pondělí 27. května 2024

Lepší než ve filmu

 Lepší než ve filmu je milý dívčí román, který sepsala americká autorka Lynn Painter. Má ráda čtení, romantické komedie, muffiny, špagety a pije hektolitry energy drinků. Tím, že začala psát vlastní příběhy, se autorce splnil sen. Odmalička byla náruživá čtenářka, posedlá objednáváním knih a v dětství díky fikci prožila stovky životů.

Liz Buxbaumová čeká na toho pravého.. Je závislá na romantických komedií a filmových soundtracích, protože ji spojují s její maminkou, o kterou přišla. Žije uzavřená ve vlastním světě, kde je ovlivněná filmy a její milostný život je nezajímavý, vždy když objeví nějakého roztomilého kluka, vysní si představy o něm a realita ji zklame. Zdá se, že nikdo není podle jejích představ. Ale najednou se do města vrací její idol. Michael Young je snový a snad ještě neodolatelnější, než dřív. Odmalička do něj byla zamilovaná a rozhodne se o něj zabojovat. Potřebuje pomoc a tak s Wesem uzavře dohodu. Od té doby Liz provází řada trapasů, ale ona to nevzdává.

"Kdykoli se zdá, že s Michaelem zažiješ romantický okamžik, vesmír vám to zkazí míčem do obličeje nebo zvratky na šatech. Řekla bych, že vesmíru se víc zamlouvá Wes."

Wes Bennet je Lizin soused a úhlavní nepřítel, s kterým už nějakou tu dobu soupeří o místo na parkování. Momentálně jsou v otevřené válce a dělají si navzájem vylomeniny. Wes je ochoten hrdince pomoci výměnou za právo na parkování. A Liz postupně zjišťuje, že není tak špatný, jak si myslela. Právě naopak je milý, srandovní a nepředvídatelný. S Wesem se cítí uvolněná a nemusí se přetvařovat. 

Vypravěčkou příběhu je samotná hlavní hrdinka, která mi šla neuvěřitelně na nervy. Kolem sebe má tolik úžasných lidí, kterým na ní záleží, ale ona je v jednom kuse odhání. Žije si ve svém uzavřené nalinkované bublině a zaslepila ji představa o Michaelovi.

On je oblíbený sportovec a ona upjatá staromódní podivínka s výstředním šatníkem, žijící předvídatelný život. Za každou cenu je opatrná a hodná holka. V knize se dostáváme na střední školu plnou teenagerů, kteří hledají partnera na blížící se maturitní ples. Každý chce jít s někým   výjimečným, jelikož se jedná o vrchol středoškolské romantiky a na výběru opravdu záleží. 

 Lepší než ve filmu opravdu vzdává holt romantickým komediím, jak je napsáno na přebalu. Úplně jsem měla pocit, že jednu takovou romantickou komedii právě čtu. Ve které dochází k proměně podivínky v sexy dívku a klasickou zápletkou je, že z nepřátel se stanou milenci. Je to celé přeslazené, předvídatelné a plné klišé, ale zároveň milé a vtipné čtení. Při čtení mě moc bavily různé narážky na filmy a filmové soundtracky. Každá jednotlivá kapitola dokonce začíná filmovým citátem.

Ostatní do mě naráželi a obcházeli mě, ale já tam jen stála a zírala s otevřenou pusou. Vypadal úplně stejně, jen byl vyšší, svalnatější a ještě přitažlivější (pokud to vůbec bylo možné). Kluk, do kterého jsem se zamilovala jako malá, šel jako ve zpomaleném záběru proti mně, kolem hlavy mu švitořili a mávali křidélky malí modří ptáčci a zlaté vlasy mu povlávaly v jiskřivém vánku. 

Dívčí román v žánru young adult má kolem 300 stran a jedná se o sladké nenáročné čtení. Tahle milá oddechovka vyprávějící o beznadějné romantičce posedlé láskou, která chce získat svého vysněného prince na bílém koni se stala bestseller v USA Today a The New York Times.

Lepší než ve filmu jsem četla v rámci dobré challenge pořádané u Knihy Dobrovský, kterým tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku!

Ukázka:

"Šarm a pletichy tě nikdy nedostanou daleko, Libby Loo. Tyhle věci vždycky zmizí, a právě proto si nikdy v životě nesmíš vybrat drsňáka." Od té doby jsme sdílely stovky podobných okamžiků, společně jsme pomocí milostných filmů poznávaly svět. Byl to náš zvyk. Přitulily jsme se k sobě, hověly jsme si na hromadě polštářů a donekonečna jsme si pouštěly její sbírku líbáním prodchnutých šťastných konců tak, jak si jiní lidé donekonečna pouští trapné reality show. Při zpětném pohledu vidím, že tohle je asi právě ten důvod, proč už od chvíle, kdy jsem se naučila psát slovo "láska", čekám na svůj dokonalý románek. 

Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí knihy děkuji Knihám Dobrovský v rámci #dobrechallenge

Žádné komentáře:

Okomentovat