sobota 27. dubna 2024

Závod s časem

 Závod s časem je již osmým dílem série o neústupné vyšetřovatelce Josie Quinnové. Tento krimi thrillerem sepsala americká autorka Lisa Reganová, která se zaměřuje výhradně na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

"Ta ženská... myslela si, že dokáže vyřešit odložený případ sériových vražd, se kterým si nedokáže poradit celá zvláštní jednotka a FBI."

Tentokrát je vyšetřování pro Josie velice náročné, jelikož je opět osobní. Josie se pohádala se svým dvojčetem, které někdo unesl. Nyní zjišťuje, jak málo sestru vlastně znala. Trápí ji pocit viny, při vyšetřování zjišťuje spoustu informací a dozvídá se věci, které dříve netušila. Myslela si, že ona si prošla peklem, ale i sestra prožívala svá trápení. Vždy působila sebevědomě, ambiciózně a urputně, ale uvnitř byla neuvěřitelně osamělá. Nikam nezapadala, neměla kamarády ani přítele. A tak žila pro kariéru, makala na sobě, ale kvůli chybě ve vysílání hrozilo, že přijde o všechno. A tak se na vlastí pěst pustila do hledání velkého příběhu a našla senzační reportáž. Držela ji před ostatními v tajnosti, aby je neohrozila a pustila se po stopách sériového vraha. Policie nachází v místě únosu - kosti sestavené do neobvyklých tvarů.

Vše se točí kolem hrdinčina dvojčete, Trinity se jakoby vypařila. Jak dobře se vlastně znaly? Josie se snaží zachránit sestru před před inteligentním vrahem, který je rafinovaný a nezanechává stopy, přeci jen uniká spravedlnosti několik let. A vše ostatní včetně vztahu s Noahem šlo do pozadí.  

Kniha spadá do edice světový bestseller a hlavní hrdinkou je neústupná a statečná vyšetřovatelka - silná hlavní hrdinka, která si v životě prošla mnohým. Jedná se o volné pokračování, ve kterém potkáváme postavy z předchozích dílů. 

Autorka příběh zasadila do Spojených států amerických, konkrétně do místa nazvaného Denton. Reganová využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které osobně dobře zná. Aby příběh působil autenticky spolupracuje se seržantem v oblasti prosazování práva. Lise Reganové v angličtině již vyšlo devatenáct případů o oblíbené vyšetřovatelce Josie Quinnové. Čeští fanoušci se tedy mohou zase brzy těšit na další pokračování ;-) 

"Jak to říkáte? Někdy je lepší požádat o odpuštění než o povolení. Tak pojďme."

Temné a rozhodně zamotané vypravování vás udrží v napětí a do poslední chvíle nebudete tušit celou pravdu. Nepředvídatelná kniha zkoumající lidskou psychiku a emocionální problémy. Bylo náročné číst nějaké pasáže, především ty z minulosti. Kniha se zabývá tématy jako odcizení, nefunkční rodina, touha po pozornosti, mučení, či šikana.

Opět se jedná o čtivé dílo. Jednotlivé kapitoly mají ideální délku a jsou vyprávěny z pohledu vypravěče, ten se tentokrát zaměřil i na dětského hrdinu, který vyprávěl o trýznivém domácím prostředí s despotickým otcem. V úplném závěru nechybí ukázky z předchozích autorčiných děl spolu s fotkou přebalu. 

Autorka mě nepřestává překvapovat, tohle byl jedna z nejlepších částí celé série. Skvělá zápletka, opravdu propracovaný příběh, od kterého se nebudete chtít odtrhnout.

Ukázka:

Píchlo ji u srdce, protože ji zaplavil pocit viny. Měla by to vědět. Trinity je její dvojče. Jistě, sblížily se teprve před třemi lety, ale i tak, pokud byla Josie sestřinou nejbližší osobou, měla by znát ty, ke kterým má Trinity nejblíž. Vybavila si Trinitina slova, která ji bodala jako malé dýky. Opravdu nikdy neměly být sestry?

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Tuhle sérii mám ráda. Líbil se mi i poslední případ s Jossie

    OdpovědětVymazat
  2. O knižní sérii jsem slyšela, ale nečetla jsem žádný díl, není to úplně můj žánr. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Chápu, každý máme ten svůj oblíbený žánr, ale když budeš chtít vyzkoušet něco nového. Tak tuhle sérii mohu doporučit. :)

      Vymazat
  3. Na tuto knihu už jsem několikrát narazila, ale ještě jsem neměla tu šanci si ji přečíst :-)

    OdpovědětVymazat