úterý 4. června 2024

Abeceda jídla

 Abeceda jídla je veršovaná kniha plná barevných obrázků. Díky které se děti učí číst a procvičují abecedu. Autorkou je Češka Vladimíra Staňková, která vystudovala český jazyk a literaturu. A absolvovala program Kreativní pedagogika. Působí jako textařka, korektorka a od roku 2017 především jako literární redaktorka. Ve dvojici s ilustrátorkou Annou Dirnerovou píše knížky pro začínající čtenáře a pořádá besedy pro děti v mateřských i základních školách. 

V knize s tvrdou vazbou, aby vydržela všemožné zacházení, se nachází více než 60 básniček a v samotném závěru dokonce doplňovačky, křížovka, spojovačky a osmisměrka. Na každé straně, která je věnována jednomu písmenu v abecedě (a která se nevyhýbá ani náročným písmenům jako je Ď, Ň, Q nebo W) se nachází pěkný barevný obrázek, básnička a někdy poznámka autorky.

Jedná se o literatura pro děti od pěti let. V edici Dráčkovo první čtení ještě vyšla Abeceda zvířátek a Abeceda rostlin. A od stejné autorky vychází i série Vymetkout. 

Tohle pokračování veselé veršované abecedy obsahuje různé poznámky autorky - třeba, jak si vypěstovat avokádo. A různé otázky na děti, které je vtáhnou do knihy. Prostě nejrůznější zajímavosti z oblasti gastronomie, což rozhodně knihu oživilo.

Abeceda jídla se mi po vizuální stránce zalíbila, oceňuji, že obsahuje úplně všechna písmena z abecedy. Líbí se mi vsuvky u některých potravin a cvičení v závěru je též vítaným bonusem. Jediným nedostatkem jsou samotné říkanky, které jsou sice originální, ale mnohdy se nerýmují. Přesto prošly přes autorčinu malou dceru, které dává všechny své rukopisy přečíst.


Ukázka:

Lasagne
Teta Lenka z Kadaně
vaří denně lasagne.
Podává je na zahradě,
v salonu i ve vaně.

Zelí
Dědeček je rozmrzelý,
zkazilo se v sudu zelí.
Vepřo knedlo... a co k tomu?
Jestli nic, tak jdeme domů.

Velice děkuji nakladatelství Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat