířením, ta však jednoho dne přeteče. Nemáme jak to zastavit. A já jsem ta, kvůli které trpí.

V příběhu nechybí pomsta, dvorské hry, čtení z čaje, výhružky, porušení pravidel, intriky, politika, paranoia, nespravedlnost, ale i naděje. Magie zalitá jedem se mi dobře četla. Je to jednoduché dílo, které se se čtenářem loučí otevřeným koncem a nezbývá nic jiného, než si počkat na pokračování. 

Tohle fantasy na první pohled jistě zaujme svoji barevnou obálkou i samotným dějem. Jedná se o další titul z asijské literatury, který jsem letos měla to štěstí číst od nakladatelství Ocelot. Přesto mým oblíbencem zůstalo Šest rudých jeřábů. 

Ukázka:

Lidé, kteří jim nerozumí, často šen-nung-š pokládají za pouhé šikovné společnice, které běžný nápoj dokážou připravit a podávat s uměleckým citem. Cvičené šen-nung-š´ pochopitelně zvládají takové základy zdatně - vědí, jaká chuť je vhodná pro jakou příležitost, jaký tvar a typ šálku se hodí k čaji, který má být servírován. Avšak ty, jež skutečně vládnou magií Šen-nunga, svedou připravit jedinečnější speciality. Některé vaří čaj  podněcující emoce - soucit, naději, lásku. Jiné umí nechat tělo prodchnout energií, či přimět toho, kdo se napije, vybavit si vzpomínku považovanou dávno za ztracenou. 

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji nakladatelství Megaknihy za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Úplně to není můj šálek kávy))), ale vím, komu by kniha radost udělala. Díky za virtuální návštěvu na mém blogu.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku (a vlastně celou duologii) jsem při čtení interně prekřtila na Čajového MasterChefa a nějak se to ujalo. 😄

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku (a vlastně celou duologii) jsem při čtení interně prekřtila na Čajového MasterChefa, a nějak se to ujalo. 😄

    OdpovědětVymazat
  4. Na to, že moc takové žánry nemusím, mě popis celkem zaujal :D.

    OdpovědětVymazat