sobota 1. června 2024

Velikonoční tradice

  Velikonoční tradice je dílo složené z devíti příběhů s vystřihovánkami, které sepsal Petr Šilha a ilustrací se ujala Terezie Vavrošová.

Publikace má jen něco málo přes 60 stran a jedná se o milé, krátké a poučné čtení, které přibližuje velikonoční tradice. Každý krátký příběh je určený jednomu dni během Velikonoc. Na čtenáře čekají různé pohádky třeba o nezbedné pomlázce, tajemné jeskyni nebo vzdorném beránkovi. Mně se na knize hodně líbilo, že všechny příběhy spolu nějak souviseli a na konci se dočkáme rozzuzlení a především pochopíme pravý význam tohoto jarního svátku.

"To, že ostatní něco dělají, přece neznamená, že to musím dělat také. Můžu si přece vybrat svou vlastní cestu."

Tahle útlá publikace přibližuje dětem tradice a krásné ilustrace dokreslují děj. Uvnitř (přesně uprostřed) se nachází vystřihovánky celkem osmi kraslic, které je potřeba ještě vybarvit.

Poučná pohádková kniha je vyvedena ve větším formátu než klasické knihy - alespoň lépe vyniknou povedené ilustrace. Já si dílo vybrala hlavně kvůli Kubíčkovi, ráda bych mu přečetla o tradicích a předala tak kousek historie krásného svátku jara. Ale i já sama jsem se dozvěděla něco nového a teď lépe rozumím symbolům Velikonoc.

Rašící květy vrby si lidé dávají do váziček také proto, aby ve svém domově uvítali přicházející jaro. Je to čas očekávání, protože dlouhá zima je pryč a do krajiny se vrací život.

Vše vypravuje dědeček svým vnoučatům, které za ním přijely na prázdniny. Děti rychle zjistily, že na vesnici není internet, takže dědeček je hodlá zabavit jinak. A brzy je vypravování pohltí a na nějaké chatování si ani nevzpomenou. Děti mají z příběhů poznat o čem vlastně Velikonoce jsou. 

Velikonoční tradice ukazují mnohá moudra. Například apelují na děti, že se nemá utíkat před povinnostmi. Lidé si mají navzájem pomáhat. Tudíž nejdřív práce a pak zábava. Přiblížíme si i nejrůznější symboly jakou jsou barvená vajíčka, beránka, pomlázku nebo řehtačku. V knize nalezneme zmínku i o půstu, zvonech, co letí do Říma nebo jeskyni, která otevírá svoje poklady.

Od té doby si chlapci v Májové dávají pozor, aby bylo jejich koledování pouze symbolické. A když se najde nějaký neotesanec, který používá příliš síly, patří se hodit ho do rybníka - nebo alespoň zchladit kýblem studené vody.-

Přináší krátké pohádky pro děti o pravém významu Velikonoc. Každá pohádka přináší ponaučení a je věnovaná jednomu určitému velikonočnímu dni, který přiblíží - ukáže, čím je speciální a zajímavý. A navíc jsou zde popsané tradice, které se dodržují. 

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat