neděle 1. srpna 2021

Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové

Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové aneb Jaké to je začít po čtyřicítce znovu je romantická humorná komedie od oblíbeného autora Roberta Bryndzy, žijícího s manželem na Slovensku, který proslul svými thrillery s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. Jedná se o britského autora, který se několik let živil jako herec. Ke psaní ho přivedla úspěšná divadelní hra, kterou sám sepsal a za kterou sklidil úspěch. Kromě thrillerů se v začátcích věnoval i romantické komedie, po letech si je díky nakladatelství Cosmopolis můžeme přečíst i v České republice.

Romantická komedie na motivy Bridget Jonesové zabírá časový úsek od prosince 2008 do září 2009. Celá kniha je psána formou emailů zasílaných různým adresátům. Hrdinka v nich píše o svých běžných dnech, ale i nevšedních zážitcích a tudíž o komické scény není nouze.

Hlavní hrdinka Coco čtenáře provází svým téměř ročním životem, ve kterém se udála celá řada změn. Jsme svědky podivných Vánoc, kdy se potrhlá rodina Coco do všeho vměšuje a radí. Odehrává se zde nejedno rodinné drama a dokonce se rozpadá hrdinčino mnoholeté manželství. Hrdinka prochází krizí, snaží se najít nový životní směr. Do toho vydává svoji první knihu, na které dlouhou dobu dřela, ale svým nedomyšleným vystupováním ohrozila celou spolupráci. Ještě, že má výborné kamarády Mariku a Chrise, kteří jí umí zvednout náladu a neváhají podat pomocnou ruku.

Jmenuji se Coco Pinchardová (obvykle si objednávám kuřecí kung pao a praženou rýži s vejci). Léta letoucí jste se mě po každé objednávce ptali, zda pro mě nemůžete ještě něco udělat. Nyní konečně mohu říci, že ano! S něčím byste mi mohli pomoci. Prosím Vás, pokud můžete, vyhledejte, na jakém místě na čínském Amazonu amazon.cn je má kniha Lov na Dianu.

Coco je matka dospělého syna, který je gay. Bryndza upozorňuje, že ne všichni ve společnosti jsou chápaví jedinci a být odlišný není vždy úplně snadné. Kromě sexuální orientace v knize zmiňuje i jeho momentální domov a tím je Slovensko, popisuje náturu místních lidí i rozdíl mezi touto zemí a Anglií.

Je to něco úplně jiného, než na co jsem od Bryndzy zvyklí a já osobně bych vůbec nepoznala, že za tímto dílem a třeba Temnými hlubinami stojí stejný autor. Každopádně je těžké porovnávat tyto díla, když se jedná o zcela odlišné žánry.

Rozhodně se mi líbilo, jak je dílo zajímavě řešeno, je vyprávěno pouze formou e-mailů, které hlavní hrdinka posílá nejrůznějším známým. Píše blízkým a přátelům o tom, co ji potkalo, co se přihodilo. Zpracování je jednoznačně největší pozitivum, přišlo mi to nevšední a oživilo to samotné čtení. Obálka taktéž na první pohled zaujme. Co se týká děje, byl čtivý, místy vtipný, ale neměla jsem pocit, že knihu nemohu odložit, jako to bývá u autorových detektivek. Dílo je skvělé jako oddechové, letní čtení, u kterého není třeba přemýšlet. Děj vás neuhrane, ale ani nenudí. Mě osobně zajímá, jakým směrem se hrdinčin život posune.

„Nevěděla jsem, že to v tobě je, drahá.“ Poprvé v životě mě obdivovala. „Kdyby ses k němu chovala jako mrcha vod začátku, tak by vám to možná vyšlo. Já jsem byla pěkná potvora ke svýmu muži a byli sme šťastný, dokavaď ho nepřejel autobus.“

V závěru díla jsou zmíněny všechny Bryndzovy vydané knihy a ve zkratce jsou přiblíženy a u některých jsou sepsány i zajímavosti. Například jsem se dozvěděla, že u Nočního lovu se inspiroval skutečným příběhem ze sousedství. Dvacet let děsil lidi sériový vrah, který se v noci vloupával do domovů. Během vyšetřování se nakonec zjistila totožnost zločince a Robert s hrůzou zjistil, že žil jen o pár ulic dál.

Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové patří mezi Bryndzovy začátky dohromady tehdy sepsal celkem pět knih s Coco v hlavní roli. Jedná se o humoristické romány s přídechem romantiky.

Přináší s sebou rozvod, flirtování, přátelství, randění, zahradničení, spisovatelství, hledání štěstí a nechybí ani pořádné trapasy.

Ukázka:

  • Následuje seznam dárků, co mi přinesl Ježíšek:
  • 1. Marlboro Lights. Nevím, zda byl smutnější fakt, že mi můj syn koupil k Vánocům 20 krabiček cigaret, nebo to, že jsem ho o ně sama poprosila.
  • 2. 2. Stahovací kalhotky Spanx. Přesně takové, jako měla Bridget Jonesová. Jsou skutečně megaobří, ale dokážou zázraky! Stáhnou břicho, zadek i stehna. Měla jsem z nich vážně radost. Když jsou dobré pro Beyoncé, jsou dobré i pro mě. Potom Ethel vysvětlila, kde sehnala můj vánoční dárek. Od kamarádky z domova důchodců, jejíž tlustá dcera nedávno zemřela při autonehodě. „Už ty bombarďáky nebude potřebovat,“ ještě se ušklíbla.
  • 3. Tři páry černých punčoch/ sprej na komáry, slepené dohromady lepící páskou. „To máš na ty tvoje velké křečové žíly,“ pošeptala mi Meryl pěkně nahlas. Doufám, že tím myslela ty punčošky.
  • 4. iPhone. K němu se ještě vrátím.
  • 5. DVDčka od Tebe – kompletní edice oblíbeného seriálu Sex ve městě. Děkuju. Chlubila jsem se Rosencrantzovi, jak se přidám k fandům seriálu a budu konečně cool. „Mami, Sex ve městě je sto let za opicema,“ setřel mě s očima v sloup, „my teď sjíždíme Dextera.“
  • 6. Chanel No. 5 od Mariky. Stále se mi s ní nedaří spojit. Chtěla jsem jí popřát šťastné a veselé. Ty jsi s ní mluvil? Asi mají přetržené vedení. Slovensko zasáhla hrozná sněhová kalamita.

Hodnocení: 3,5/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Já stejně pořád nedokážu pochopit, že tuhle knihu napsal někdo, kdo se "specializuje" na zcela odlišný žánr.:)) Jako oddechovka ale tahle kniha nevypadá vůbec špatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě to překvapilo. Taková různorodost žánrů. Ale Roberta Bryndzu jsem si oblíbila, takže tuhle knihu jsem samozřejmě musela přečíst. :D

      Vymazat