neděle 27. ledna 2019

Hořící kříž



Anotace:
Píše se rok 1771 a válka je na spadnutí. Manželka Jamieho to tvrdí také. A Jamie jí chtě nechtě musí věřit, neboť jeho žena ví to, co mohou znát jen cestovatelé časem. Její znalost budoucnosti už Jamiemu několikrát pomohla, ale uvrhla ho i do mnoha nebezpečí. A revoluce se blíží. Shoří jejich životy jako papír, nebo budou dál plát jak velký oheň?

Hořící kříž je již pátým dílem oblíbené série Cizinka, která si našla spoustu fanoušků po celém světě.
Autorka Diana Gabaldon má tuhle neobvyklou sérii opravdu skvěle propracovanou, a aby příběh působil věrohodně, čerpá z několika zdrojů, komunikuje s profesionály z různých oborů, kteří ji podávají svědectví a podklady pro práci. Hořící kříž ukazuje rozdíly mezi dobami, každá měla své světlé, ale i stinné stránky. Společnost jde kupředu a vyvíjí se nejen kultura, ale i zvyky a tradice.


Tenhle historický román z 18.století se týká roků 1770 -1772. Čtenáře čekají nové lásky, nebezpečná dobrodružství, útrapy, starosti, ale i radosti. V knize opět nechybí intimnosti, ale ani napínavé scény. Hořící kříž zaujme dojemnými úseky, vtipnými situacemi, ale i vážnými problémy.

„A řeknu ti, Anglánko, muž může jednou udělat zoufalou věc z lásky nebo odvahy… Ale vyžaduje to mnohem víc, jestliže to už jednou udělal a ví moc dobře, jaké to bude, a stejně to udělá znovu.“

Diana Gabaldon (jak už všichni víme) se nebojí rozepsat a s každým vydaným dílem vzrůstá i počet popsaných stran. Hořící kříž je opravdový tlouštík, který se může pyšnit téměř 1500 stránkami. Takže přečtení této knihy trvá poměrně dlouho, ale stojí to za to.

V knize se nechází kromě vyprávění samotného příběhu i úryvky z diáře, ať už osobní zpověď Brianny nebo Jamieho strohý popis událostí týkajících se práce kolem Jamieho hřebenu. Nechybí ani dopisy, které si protagonisté vyměňují. V Hořícím kříži je opravdu dost stránek věnovaných lékařským schopnostem šikovné Claire. Je zajímavé číst o neduzích, které trápily obyvatelstvo Ameriky v dobách jejího osidlování.




Všimla jsem si, že se čím dál více ztrácím v množství postav, které se v knize objevují. Jsem vděčná za rodokmen, který se nachází na deskách knihy. Trochu mi v orientaci pomáhá i seriál, který je o sérii „pozadu“.  Vysílá se čtvrtá, která mi alespoň rekapituluje děj Bubnů podzimu. Střídala jsem tedy čtení se sledováním seriálu.

Musela se ho dotknout. Zvedla roh pláště a přitiskla ho k prosakující ráně na jeho čelisti. Celibát? Když jeho dotyk, vůně, vzpomínka na pár posledních minut způsobily, že ho chtěla srazit do listí a dělat to znovu?

Musím, ale připustit, že autorka se zbytečně květnatě rozepisuje. Různé popisy zabírají mnohdy až přehnaně moc místa a některé rozhovory by se ani nemusely udát. Věřím, že mnoho čtenářů přespříliš vysoký počet stran může odradit. I když jsou dobrodružství Claire a Jamieho zajímavá, tak si myslím, že jejich příběh už mohl být ukončen. Ještě, že v knize přibývají nové postavy a více prostoru je věnováno Brianně. Sérii jsem se velmi oblíbila, proto mě mrzí, že musím připustit, že Hořící kříž je nejslabším článkem. Přesto mě čtení bavilo a dílo dostane slušné hodnocení a to díky mým oblíbeným postavám a spisovatelským schopnostem Gabaldon.

Přes všechny výtky mám prostě tuhle sérii moc ráda, jak v knižní tak seriálové podobě. Cestování časem má své kouzlo a už se nemůžu dočkat dalšího dílu, který nese název Ledový dech a který by měl vyjít na jaře letošního roku.

Ukázka:
Postava Bree celkově působila dojmem síly, pevnosti i krásy. Vítr si pohrával s její sukní na bocích a dlouhá stehna se na chvilku přitiskla k látce, když se otáčela. Byla hladká a oblá jako kmen olše. Nebyl jediný, kdo si jí všiml. Polovina lidí čekajících na pozornost dvou lékařů si ji prohlížela. Někteří se trochu mračila a tvářili zmateně, většinou ženy. V pohledech mužů se dal číst skrývaný obdiv s nádechem smyslných úvah. Rogera to vybídlo, ab sešel n mýtinu a dal všem najevo, že Bree je jeho. Ať se dívají, pomyslel si a potlačil nelibost. Záleží jen na tom, jestli se ona ohlédne, ne? Popošel kousek z místa mezi stromy a Brianna se k němu otočila hned, jakmile ho spatřila. Vážný výraz soustředění se na práci z její tváře okamžitě zmizel, obličej se vyjasnil.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Knihkupectví Dobrovský za poskytnutí tohoto skvělého recenzního výtisku!

Také jste si někdo oblíbil tuhle sérii? Čtete knihy nebo sledujete seriál? A který díl vás zatím nejvíce okouzlil? :)

5 komentářů:

  1. taky si myslim, ze je to nejslabsi dil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale stále mě tahle série baví, snad mi to vydrží i nadále. :D

      Vymazat
  2. Na tuto sérii neustále slyším dobré názory a pomalu a jistě mě to začíná lákat, abych ji zkusila. Počet stránek mi vůbec nijak nevadí, takže délku bych snesla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tě nevyděsí to množství stran, se do série určitě pusť. Je opravdu skvělá. ;-)

      Vymazat
  3. Knihu som nečítala ale serial som videla. Namet fajn ale podla mna mala ostat niekde v 3. casti. Čo počuvam nazory, maju podobne ako ty, vela postav, rozvlacny dej. Mozno by stacilo stiahnut knihu na polovicu. No musim povedat ze ked spm uz videla serial kniha ma nelaka. Ale nevravim ze sa k nej niekedy nedostanem.

    OdpovědětVymazat