pondělí 9. srpna 2021

Krutá hra

Krutá hra aneb Kde se zastaví spirála zla? je druhým dílem thrillerové série s vyšetřovatelkou Jessicou Niemi od Maxe Seeckeho finského autora, jehož díla se v rodné zemi řadí k těm nejprodávanějším. Dříve pracoval v marketingu, ale nyní se zcela věnuje spisovatelské dráze. A je to poznat, jelikož se stal nejúspěšnějším finským autorem současnosti.

Od autora jsem již četla Věrného čtenáře, tento překvapivým thrillerem je zasazen do mrazivých Helsinek. Práva na překlad byla prodána do více než 35 zemí a dílo je zajímavé natolik, že v Hollywoodu se připravuje seriálová adaptace. Jedná se o nevšední dílo s čarodějnickým gangem a vražd podle románu.

Hrob hluboký je na dně moře,
Tam už jí nikdo nepomůže.
Princezna věčným spánkem dřímá,
Nad ní bdí led, sníh a tuhá zima.

Tento znepokojivý thriller má více než 450 stran a odehrává se ve Finsku. V ději se náhodně střídají různí vypravěči – nejen vyšetřovatelé, ale i oběti. Tudíž je vše vyprávěno z různých úhlů pohledu. A náhodně jsou čtenáři odhaleny úryvky z jejich životů. Každý má jiné postřehy, jiné problémy, odlišné názory a myšlenky. Různé společenské kruhy.

Nový případ nejdříve nejistota, zda nejde jen o honbu za sledujícími nebo jde o zločin. Ale pak se objevila zlověstná báseň. Existuje málo důkazů, samé slepé uličky, jelikož vrah se nedrží zaběhlých šablon. Lisa Jamannoto a její bývalý přítel Jason Nervander se po křtu desky nevrátili domů a pohřešují se. Kriminalisté si neví rady, objevuje se jiná oběť, která zamíchá celým případem. A do toho se objevuje ve hře záhadný fantom.

Jessica Niemi je kontroverzní postava – velice schopná vyšetřovatelka, ale má psychické problémy, v tomhle díle se dozvídáme více o její minulosti a zdravotním stavu. Vše zkomplikuje i nová vedoucí – pedantské byrokratce, která chce mít všechny podřízené v lati. Ale Jessica je nevyzpytatelná a jedná na vlastní pěst, a tak to mezi nimi jiskří.

„Nezdá se ti někdy, že… jak to jen říct… No prostě že je až jako zvrhle děsivý šmejdit na místě, kde ještě nedávno trávil čas člověk, co zmizel neznámo kam? Tady seděla, líčila se, dýchala. Dělala běžný věci a vůbec netušila, že ji zanedlouho budou všichni hledat.“

Krutá hra, která popisuje vyšetřování zmizelých influencerů je plná zvratů a napětí. Nechybí v ní blogování, sledující, ponižování, mangy, rituály, popularita, nebezpečí, malování, touhy, hrozby i hackerování.

Dílo mě neskutečně překvapilo tím, že je naprosto jiné, nestrojené, originální. Nejede podle zajetých kolejí, vymyká se snad ve všech směrech. Děj je absolutně nepředvídatelný a děje se v něm toho tolik. Já nestačila žasnout, čeho všeho je autor schopný, kam až zajde a co všechno vymyslí. Opravdu šokující události se objevují.

Max Seeck přichází se širokým záběrem případu, propojuje nepropojitelné a vytváří zašmodrchanou záhadu. Jeho díla jsou svá, čtenář se sice úplně nezrelaxuje, ale upoutá ho děj, nad kterým se jistě zamyslí. V žádném případě nejde o jednoduché, milé, romantické čtení, právě naopak. Autor si potrpí na promyšlený mrazivý příběh.

Ukázka:

Zabere ze všech sil, snaží se mu kolenem trefit do rozkroku, ale ten hajzl jí na nohou sedí celou váhou, a navíc je ožralý tak, že koule stejně necítí. V uších jí šumí krev a ona se zhluboka nadechne. Drsný štěrk jí drásá kůži na tváři, koutkem oka vidí namrzlý písek a tlející listí. Mohla by křičet o pomoc, ale v lese teď není ani živáčka. Jen kdesi v dálce někdo okřikne štěkajícího psa. „Štědrej večer,“ mele si chlap dál svou a zatíná zuby. „Štědrej večer.“ Na dně kapsy nahmatá malý sprej, který finské zákony považují za zbraň. Poslední dobou ho s sebou nosí všude. Vzápětí chlapík schytá pořádnou dávku pepřáku do očí. Nametený kolovrátek se po krátkém nevěřícném tichu změní v bolestný výkřik. Inspektorka se mu volnou rukou vytrvale strefuje do brady.

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Na mě je tahle série až moc drsná a mrazivá... :) Skvěle jsi to v recenzi vystihla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No není to série pro každého, ale kdo nemá s tou temnou stránkou problém, tak si čtení jistě užije. ;-)

      Vymazat