čtvrtek 16. září 2021

Mechanický anděl


Mechanický anděl je prvním dílem série Pekelné stroje. Tuhle ságu o lovcích stínů má na svědomí Cassandra Clare. Jedná se o nové vydání knih, které byly publikovány již v roce 2010. Já si je již dlouhou chvíli chystala přečíst, ale až díky Slovartu se mi tyhle příběhy dostaly do ruky. Za což jsem opravdu vděčná, jelikož jsou mnohem lepší, než jsem doufala. Do světa lovců stínů jsem se definitivně zamilovala.

Příběh vypráví o Londýně roku 1878 a ukazuje viktoriánskou dobu a její slavné i zapomenuté oblasti. Místa v něm zmíněná jsou některá skutečná a některá neexistující. Například kostel Všech svatých existuje, akorát stojí jinde, dále třeba Carletonovo náměstí neexistuje. Ďáblova krčma existovala, ale v roce 1787 byla stržena. Věrohodně je zde popsán Hyde park či Blackfriarský most. A taková zajímavost - předlohou samotného Institutu se stal kostel st. Bride.

Neplakala, i když jí do pláče bylo. Pláč totiž nenáviděla, zejména před někým, komu nedůvěřovala. Z jediných dvou lidí na celém světě, kterým věřila, byl jeden mrtvý a druhý uvězněný.

Hlavní hrdinkou je Tessa Grayová, která se vydává do cizí země hledat bratra. Místo radostného shledání, je unesena a vězněna děsivými sestrami, které ji pomáhají mnohdy děsivými prostředky v sobě probudit skryté nadání. Tessa dlouho trpěla, než ji vysvobodil pohledný lovec stínů Will a odvedl ji do bezpečí Institutu. Kde se dozvídá zcela nové informace a odhaluje jí dosud utajený svět plný nejrůznějších bytostí.

Tessa je velice zvídavá osoba se slabostí pro knihy. Je to měnička podob, která neví nic o svém původu. Tessa dříve žila ve lži, byla někým jiným, než si původně myslela. Je velikou záhadou, kterou by chtěli rozlousknout dva parabátai - Will a James. Tihle dva bratři ve zbrani by nemohli být odlišnější. Ale oběma se tahle statečná, nespoutaná, milá osoba zalíbila. Ale jak James Carstairs tak William Herondalea skrývají svá temná tajemství.

„Jsem jedna z nefilim, lovců stínů. Jsme… rasa, jestli to tak mohu říci, lidí se zvláštními schopnostmi. Jsme silnější a rychlejší než většina ostatních. Dokážeme se maskovat ochrannými kouzly. A vynikáme zejména v zabíjení démonů.“

V úvodu každé kapitoly nechybí zajímavé citáty i poezie. Co se týká úplně první básně, tak ta vznikla přímo pro tuto knihu – jmenuje se Píseň řeky Temže a je od Elky Cloke. Všechno ostatní je z pramenů dřívějších či z éry hrdinů.

V knize se čtenář dozvídá nové informace o historii ze světa stínů, jeho zákonů či rovnosti ras. V Mechanickém andělovi se potkáváme se starými dobrými postavami. Takovou stálicí je třeba čaroděj Magnus Bane, který je zatažen do problémů hlavních hrdinů.

Ale objevujeme i nové protagonisty. V této sérii se objevuje nový padouch, takzvaný Magistr – mocná, informovaná osoba, která nenávidí lovce stínů a chce se jim mstít. K tomu si staví armádu mechanických vojáků, která se neustále rozrůstá a je velice nebezpečná.


„S knihami musí být člověk vždycky opatrný,“ podotkla, „i s jejich obsahem, neboť slova mají moc nás změnit.“

Příběh má více než 400 stran a krásnou obálku, jak už je u knižních sérií Cassandry Clare zvykem. Navíc se všechny knihy autorky hrozně dobře čtou, jsou totiž poutavé a nejdou odložit. V tomto díle čtenáře čeká touha, záchrana světa, oživlá mechanika nebo boj v podsvětí.

Kniha Mechanický anděl je prvním dílem fantasy trilogie, která v české překladu již před pár lety přišla. Slovart pod značkou booklab vydal dílo znovu v nových obálkách. A já si tak konečně mohla tento příběh přečíst. Dokonalé vyprávění, které si fanoušci lovců stínů prostě musí přečíst.

Ukázka:

Tessa okamžitě věděla, o čem je řeč. Před několika týdny se proměnila v ženu, která zemřela na kulku do srdce a po šatech se jí řinula krev. Okamžitě se proměnila zpátky a křičela hrůzou, dokud ji sestry nepřesvědčily, že jí nic není. „Od té doby udělal ohromný pokrok, nemyslíš, sestro?“ poznamenala paní Černá. „Vzhledem k tomu, s čím jsme začínaly… vždyť ani nevěděla, co je zač.“ „To je pravda, byla skutečně naprosto nedotčená hlína,“ přitakala paní Temná. „Opravdu se nám podařil zázrak. Nedovedu si představit, že by Magistr neměl radost.“ Paní Černá se zajíkla. „Znamená to… myslíš, že už je čas?“ „Ale jistě, drahá sestro, již je zcela jistě výtečně připravená. Přišel čas, aby se naše Theresa setkala se svým pánem.“

 

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutírecenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Jak mě autorčiny knihy lákají a pořád na ně není čas... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu se máš na co těšit. Její příběhy jsou úžasné. :)

      Vymazat