sobota 17. června 2023

Pekárna svatebních koláčků

 Pekárna svatebních koláčků aneb šťastné konce opět voní skořicí a láskou je ženský román od Ruth Kvarnström-Jonesové, která se narodila ve Velké Británií, ale žije ve Stockholmu. Dříve než se vydala na spisovatelskou dráhu, pracovala jako reklamní textařka a kromě toho píše i svůj osobní blog. Pekárna s vůní skořice byla jejím debutem a musím připustit, že velice povedeným.

Pekárna svatebních koláčků je příjemný a milý příběh. Takové oddechové čtení nejen pro letní pohodu. Jedná se o třetí díl série Pekárna s vůní skořice. A hlavní hrdinkou je opět Lovisa Lindegranová a jak už jsou čtenáři zvyklí, děj se odehrává v idylickém pobřežním městečku s příjemnou atmosférou a malebném prostředí. Vracíme se tedy do švédského Halleholmu.

 "Miluju tě za to, že jsi ochotná za mnou přijet, i když mám pouhých patnáct minut." "Miláčku, jela bych na konec světa a zpátky, abych tě mohla vidět." "Nápodobně," řekl Axel a znovu jí políbil.

Lovisa má opět plné ruce práce. Na svá bedra si toho nakládá hodně a kromě pekárny se rozhodla koupit kiosek na pláži. Musí sehnat peníze, vyhrát aukci, vybrat nové zaměstnance i náhradu za sebe. Čeká první miminko s přítelem, jehož rodina byla odvěkým nepřítelem Lindegranů.  Společně zařizují vysněnou svatbu i společné bydlení. Všechno vypadá dobře, ale do jejich života zasáhne nečekaně osud. A hrdinové tak budou muset o svůj šťastný konec zabojovat.

Kniha má přes čtyři sta stran a je složená z krátkých kapitol, kterých je 74. Děj se odehrává v letech 2010-2011. Kapitoly jsou vyprávěny z pohledu různých protagonistů. Tentokrát dostává svůj prostor i sestra Lovisy slavná hudebnice Johanna, která nám přiblíží své životní problémy.  V tomto díle nenajdete seznam postav s krátkými stručnými charakteristikami, mapu samotného Halleholmu, ani skladby na Spotify (ale kdyžtak můžete zalistovat v předchozí části). 

Kdyby před deseti měsíci někdo jen zmínil, že ona, Lovisa, strážkyně a nositelka opovržení a nedůvěry babičky Amélie vůči rodu Halleholmů, bude nejen milovat jednoho z členů onoho rodu, ale že s ním bude dokonce šťastně zasnoubená.



Čtenáři je nabídnut vřelý rodinný příběh, popisující vzlety i pády.  Prostě přibližuje životy několika hrdinů žijících na maloměstě. Příběh vypráví o vztazích, o sousedech, o přátelství, o partnerství i o rodině. Vzájemná temná minulost a 60 let svárů nelze jen tak lehce překlenout, i když se o to protagonisté snaží. Jelikož srdci se nedá poručit, takže příběh Romea a Julie ve švédském podání pokračuje. 

Pekárna s vůní skořice se mi trefila přesně do vkusu. Příběh byl čtivý, zamotaný i romantický. Proto jsem měla velká očekávání od pokračování, ale ta bohužel nebyla naplněna. Naštěstí třetí díl mě zase bavil. Dílo je to milé, někdy romantické, ale zaručeně dojemné. Jedná se o oddechové čtení. V příběhu nechybí tradice, staré křivdy, intriky, romance, těhotenství, kariéra,, slzy, ale i láska a odpuštění. Autorka píše o silných ženských hrdinkách - talentovaných a pracovitých, které jdou za svými sny.

Ukázka:
"Jaké příjmení budeš po svatbě používat?" Položila sendvič na talířek a věnovala Axelovi plnou pozornost. "Dost jsem o tom přemýšlela. Vidím to takhle: můj otec je jedináček a má jen dcery, ale žádné syny, kteří by dál předali příjmení Lindegren." Axel mlčky přikývl. "Takže si chci nechat svoje příjmení." "To by podle švédského práva znamenalo, že naše dítě bude po narození automaticky Lindegren, ne Halleholm. Tedy, pokud se nerozhodneme jinak." "Přesně tak. Takže jsem si říkala, že bych si změnila jméno na Lindegren-Halleholmová a doufám, že budeš souhlasit, aby ho mělo i naše dítě. Koneckonců, ten náš drobeček bude patřit k oběma stranám rodiny." "To bys udělala?" Naděje v Axelových očích ji dojímala. "Ano," zopakovala. "Budeme navždycky rodina, ne?"

Hodnocení:  3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

7 komentářů:

  1. Krásně napsané. Já zatím četla pouze první díl, ale na druhý i třetí se velmi brzy chystám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. První díl byl super, na druhý se chystám, ale není na něj ta správná nálada.

    OdpovědětVymazat
  3. Jako čtení na dovolenou to nezní špatně, ale asi by to prvně chtělo přečíst ty dva předchozí díly...

    OdpovědětVymazat
  4. Takové knížky miluji, děkuji za tip :).

    OdpovědětVymazat