pondělí 23. srpna 2021

Baneovy kroniky

Baneovy kroniky jsou povídkovou knihou ze světa lovců stínů. Poodhalují tajemství života Magnuse Banea mocného čaroděje, který vede dlouhý a nespoutaný život plný lásek a dobrodružství. Autory díla jsou Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson a Cassandra Clare.

Magnus Bane je nevšední, výstřední postava, která si potrpí na okázalost a výstřelky a především na módu. Je to čaroděj žijící věčně, za otce má démona a jeho démonským znamením jsou pronikavé kočičí oči.

Na svěřování vzpomínek byl Magnus opatrný. Když lidé umírali, jako by s nimi docházelo i všechno to, co jste jim svěřili. Trvalo velmi dlouho sebrat se tak, aby byl člověk zase celý, a nikdy už jste pak nebyli stejní jako dřív.

Kniha je složená celkem z 11 povídek. Každá povídka je samostatným příběhem a probíhá v jiném časovém úseku a na jiném místě. Přibližují nám život oblíbené postavy. Magnus toho za svůj dlouhý život stihl opravdu hodně a zažil mnoho zklamání i úspěchů. Tohle dílo tvoří menší výcuc toho nejzajímavějšího. Mě osobně některé povídky přišly zbytečné, některé zajímavé a ty z Alecem dokonce vítané. Ale abych řekla pravdu, čekala jsem divočejší příběhy.

Povídky patří k sériím Nástroje smrti a Pekelné stroje. Vystupují v nich totiž postavy z jiných děl. Setkáme se například s Rafaelem Santiagem, Tessou, Edmundem Herondale a samozřejmě s Alecem. V díle vystupuje i Marie Antoinetta.

Tato kniha zaujme na první pohled a pro prolistování okouzlí ještě více. Je krásně zpracovaná a navíc v ní nechybí obrázky. Začátek každé kapitoly uvozuje komiksová kresba, která zobrazuje tu nejzajímavější scénu.

„Dobrodružství se prostě nemůžu nabažit,“ řekl Magnus nenuceně. „A dobrodružství se nemůže nabažit mne.“

Jde o takové doplnění informací, vysvětlení určitých situací. Dílo pojednává nejen o hledání lásky a smyslu života. Fanoušci se mohou ke konci těšit na povídky o začátku vztahu s Alecem. Ale zaujmout mohou i části z francouzské revoluce, z útoku na Kruh nebo úryvky z jednání týkajících se vytváření Úmluv.

Příběh nabízí různé roky a různá místa. Čtenáři se mohou podívat třeba do roků 1791, 1857 nebo 1977. Kulisou se stává Paříž, Londýn, Peru nebo New York. Jde o různorodou směsici tvořenou mnoha dobrodružstvími a vzpomínkami.



Snad tentokrát konečně přijde ono nedefinovatelné cosi, co pudí toužící srdce k hledání a toužení po něčem, aniž by vědělo po čem, přesto se však nemohlo hledání vzdát. Pokaždé, když Magnuse poslední dobou zaujala tvář, pohled nebo gesto, rozezněla se v jeho hrudi píseň jeho srdce. Tentokrát snad, snad teď.

Baneovy kroniky vychází pod značkou Booklab a fanoušci lovců stínů se mohou těšit na připravovaného Simona Lewise, který by měl brzy vyjít. Pokud jste si oblíbili vztah Aleca a Magnuse, tak si nenechte ujít nedávno vydané Rudé svitky magie, které jsou romantickým fantasy příběhem, zmiňovaní hrdinové zde tvoří čerstvě zamilovaný pár. Vše je pro ně nové, probouzí se intimita, strach udělat první krok. Stále jsou v úžasu, je to pro ně něco nečekaného, přitažlivého. Pohyb na cizím, ale úžasném prostředí. Autorka si pro čtenáře připravila jejich dobrodružství po Evropě, na kterém dochází k prohloubení jejich vztahu.

Tento fantasy román je plný lásek, touhy, osudových setkání, tajemství i naděje. Povídky se hemží nebezpečím a hlavně jsou dobrodružné. Je to zajímavý doplněk k ostatním dílům Cassandry Clare, který zaryté fanoušky potěší. Ale jako samostatný román by toto dílo u mě neobstálo.

Ukázka:

„Podívej se na mě,“ řekl Rafael, „a řekni mi, že by mě takhle pozvala dál.“ To mu Magnus nebyl schopen říci. Pamatoval si, jak Guadalupe hovořila o monstrech, která slídí tmou a ubližují nevinným. Přemýšlel, jak by asi zareagovala – žena, která dala svému synovi křížek – kdyby se jí chlapec vrátil s krví na rukou. Vzpomněl si, jak ho jeho otčím nutil odříkávat modlitby tolikrát, až mu ta kdysi posvátná slova zhořkla v ústech, jak se ho jeho matka nedokázala dotknout, když se dozvěděla pravdu, a jak mu otčím držel hlavu pod vodou. A to ho původně oba milovali a on miloval je. Láska nepřekoná všechno. A ne vždy vydrží. Můžete přijít o všechno, co máte, až vám zbude jen ta láska, a i o tu můžete nakonec přijít. Magnus však věděl, jak silnou poslední nadějí a hvězdou, podle které se lze ještě orientovat, může láska být. Světélko naděje, které už pohasínalo, opět slabě zazářilo.

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Myslím, že když člověk nějakou sérii miluje, je vždycky skvělé sáhnout i po doplňujících knihách. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Na knihu se chystám, ale protože mi k dočtení zbývají ještě jiné knihy ze světa Lovců stínů, tak se na ni vrhnu asi až nakonec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si knihy ze světa lovců stínů fakt zamilovala. Nedávno jsem dočetla Mechanické stroje a je to naprostá pecka. :)

      Vymazat