neděle 9. června 2024

Kulíšek a Boubelínek

 Kulíšek a Boubelínek aneb Pohádky z chaloupky pod smrkem sepsala Markéta Hubinger a ilustrace vytvořila Jana Krejčí. Autorka se při psaní inspirovala z pohádek, které jí před spaním vyprávěl dědeček z Vysočiny.

Tahle pohádková kniha má 168 stran a obsahuje dvanáct příběhů - za každý měsíc jedno vyprávění, ve kterém nechybí poučení.

Dvě malá prasátka mají chaloupku pod smrkem v lese Peperek a kamarádí se s lidskými dětmi, s kterými prožívají řadu dobrodružství. Tobík a Lála jezdí často k babičce a dědovi na prázdniny a vždy rádi navštíví jejich kamarády prasátka. Boubelínek je packal a lenoch, který většinou něco pokazí, a pak zpytuje svědomí. Nejraději by jen polehával a ujídal zásoby. 

"Ano, poučil," špitl Boubelínek a koukal do země, jak moc se styděl. "A kolik starostí jste se mnou měli!" "Teď už aspoň víš, Boubelínku, že všeho moc škodí," řekla Lála a poškrábala Boubelínka za ouškem.

Jedná se o pohádky pro nejmenší, které zrekapitulují všechna roční období. Ukáží, co je pro daný měsíc typické a přidají oblíbené činnosti nebo zážitky, které si v té době můžeme užívat. Jedna kapitola je věnovaná jednomu měsíci. 

Kniha přináší dobrodružství, ale i poučení. Ukazuje dětem, co je správné a co není. Děti se mohou dozvědět něco nového. Popisuje třeba vývoj žáby nebo narození ptáčat. Příběh upozorňuje na to, co se může stát, když se neposlouchá, nebo se odkládají povinnosti. Že je důležité se přiznat a své chyby napravit. 

Ráda bych mému malému synovi četla před spaním pohádky, jako to dělala moje maminka. Tím mě přivedla ke čtení a nejen za to jsem ji vděčná. Kubík za tím dlouho nevydrží v klidu poslouchat, ale moc ho baví prohlížet si obrázky. Každý den nejméně pětkrát musíme nalistovat divočáky, ty si zamiloval.

Jedná se o milé čtení, ve kterém hrdinové zažívají nejrůznější zábavu. Celoroční dobrodružství v tajemné přírodě, kde končí svět.  Ukazuje, co se v ní během roku děje a jak to chodí. Dílo ukazuje nejzajímavější části roku. Autorka vybrala oblíbené kratochvíle. Zjišťujeme, že každá roční doba má své kouzlo. Nejen malí čtenáři se mohou těšit na  psaní dopisu Ježíškovi, pouštění draka, oslavu narozenin, bobování, sbírání hub a dalších zásob na zimu, stanování, pouť, Velikonoce či maškarní karneval.

Hodnocení: 3,9/5

Ukázka:

Boubelínek se rozhlédl okolo sebe a povídá: "Takže z Drobečka je žába?" Lála se usmála. "Jo! Je z něj žába. Jen bude asi těžké poznat, která z těchto malých žabek bude právě tvůj Drobeček." Boubelínek koukal na všechny žabky okolo sebe a povzdechl si. Ulevilo se mu, že Drobečka žáby nesnědly, ale jak má teď poznat, která z nich je jeho kamarád?

Velice děkuji nakladatelství Backstage Books za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře: