středa 26. června 2024

Trnová královna


Trnová královna aneb Tentokrát je to princ, kdo potřebuje zachránit... je temná pohádková fantasy od americké autorky Giny Chen, která píše o fantastických světech. Má titul z počítačové vědy a věnuje se umění všeho druhu. Má ráda vědomostní soutěže, romantické komedie, pohádky a příběhy o démonech. Žije v jižní Kalifornii.

Můžeme se navzájem zničit, a udělali bychom to bez váhání.

Pohledný a vznešený princ Cyrus hledá ženu, aby prolomil prokletí. Je příliš vybíravý a dosud se nepostavil čelem k povinnostem a zahrává si s osudem. Celé království netrpělivě čeká na jeho rozhodnutí. Výběr nevěsty je naprosto zásadní a vše ovlivní - podle proroctví může přinést i zkázu. Situace se stává vážnou, Čaroles začíná pomalu hnít a vylézají netvoři.

Violet Měsíčnice je věštkyně, která žije v prorocké věži ve Slunečném městě. Jako vidoucí je zaměstnaná u dvora, kde neustále dokazuje svou cenu. Je zdatnou lhářkou a loutkou ve službách krále. Dokud je užitečná, drží si ji u sebe. Za to princ by se jí nejraději zbavil, protože jí nevěří. Kvůli nejasnému proroctví to má teď nahnuté a sype se na ni kritika. S princem se neustále hašteří a navzájem se nesnášejí. Navíc ji probouzejí noční můry a hlasy, které ji varují, že je potřeba splatit dluh. Před lety využila vize a zachránila samotného prince a to ji dostalo ke dvoru. Vzdorovala osudu a teď je v ohrožení sama. 

Jsme spoutaní dotykem, dva šílení milenci, kteří neznají nic jiného než tohle. Neznám ani samu sebe. Myslela jsem si, že mám strach ztratit kontrolu. Víc mě děsí to, jak moc se mi to líbí. 

Kniha v žánru new adult má přes 340 stran a její součástí je moc krásně ilustrovaná mapa Slunečného města. Jedná se o debut autorky. Která se do příběhu pustila již před lety a trvalo ji, než vznikla konečná podoba.

Mezi hlavními hrdiny bublají silné emoce. Nenávidí se, ale zároveň přitahují. On je tvrdohlavý. Ona dříve žila na ulici. Vyšplhala se ze dna na vrchol a nechce spadnout dolů. Ulice ji naučila ostražitosti a palác proměnil její srdce v led. Ale jejich cesty jsou propojené a s oběma si pohrávají sudičky.

Olíznu si rty. "Potřebuješ mě víc, než mě nesnášíš." Je to možná drzost, ovšem zároveň jediný způsob, jak ho přimět vyložit karty.

Dílo se odehrává v království Auveny, kde existují nadpřirozené bytosti a magie. Trnová královna nabízí komplikované postavy, proroctví i zakázané city. Jedná se o temné vypravování s pohádkovými motivy. Vše je vyprávěno z pohledu mazané hrdinky obdarované vnitřním zrakem.

Trnová královna mě zaujalo svoji obálkou a překvapila svoji nepředvídatelností, několik scén mě přímo šokovalo. Chválím i autorčin netypický výběr hlavních postav, nevybrala zrovna ctnostné hrdiny, ale namyšleného prince a intrikánku, která je chladná, ctižádostivá, bezcitná a drzá. Knihu tímto výběrem rozhodně osvěžila. Příběh byl čtivý i napínavý. A i když se nese v pohádkovém duchu, protagonisté se svého šťastně až navěky zatím nedočkali.

Ukázka:

"Proč mi pomáháš?" zeptá se. Zní to tiše a zvědavě. Protože potřebuju, abys mi věřil. Protože tě potřebuju nakrmit lžemi tvého otce. Protože je to možná poslední hezká věc, kterou pro tebe udělám, než umřeš.

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!,

2 komentáře:

  1. Knihu neznám, ale zní moc dobře, takový příběh je přímo do mého vkusu! Určitě si ji budu muset uložit do seznamu... i obálka je moc pěkná :)

    OdpovědětVymazat