čtvrtek 30. září 2021

Na život a na smrt

Na život a na smrt aneb Ví příliš mnoho a to se neodpouští je romantickým thrillerem od americké autorky Lauren Griffinové, která získala několik cen a navíc je podle žebříčku New York Times jednou z nejprodávanějších spisovatelek. Má na svědomí více než 25 románů a novel. Autorka hledá náměty svých děl v reálném světě, navštěvuje forenzní laborky, policejní stanice a ráda dělá rozhovory.

Kira Vanceová je soukromá vyšetřovatelka, která se stala svědkem vraždy jejího blízkého kamaráda Ollieho. Byl jejím zadavatelem zakázek a mentorem. Po této tragédii je jí nabídnuta jeho práce na nebezpečném případu a Kira se rozhodne přijmout a naskočit do rozjetého vlaku. Brzy zjišťuje, že někdo nechce, aby pokračovali ve vyšetřování a že Ollie narazil na velmi zajímavou stopu. A Kira se začíná cítit jako kořist, jelikož může být další obětí.

„Ollie?“ Rozběhla se do vestibulu. Ležel tam na zádech, nohy roztažené, ruku přitisknutou na prsa, vedle rozlitého piva a hromady střepů. Kira k němu klekla. Dostal infarkt? Mrtvičku? Mezi prsty mu prosakovala krev a Kiře se zadrhl dech.

Kniha upoutá ihned a to napínavým začátkem, ve kterém dojde ke střelbě na Kiřina kolegu. Ona pokračuje v jeho práci. Jedinou změnou je, že dostává svého bodyguarda, jelikož je v ohrožení života. Firma, pro kterou pracuje, se bojí o život zaměstnanců a tak zaplatí hlídací službě. Kiru okamžitě zaujme namakaný a pohledný tvrďák Jeremy. Vždy ji fascinovaly tyhle typy a zdá se, že sympatie mezi nimi je vzájemná.

Příběh je vyprávěn vypravěčem, který nepravidelně střídá hrdiny. Zaměřuje se především na Kiru, ale ukazuje i práci detektivky Spearsové nebo přibližuje úhel pohledu bodyguarda.

Co se týká postav, tak mi oba ústřední hrdinové byli sympatičtí. Kira je nepředvídatelná, protikladná osoba - vyhýbavá i přátelská, zdrženlivá i umíněná. Ale nesmírně oddaná práci. Jeremy je tichý, chladný, neproniknutelný, silný bývalý mariňák, který nyní dělá bodyguarda. Svou chráněnkyni dovádí k šílenství, už jen svojí přítomností, je pro něj typická chladná sebekontrola, ale Kira si všímá i doutnajícího plamene v jeho očích.

Viděla na vlastní oči, jak před ní vykrvácel její blízký známý, a Jeremy věděl, jak to s člověkem zamává. Byla to ten druh rány, která se potáhne strupem, ale nikdy se úplně nezahojí, a vy s ní prostě musíte žít.


Na život a na smrt je mým prvním setkáním s autorkou, které nedávno vyšel u nakladatelství Metafora thriller Oko za oko, který vypráví o krvavém honu za pomstou. Hlavní hrdinkou je mladá obhájkyně, kterou ochraňuje pohledný bodyguard Erik před sériovým vrahem, který utekl z vězení, kam ho hrdinka poslala. V díle dokonce nalezneme ukázku z této knihy. Teď mě celkem mrzí, že jsem po knize nesáhla. Jelikož Griffinová píše thrillery pro ženy, které jsou nenáročné a rychle se čtou.

Na život a na smrt přináší čtenáři velký nebezpečný případ. Jedná se o čtivé detektivní vyšetřování, ve kterém nechybí vražda, tajemství ani potlačovaná vášeň. Griffinová opepřila klasický thriller pomocí milostné linky. Příběh tedy více zaujme dámy, které si užijí jiskření mezi protagonisty. U čtení si mohou i odpočinout, jelikož případ není nijak extra promyšlený, spíš jednoduchý, ale čtivý.

Ukázka:

Točila se jí hlava. Logan, vyšetřování, nabídka práce. Ochranka. Tím se bude zabývat později. Nebo možná nebude. Pro tuto chvíli se musí soustředit na přesuny peněz na svém bankovním účtu, na kterém podle firemní účetní s brýlemi na nose ještě dnes do konce pracovní doby přistane záloha. Poté co odešla z účtárny, zamířila Kira na toaletu, aby se ukryla před zvědavými pohledy a popřemýšlela, co dál. Brock Logan ji najal. Byl ochotný jí platit nechutný balík. Jediné. Co musela udělat, bylo vypátrat, na čem Ollie pracoval těsně předtím, než ho zavraždili. Kira pocítila tlak na hrudi. Možná to byla chyba. Příliš brzy. Ale Ollieho klient ji potřeboval. A ona potřebovala peníze. Její bankovní účet byl téměř na suchu s penězi, které ji Ollie do včerejška dlužil, se s největší pravděpodobností může rozloučit.

Hodnocení: 3,6/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Zajímavá kniha, můj žánr to není, ale znám pár lidí, které by zaujmout mohla, tak třeba ji někomu seženu k Vánocům :D

    LV
    kulturnicek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat