neděle 14. dubna 2024

Vyvrhel

 Vyvrhel je prvním dílem drsné fantasy série pro dospělé nesoucí název Úmluva oceli. Sepsal ho známý autor Anthony Ryan, který pochází ze Skotska, ale žije v Londýně. Byl zaměstnán ve státní správě, ale po velkém úspěchu Píseň krve se stal spisovatelem na plný úvazek.

Ohromující příběh o pomstě plný napětí a taktéž pořádná bichlička má přes 600 stran a uvnitř se nachází mapa západního vévodství Albermaine. Pro usnadnění orientace v ději autor sepsal i osoby, které v něm vystupují. 

"Nikdy nevíš, jaký kdo doopravdy je, dokud nezačne vzduchem létat železo," zamumlal jsem. 

Alwyn Písař byl sirotek bez domova, kterého se ujali zbojníci. V podivné partě lapků různorodých charakterů si vydobyl své místo zvěda a prošel si výcvikem na profesionálního zabijáka. Jeho očím nic neuniklo a zdálo se, že umí vycítit pravdu. Les se stal jeho domovem a teritoriem. Jako zbojník z Shavinského hvozdu poslouchal svého velitele. Kterého ctižádost svedla na scestí. Rozhodl se stát z lapky vévodou. V době kdy v království Albermaine zuří válka a nepřátelé a zrádci jsou všude. Alwyn si projde celou řadou nebezpečí v honbě za svoji pomstou mu půjde mnohokrát o krk. Má svůj seznam lidí, s kterými má nevyřízené účty. Ale do cesty se mu připlete celá řada překážek, například vězení, či náboženští fanatici.

Vypravěčem je samotný hrdina, který vypráví celý krvavý příběh s odstupem po letech, takže do děje přináší své postřehy a různé poznámky, navíc komunikuje s čtenářem. Což není tak časté a mě osobně se to líbilo. Víc mě to vtáhlo do příběhu, který je opravdu promyšlený a dobře vykreslený.

 "Ale válka není taková, jak ji vykreslují ságy. Válka je strádání mezi lumpy s těmi nejhoršími návyky. Válka je klam a vraždění."

Vyvrhlel mě osobně dal hodně zabrat. Nemohu upřít, že autor má talent a jeho dílo bylo opravdu nepředvídatelné a překvapivé. Absolutně jsem nevěděla, co mě čeká na další straně, přehršel zvratů i spousta bojů a krve. Na mě možná až příliš brutální. Dílo bych doporučila pořádným mužským, kteří se jistě s hrdinou více sžijí. 

Jako samotný hrdina mě bavil, líbila se mi jeho lišácká povaha a jeho odolnost. I životní příběh byl velice povedený a hlavně zamotaný. Takže vypravěč i hlavní hrdina super volba, ale samotný děj byl prostě tak moc akční, že se v něm pořád něco dělo. Měnilo se prostředí, vystupovaly v něm další a další postavy a já se začala ztrácet. Nemohla jsem se nějak pořádně začít. Bohužel.

U čtení jsem si moc neodpočinula, ale musela jsem se neustále soustředit a přemýšlet. Já osobně bych uvítala nějaký úvod do světa, ale autor se místo toho rovnou vrhl do akce.  Nepomohlo tomu ani, že jsem pořád čekala na pořádnou magii. Ale tohle byl jiný typ fantasy, než jsem zvyklá. Tohle byla výpravná a epická kniha, jak už přebal upozorňuje pro fanoušky Georga R.R Martina, takže moje chyba. Já většinou už nečtu anotace, abych si nevyzradila překvapivé momenty v ději, takže jsem pořádně nevěděla do čeho jdu. A jednalo se o moje první setkání s autorem.

 Je-li tvým úkolem zabít, udělej to rychle a důkladně. Mučení je záliba. Nech si ho pro ty, kdo si to zaslouží nejvíc. 

Ale nemůžu Vyvrhela hanit, protože je to mistrovsky sepsané akorát já jsem byla na čtení příliš outlocitná. Kdo se vyžívá v krvavých lázních a má rád dramatická dobrodružství, jistě si přijde na své. Ze začátku mi dílo o loupežnické tlupě připomínalo Robina Hooda, pak Útěk z vězení a pak středověké selské bitvy.

Jedná se o trilogii od mistra epické fantasy. Dobře vylíčené, dobrodružné, svižné a brutální. Ideální čtení pro chlapy. V ději nechybí napětí, intriky, boj, splacení dluhů, politika či náboženství. Příběh o pomstě a zradě. Hrdinské fantasy poměrně složité s nečekanými rozhodnutími, kde se vše  neustále měnilo. 

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!

5 komentářů:

  1. Tohle asi nebude úplně knížka pro mě :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Ani já bych po této knížce úplně nešáhla.. :D Ale své čtenáře si to určitě najde.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Přidám se do klubu a taky to asi není úplně pro mě, ale vypadá dobře a určitě si své čtenáře najde :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat