sobota 22. června 2024

Co dělají pocity v noci?

 Co dělají pocity v noci? je dětská kniha určená dětem od pěti let, která ukazuje cestu do našeho nitra a objevujeme z kolika rozličných bytůstek jsme tvořeni. Knihu stvořila Tina Oziewiczová literární vědkyně, překladatelka, absolventka filozofie a anglické filologie na Vratislavské univerzitě a především autorka dětských knih. Největší úspěch zaznamenala kniha Co dělají pocity?, kterou vytvořila spolu s ilustrátorkou Aleksandrou Zającovou. Vznikly další dvě pokračování a první z nich jsou právě Co dělají pocity v noci?, které vyšly v Hostu.  

Nadšení za chviličku zhasne. Ještě dočte jednu kapitolku! Dokouká ještě jeden díl!

V knize prozkoumáváme tajemný svět pocitů. A tohle všechno se odehrává po setmění, tudíž jsou jednotlivé obrázky tmavší. Překvapilo mě kolik emocí je v publikaci zmíněno. 

Knihu tvoří velké ilustrace doplněné krátkým textem přeloženým z polského originálu. Přes celou dvojstranu se představí většinou jeden pocit. Ať už je to radost, pochopení, nostalgie nebo nadšení. 

Láska létá v baloně Touhy.

Poeticky a citlivě mladí čtenáři nahlédnou do světa pocitů. Čím lépe je poznají, tím více budou rozumět sami sobě. 

Co dělají pocity v noci? ukazuje dětem, co mohou dělat pocity, když je noc a zbytek světa spí. Přibližují - co cítí, co mají v oblibě, co dokáží, co mají rádi.

Zvědavost spát nechce. Má na práci mnohem zajímavější věci! Musí toho tolik objevit, tolik procestovat! No jen jí zkus vysvětlit, proč by měla ztrácet čas spánkem.

Dílo mě překvapilo množství stran, autorka vybrala velké množství nejrůznějších pocitů, ať těch kladných, tak i záporných. Naprosto rozumím, že jelikož se děj odehrává v noci, je logické, že jednotlivé ilustrace budou tmavé. A i když jsou opravdu povedené, tak na mě působily místy až zlověstně. Je to prostě nezvyk oproti ostatním pestrobarevným dětským ilustracím. Ale očividně to byl jen můj problém, syn s obrázky problém neměl. Co se týká poetického textu, myslím, že ne všechny děti pochopí jeho pravý význam. Myslím, že ho docení, až trochu starší děti. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Host!

3 komentáře:

  1. Mě se líbí jen ilustrace, jinak nechápu proč by toto měli číst malým dětem. Je tolik krásných pohádek, ale hned do nich hustit nějaký pocity mi nepřijde ok.

    OdpovědětVymazat
  2. Ilustrace parádní a pro straší děti to může být i super, na mladší by to mohlo být moc složité :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat