pátek 3. září 2021

Dopis

Dopis aneb V tragédii jedné ženy se skrývá naděje druhé… je romantický román pro ženy od britské autorky Kathryn Hughesové. Která po škole na obchodní akademii pracovala v pojišťovnictví, poté provozovala obchod s dárkovými předměty a nyní se věnuje spisovatelské dráze.

V dojemné knize, ve které jeden dopis změní budoucnost mnoha lidí, sledujeme dvě odlišné časové roviny. Přítomnost od roku 1973 a minulost od roku 1939. Dílo se tak dotkne válečných hrůz i nerovného postavení žen ve společnosti.

Konečně to dospělo do bodu, kdy už to nemohla dál snášet. Problém, ale spočíval v tom, že nevěděla kam jít.

Tina Craigová je týraná žena, která je utlačovaná a zmanipulovaná. Už mnohokrát si plánovala útěk od nezaměstnaného alkoholického muže, který nejde pro ránu daleko a veškeré rodinné peníze utrácí za hazard, ale nikdy nenašla odvahu. Tina tak musí pracovat i o víkendech, ale nevadí jí to, alespoň uteče před tíživou situací doma. Rozptýlením se jí stane dopis, který objeví v kapse obleku v dobročinném obchodě, ve kterém vypomáhá. Text se ji hluboce dotkne a rozhodne se zapátrat a případně ho i doručit právoplatnému adresátovi.

Billy Stirling nikdy neměl o dívky nouzi, samy mu totiž padaly k nohám. Vše se změní, když pozná milou Christinu, a i když se jí dvoří jeho kamarád, zabojuje o ni. Ale proti mladé lásce je i Christiin otec, který je rozhodnutý držet tyto dva od sebe. Stane se mnoho věcí a Billy doufá v nápravu a lepší budoucnosti a tak napíše dopis, o kterém doufá, že vše napraví a vše bude zase v pořádku.

Autorka Hughesová pracovala na tomto díle tři roky. Její prvotní myšlenkou bylo, že bude objeven neotevřený dopis a poté dlouze vymýšlela zápletku i samotné postavy. Kniha nakonec vyšla v roce 2013 a díky nakladatelství Cosmopolis si ji můžeme přečíst i v českém překladu.

„Ty to nechápeš, viď? Já se tě bojím, Ricku. Bojím se, co mi provedeš příště. Už mám dost toho, že až se objevím v práci, musím lhát o tom, odkud mm ty modřiny, mám dost toho chodit kolem tebe po špičkách, mám dost života v tomhle ledovém chlívku a mám dost toho pracovat do úmoru, abych zaplatila všechny výdaje.“

Hlavní hrdinové si prochází peklem. Život jim nachystal tvrdé rány osudu. Při čtení mi jich bylo hrozně líto. Zažívají hrozné situace a autorka je věrohodně popisuje a z toho až mrazí. Hned v úvodu je čtenář konfrontován s domácím násilím. Je děsivé, jak se milovaná osoba může změnit v monstrum, které ubližuje, ponižuje, manipuluje, okrádá či znásilňuje.



Je zde popsáno soužití s tyranem. Hrdinka už nechce být oběť, ale nemá kam jít a má strach. Tak omlouvá odporné chování svého muže a stále mu odpouští, když se někdy chová kajícně. Je to začarovaný kruh a ona uvízla v pasti, kde musí opatrně našlapovat a být neustále jako na jehlách.

Autorka se v závěru publikace zmiňuje i o svém předchozím díle Tajemství, které je taktéž založeno na dvou časových rovinách a svou anotací mě velmi zaujalo. Mně osobně se líbí styl Hughesové a moc se těším na Klíč – její čerstvě vydaný román v českém překladu od Cosmopolis. Který v brzké době hodlám číst a jsem zvědavá, jestli bude konkurovat skvělému Dopisu.

„To je pro mě víc než výdělek za celý týden, Ricku.“ „Já vím. Cožpak nejsem chytrý?“ opáčil samolibě. Sepnula ruce, jako by se chtěla modlit, a položila si je na ústa. Snažila se zůstat klidná, zatímco jemně vyfukovala skrz prsty vzduch. „Ale za tyhle peníze bychom mohli zaplatit elektřinu nebo jídlo na celý měsíc.“

Kniha je situována do Manchesteru autorčina domova a Hughesová tedy píše o místě, které velmi dobře zná. Dílo podněcuje silné pocity, vyvolává ve mně znepokojení, nespravedlnost i zděšení. V dějinechybí domácí násilí, alkoholismus, hazard, válka, utrpení i naděje. Příběh je poutavě napsán, je až děsivé, jak jsou některé scény věrohodně napsány.

Vypravěč se zaměřuje hned na několik hrdinů a náhodně střídá protagonisty i roky. Minulost se tady totiž snoubí s přítomností a dochází k propletení životních příběhů. Dopis jsem četla na doporučení a nečekala jsem, že se mi bude tolik líbit. Přečetla jsem ho během pár hodin, jelikož jsem knihu nedokázala odložit. Příběh byl tak dramatický a napínavý, že jsem nutně potřebovala vědět, jak všechno dopadne.

Ukázka:

Tentokrát umře, tím si byla jistá. Věděla, že jí zbývá jen několik sekund, a tiše se modlila za rychlý konec. Cítila, jak jí po zadní straně krku stéká teplá, lepkavá krev. Slyšela, jak jí s odporným zvukem praská lebka, když jí manžel třískal hlavou o zeď- V ústech měla cosi jako štěrk, věděla, že je to zub, a zoufale se jej snažila vyplivnout. Jeho ruce jí tak pevně svíraly hrdlo, že se vůbec nemohla nadechnout ani vydat sebemenší zvuk. Plíce volaly po kyslíku a tlak za očními bulvami byl tak intenzivní, že věděla, že jí musí prasknout. Hlava se jí zatočila a potom naštěstí začala omdlévat.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

5 komentářů:

  1. No tak tato kniha vypadá hodně dobře. Neznám ji, ale dle tvého článku se mi líbí. Je to styl knihy, který by se mi mohl zdát fajn. Shrnutí děje mě docela dost zaujalo. Hlavní hrdinka (nebo jedna z nich?) a její příběh se mi zdá hodně zajímavý...a docela dost skutečný v některých životech, bohužel, domácí násilí je zlo. Líbí se mi, že zde bude propleteno více rovin, snad se v tom neztratím, ale tyto knihy miluji. A zejména, samozřejmě, když jsou dobře napsané. Takže v blízké době se po ní rozhodně kouknu a přečtu si ji, věřím, že se mi opravdu bude líbit. Moc pěkná recenze. Tak akorát jsi uvedla vše potřebné ke knize, i něco k autorce a svoje názory ke knížce či něco málo fajn z ní, ale zároveň jsi nevyzradila mnoho. Super :)
    Katie S. (https://kulturnicek.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. Pokud se po knize v brzké době podíváš, přeji pěkné čtení. :)

      Vymazat
  2. Četla jsem jako druhou. Nejprve jsme četla od autorky Klíč. Klíč se mi líbil více :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla Klíč jako druhý a mě osobně sedl víc Dopis. Zaujal i dojal mě více. :)

      Vymazat
  3. Od autorky jsme četla Klíč a byla jsem naprosto nadšená. :) Na Dopis se také chytám a to velmi brzy.

    OdpovědětVymazat