sobota 24. června 2023

Ďáblova cesta

 Ďáblova cesta aneb Pravda se ukrývá až dole v temnotě je čtvrtým případem Kate Marshallové od oblíbeného autora Roberta Bryndzy, který proslul svými thrillery (jeho série s Erikou Fosterovou se stala bestsellerem). Jedná se o britského autora, který se několik let živil jako herec. Ke psaní ho přivedla úspěšná divadelní hra, kterou sám sepsal a za kterou sklidil úspěch. Kromě thrillerů v začátcích vytvořil i romantické komedie. Nyní žije s manželem na Slovensku.

Tří letý chlapeček zmizel během táboření s rodinou na místě zvaném Ďáblova cesta. Ztratil se uprostřed vřesovišť, skal a rozbouřené řeky se silným proudem. Všichni si užívali pobyt, až do osudného večera. Babička vnoučka uložila ke spánku a jen na chviličku si šla zakouřit. Když se vrátila dítě bylo pryč, okamžitě začali hledat, ale kloučka nenašli. Až k ránu přivolali policii, která již nenašla žádné stopy.

Kate si šla zaplavat, ale tentokrát ji zachytil spodní proud a kdyby ji nepomohli surfaři, už by tu nemusela být. Postupně se zotavuje s hrůzného zážitku a v nemocnici potkává Jean, která si Kate najme, aby vyřešila starý případ, který ji nedá spát. Ráda by celou tíživou událost konečně uzavřela. A zjistila, co se stalo s jejím vnoučkem. 

Hladina vody se od předešlého dne zvedla, a když Jean mířila jasným paprskem na temný dravý proud a volala Charlieho jméno, zdálo se, že její hlas pohlcuje tma. Bylo jí špatně, jak ubíhaly minuty, které se změnily v hodinu, pak ve dvě. Charlie nebyl nikde k nalezení. 

Jean Julingsová ovšem skrývá temnou minulost. Bývala alkoholička, která měla neurvalého přítele, který ji stahoval ke dnu. Prý se po narození vnuka změnila a nechce se hrabat v minulosti, ale říká soukromé vyšetřovatelce všechno důležité? Případ v minulosti brzy utichl. Jelikož se pracovalo s verzí, že se chlapec utopil. Kate s Tristanem tak měli plné ruce práce s tím, aby se dobrali pravdu. Jelikož se nemohli skoro ničeho chytit. Prohlédli si místo táboření, promluvili s účastníky, prohledali archivy, promluvili si s vyšetřovateli a objevili nečekané souvislosti.

Jak už jsme zvyklý, opět jde o poutavý thriller se zajímavými hrdiny. Kate Marshallová je bývalá policistka, která má za sebou drsnou minulost. Odhalila totiž svého přítele jako sériového vraha. Další hlavní postavou je mladý gay Tristan Harper, který je partnerem Kate v nové agentuře.


Autor v závěru díla děkuje rodičům, že ho v dětství brali na dovolenou a on tak viděl místa, která se mu stala inspirací v jeho tvorbě. Například tentokrát využil oblast Devonu a Cornwallu. Ďáblovy kameny, Ďáblova cesta, řeka i rokle jsou sice smyšlené, ale Dartmoor a Exmoor prozkoumal a objevil různá temná a tajemná místa, které použil ve vypravování.

Přeci víš, že by sis mohla dát panáka whisky? nabádal ji hlas v její hlavě. Ten, který se v posledních dnech zdál stále hlasitější. Představ si, jak dobře by ses cítila, kdyby sis připravila horkou whisky s kořením. Dokázala sis, že se bez alkoholu obejdeš. Jedná se prakticky o lék - a ty jsi nemocná. Tak si ho dej.

Tentokrát detektivní kancelář bude vyšetřovat zmizení malého chlapce, které se událo před 11 lety. Kniha má přes 350 stran, na kterých se rozkládá čtivý příběh plný šokujících odhalení. V úvodu se dostáváme do minulosti roku 2007 a potom se vracíme do přítomnosti roku 2018. Na povrch postupně vyplouvají zajímavé skutečnosti a vynořují se nejrůznější tajemství.

Vůbec nevím, kam autor chodí na náměty svých děl. Že pořád přichází s novými případy. A každé dílo je jiné a stejně pořád čtivé. Bryndzovy detektivky se mi strašně dobře čtou, příběh vždycky tak lehce odsýpá. Autora jsem si velmi oblíbila a jeho série čtu moc ráda. I když Ďáblova cesta nepatří mezi mé nejoblíbenější díly, tak stejně jde o zajímavé vypravování. Momentálně autor pracuje na samostatném psychologickém thrilleru Fear the Silence, na které jsem hodně zvědavá.

Ukázka:
"Jsem opravdu moc ráda, že se chystáte vyšetřit, k čemu tenkrát došlo. Charlie byl takový milý chlapeček. Jeanin andílek. Po tom všem, s čím se musela v životě vyrovnat, je prostě kruté, co se Charliemu stalo. Člověk čte o případech, kdy se ztratí děti, a nikdy nečekáte, že se to stane někomu, koho tak dobře znáte, Už roky říkám Jean, že by si měla najmout soukromého detektiva. Policie se ukázala k ničemu... Člověk by si myslel, že se děti pohřešují každý den..." "Bohužel to tak skutečně je," přerušila ji Kate. "Věděla jste, že ve Spojeném království je každý rok nahlášeno více než sto dvanáct tisíc pohřešovaných dětí?" "To si děláte legraci?" zděsila se Sadie. "Spousta z nich se najde, ale i tak je to hrůzostrašná statistika." "Jaká je šance, že najdete Charlieho?" "Nebudu lhát. Šance je malá. Ale s hledáním pohřešovaných lidí máme dobré výsledky." 

Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Četla jsem a musím říci, že mně se z cleé série s Kate možná líbila nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  2. To si taky říkám u celé řady spisovatelů... kam na ty náměty chodí a jakto, že to vždycky tak dobře funguje? :)

    OdpovědětVymazat