čtvrtek 19. srpna 2021

Síla smrti

Síla smrti je již čtvrtým a zároveň posledním dílem série Sedmiříší v troskách od americké autorky Cindy Williams Chimové. Tahle výpravná fantasy je plná magie, draků, intrik, boje, války, pirátů i lásky.

Tohle výpravné fantasy nás zanese do válkou sužovaného Sedmiříší, ve kterém dochází k mnoho let trvajícím válkám pustošícím území a ničící životy. Dlouhotrvající válka a boj o moc vrcholí a schyluje se k poslední bitvě.

„Když očekáváte zradu, nejspíš nebudete zklamaní. A možná budete žít déle.“

První díl byl věnován Adrianovi a Jenně, druhý díl patřil kapitánce Šedé, ve třetím díle se na začátku objevuje čaroděj Destin a Evan Strangward - sirotek, kterého se ujal pirát a on si tak osvojil život na moři pod záštitou obávaného kapitána, ale v druhé půli příběhu postupně docházelo k prolínání děje a do knihy začínaly vstupovat i další postavy, které čtenář vesměs již znal, ale jejichž osud byl prozatím záhadou. Došlo k propletení osudů a svedení nečekaných spojenců dohromady.

V Síle smrti se celý obsáhlý příběh uzavírá. Vypravěč nahodile skáče od jednoho hrdiny k druhému. Vše už je propojené a týká se to všech. Všichni hrdinové se pouští do závěrečných bojů a vytváří konečná rozhodnutí. Čtenář se tak naposledy shledá s odvážná bojovnicí Alyssou – Šedou vlčicí, Ashem, Jennou, Halem, Jaratem, Ethanem či Destinem. Jejich příběhy se tentokrát definitivně uzavírají.

„Já nikoho obětovat nehodlám, teda pokud tomu budu moct zabránit,“ prohlásil Ash. „Už jsem přišel o tátu a o sestru. A máma se ještě pořád nezotavila. Až příliš mnoho mých přátel už v téhle válce zahynulo nebo utrpělo vážná zranění, včetně tebe. Řekl bych, že svůj díl oběti už jsme přinesli.“

Hrdinové jsou rozmístěni po Sedmiříší a ze všech sil se snaží ukončit dlouholetou válku a porazit nepřítele. Lyss se dostala do zajetí nemilosrdné královny Cathrine, která ji chce využít k velení její armády. Lyss je blízko k nepříteli, kterým opovrhuje. Snaží se vyhnout krvespříznění, které by z ní jako ze zbytku armády udělalo poslušnou loutku. Ostatní vymýšlí záchrannou misi k její záchraně, ovšem zrádci jsou všude. Rozdrobené Sedmiříší se neumí semknout proti mocnému nepříteli, ale pokračuje v bojích mezi sebou. Hrdinové tak musí zabojovat na více frontách.


„Nevracej se tam,“ vyzvala ji Jenna bez obalu. „Zůstaň tady. Jen ať si císařovna přijde, však my už ji pěkně přivítáme.“

Součástí knihy je i krásně vyvedená mapa. Síla smrti má přes 500 stran a dohromady ji tvoří 70 kapitol. Příběh je vyprávěn vypravěčem, který přeskakuje z jedné postavy na druhou. Součástí děje je dobývání, dědictví, dary, sabotáže, lži, taktiky, plány, pomsta, zrada, válečná tažení, nárok na trůn, důležitou roli hraje i samotná magie. Nechybí zde piráti, pašeráci nebo draci. Hrdinové řeší komu věřit a uzavírají se různá spojenectví, ale také se rozpadají dřívější aliance.

Tahle dobrodružná fantasy série má naštěstí vzestupnou tendenci. První díl mě nijak neokouzlil, ale každá část byla propletenější a poutavější. Síla smrti byla podle mého osobního názoru nejčtivější. Jedná se o závěr celé série, takže zde vše eskaluje. A série se tak dočkala poměrně zajímavého zakončení.

Ukázka:

„Jsem černokněžník a už jsem je viděl dřív. Jsem si tím naprosto jistý. Rozhlížel jsem se po Finnovi, jestli ho netrefili, jestli se nevydal z veškeré kouzelné síly nebo nešel na záchod, nebo co se vlastně stalo. Jenomže on tam prostě jenom stál a zíral na Hydru, jako by se nemohl dočkat, až ten masakr vypukne. Ale nevypukl, protože zrovna v tu chvíli jsme začali střílet. Napálil jsem do Hydry vodní stěnu a pak jsem všechnu zbývající sílu napřel do našich plachet. Když Finn viděl, že se dostáváme mimo dosah, vzal věci do vlastníc rukou a odstřelil nám půl lodi.“ „To chcete říct, že se pokusil vyhodit do povětří loď, na které se sám plavil?“ divila se Talbotová. „Myslím, že mířil na vás dva.“

Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Vzestupná tendece je zajímavá. Většinou to bývá naopak. :)

    OdpovědětVymazat