úterý 28. září 2021

Válka klanů

Válka klanů je sedmým a zároveň posledním dílem napínavé fantasy série s v žánru LitRPG nesoucí název Cesta šamana, která vychází u nakladatelství Fantom Print, ve kterém si příznivci tohoto žánrů, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi přijdou na své.

Hned v úvodu díla dochází ke vzkříšení Pána stínů a jeho stoupenců, jelikož s nimi má korporace ještě nějaké plány. Hra se tedy resetuje a Mahanovi činy jako by se nestaly, zároveň korporace upravila několik pravidel hry, dostupných úkolů a vytvořila nové vybavení. Mahan se dostává doprostřed mocenských bojů. Všichni touží jako první vstoupit do Stvořitelovy hrobky a nebojí se šamana vydírat, aby dosáhly svého. Mahan si to jako vždy nechce nechat líbit a vymýšlí plány.

Obyvatelé Kalragonu! Za tři týdny uspořádají klany Fénix a Legendy Barliony turnaj, který všem předvede nejlepší hráče našeho kontinentu. Vítězové tohoto turnaje budou hájit čest Kalragonu na celosvětovém turnaji klanů.

Ve Válce klanů se opět se dozvídáme více informací o herním světě, objevujeme nečekané střípků z historie Barliony, kterou tvoří propracovaný, fascinující, propletený svět. Opět je to dílo nabité akcí i dostupnými úkoly, čtenář se při čtení prostě nikdy nenudí. V příběhu nechybí šamanství, výroba, setkání s Poustevníkem, návštěva Erebusu či uspořádání turnaje spolu s bojovými arénami.

Kniha nabízí spoustu akce, ale i děsivých momentů, překvapivých zvratů i nebezpečných úkolů. Autor si pro čtenáře připravil zajímavý příběh, který tímto dílem ukončil. Já si tuhle sérii nesmírně oblíbila a moc mě mrzí, že je Mahanova cesta u konce. Přeci jen jsem s mazaným šamanem strávila poměrně hodně času a tak se mi bude po jeho dobrodružstvích stýskat.

„Jak víš Barliona není jedinečná. Je jedním z mnoha světů točících se v nekonečnu. Každý ze světů má svého vlastního Stvořitele a mnoho z těchto světů se dělí o jediného, ale nezamyslel ses třeba nad otázkou, kdo stvořil Stvořitele? Kdo byl základním kamenem vlastně všeho, co je teď?

Mahan toho za svou hru hodně dokázal, má vlastní klan, získal hrad, chytil delfínoliheň, zabil Gereniku a vzal si Anastarii. Dá se říci, že mu štěstí přeje, ale vděčí za to i svéhlavých plánům, neotřelým nápadům, šestému smyslu či předtuchám.


Válka klanů je opět čtivé, svižné a napínavé dílo. A i když se nejedná o nejlepší díl série, autor příběh obstojně uzavřel. (I když úplný závěr je otevřený a v budoucnu by se tedy teoreticky mohlo objevit pokračování). Tuhle sérii jako pokaždé musím doporučit, řadí se mezi mé nejoblíbenější a šamanské dobrodružství mi prostě bude hodně chybět. Naštěstí jsou v tomto žánru i další příběhy. A já se tentokrát chystám na českého autora Pavla Korněva a jeho knihu nesoucí název Mrtvý lotr.

Duch. Na mou troufalost však duch nijak nereagoval a pomalu kráčel k místu, kde se naše cesty spojovaly. V jeho světě jsem neexistoval.

Tohle výpravné a především čtivé dílo sepsal ruský autor Vasilij Mahaněnko. Pokud jste si stejně jako já tohoto autora oblíbili, jistě vás potěší, že nedávno v českém překladu vyšla jeho nová napínavá série, která nese název Galaktogon. Ten vypráví o online cestách do vesmírů, tomuto fenoménu denně propadá stále více hráčů.

Ukázka:

Kdysi dávno žil lovec jménem Karmadont. Byl to docela normální člověk, který však prahl po moci jako nikdo jiný. Neustále se snažil vkrást do paláce, ale bezvýsledně – strážní ho pokaždé vyhodili. Postupem času začal lovec šílet. Jelikož Karmadontovi nebylo souzeno usednout na císařský trůn, měl

v úmyslu přijmout korunu od kohokoli, kdo se namane. Začal se veledůležitě procházet po hlavním městě, jako by skutečně byl sám císařem. Každý se na něj díval s opovržením a považovali ho za blázna. Nikdo si vlastně nevšiml, kdy Karmadont zmizel. Lidé měli dost svých vlastních problémů, než aby se zajímali o nějakého blázna. Starověké obyvatelstvo bylo již tak dost roztříštěné. Existovaly desítky císařství a království, která mezi sebou bojovala kvůli několika metrům půdy velkoryse věnované lidem elfy, minotaury, trpaslíky či jinými starodávnými rasami.

Hodnocení: 4,2/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře: