pátek 24. května 2024

Zabij, nebo zemři

Zabij, nebo zemři aneb Ve virtuální únikovce se umírá doopravdy je krimithrillerem od americké autorky Isabelly Maldonado, která žije se svojí rodinou ve Phoenixu. Před spisovatelskou dráhou  vystřídala několik zaměstnání. Byla kapitánkou u místní policie, vyjednavačkou, mluvčí, náborovou instruktorkou, koordinátorkou jednotky pro boj s organizovaným zločinem a taky velitelkou okresní stanice. I když od policie již odešla, stále je členkou Společnosti Národní akademie FBI. Ale působí i v Mezinárodním spolku spisovatelů či Sesterstvu zločinu.

Nemesis už se postará, aby každý zúčastněný sklidil, co zasel.

Tohle není moje první setkání s autorkou, tu už dobře znám, díky skvělé sérii s Ninou Guerrerovou. Netflix na motivy této série dokonce točí film s Jennifer Lopezovou v hlavní roli. Tentokrát ovšem přichází zbrusu nová série s agentkou FBI Danielou Vegou, která pracuje v protiteroristické jednotce. Prošla si elitním armádním výcvikem a účastnila se tajných vojenských misích. Je velice vynalézavá a má neortodoxní způsob myšlení. Stejně jako Nina má pohnutý život.

Agenta FBI se dostává k delikátnímu případu, do kterého je zapletený senátor. Jelikož je to vysoce postavený veřejný činitel, musí postupovat obezřetně. A rozhodnou se pro riskantní cestu, agentku vyšlou do tajné mise, která se nečekaně zamotá. I přes veškeré přípravy plán ztroskotá, agentka se ztratí vedení a dostává se do virtuální únikové hry o několika úrovních. Spolu s hlavní hrdinkou můžeme řešit různé indicie. Tohle mě na knize bavilo nejvíc, autorka jednotlivé šifry ukazuje čtenářům, a ti se je mohou vyzkoušet dešifrovat a zjistit, zda by měli šanci přežít. Jsou lovnou zvěří, vyhraje ten nejsilnější, nejchytřejší a nejbezohlednější. Všude jsou pasti, všichni jsou uvězněni ve hře šíleného zabijáka, který z toho celého udělal soutěž. Účastníci jsou odzbrojeni uprostřed nepřátel a mohou se spolehnout jen sami na sebe. A vymyslet funkční plán útěku, při kterém musí vyřešit sadu hádanek a rébusů, porazit zbylé účastníky a najít cestu ven.

"Existuje jen jedna cesta ven," pokračoval po krátké odmlce neviditelný hostitel. "Jen jeden z vás unikne. Všichni ostatní zemřou."

Proti nim tvrdý protivník, který je bez svědomí, bezohledný, chladnokrevný a o dva kroky napřed. Nemesis má vše pečlivě naplánované. Zkouší tuhle bandu zabijáků přechytračit a zároveň testovat. Používá špičkovou technologii a účastníci jsou pro něj jen loutky, pouhé figurky na rozehrané šachovnici. Má připravený vlastní scénář a nechce jim dovolit změnit pravidla hry. Je to zvrácená hra, při které je únosce ponižuje a terorizuje. A oni jako gladiátoři v aréně, bojují o život pro něčí zábavu. Je totiž jen jedna cesta ven a může uniknout jen jeden. 

Je znát, že autorka byla zaměstnaná u policie a rozhodně jí to při psaní velmi posloužilo. Maldonado tak mohla věrohodně mnohdy i z vlastní zkušenosti popsat průběh vyšetřování, jeho postupy či metody k hledání pravdy. Využila odborné znalosti, ale pomáhali ji experti z oboru vražd i profilovači zločinců.

Byla zde ale možná elegantní změna plánu, drobná úprava, která zajistí, že nikdo ze skutečných viníků spravedlnosti neunikne.

 Dílo je strhující, a nabité akcí. Když se tajná akce změní v boj o přežití, dochází k závratnému tempu a čtenáře bude pohánět potřeba číst dál. Kriminální román vyprávějící o pomstě a spravedlnosti má přes 400 stran a přináší napětí, akci, zvraty i nebezpečí. Důležitou roli v díle hrají šifry. V kapitolách se vypravěč zaměřuje na Dani a její boj ve hře, na vyšetřovatele, kteří se ji snaží zachránit a vyřešit případ a na samotného viníka toho všeho. V díle se vše nahodile střídá. I když byla dílo opravdu dramatické mě osobně více sedla série s Ninou Guerrerovou (Šifra, Hadí oči, Sokolník). Ta si mě získala ihned v začátku. Tady mi chvíli trvalo, než jsem se začetla. 

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Pamatuju si, že kdysi na podobnou tématiku jsem viděla film a moc mě bavil. Rozhodně je to ale pořád velmi zajímavý zámět na knihu. Podle tvé recenze se mi kniha líbí.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem od autorky Sokolníka a ten se mi docela líbil. Tohle nezní taky špatně.

    OdpovědětVymazat