úterý 1. prosince 2020

Návod na vraždu pro hodné holky aneb Školní práce, která vás chce zabít…

 

Návod na vraždu pro hodné holky aneb Školní práce, která vás chce zabít… je knihou v žánru young adult, která je zároveň debutem britské autorky Holly Jacksonové. Na díle není vůbec poznat, že jde o prvotinu, právě naopak, autorce se podařilo napsat čtivý a poutavý thriller, který se nese v duchu oblíbené Nancy Drew.

Premiantka třídy Pipa je odhodlaná odhalit pravdu o zmizení středoškolačky Andie Bellové. Její přítel Sal, který posléze spáchal sebevraždu, je považován za vraha a znepokojivý případ byl tímto uzavřen. Ovšem Pipa se pod záminkou závěrečného školního projektu pouští do přezkoumání případu, protože podle ní jsou v něm značné nesrovnalosti.

Kniha je nejen čtivá, má i povedenou obálku, ale především nevšedně zpracovaný vnitřek, který je plný textu, emailů, tabulek, rozhovorů, policejních spisů, rozhovorů, novinových článků a dokumentů, kteří tvoří důkazy. Tedy opravdu různorodý obsah, který rozhodně čtenáře zaujme.


Pipa: Ok. Ve spoustě vašich článků o tom případu píšete o Salovi jako o „zabijákovi“, „vrahovi“, a dokonce „netvorovi“. Jste si vědom toho, že bez rozsudku byste měl v reportážích o zločinech používat slovo „údajně“?

Stanley: Nejsem si jistý, jestli potřebuju, aby mě děcko poučovalo o mojí práci. Navíc je zjevný, že to prostě udělal, a všichni to vědí. Zabil ji a špatný svědomí ho dohnalo k sebevraždě.

Návod na vraždu pro hodné holky obsahuje nebezpečí, intriky, drby, předsudky, domněnky, ale jsou zde i popsány i používané policejní postupy.

Tahle kniha se opravdu povedla. Je vidět, že autorka má slabost pro dokumenty o zločinu, protože alespoň ví, o čem píše. Dílo je napínavé a spolu s hlavní hrdinkou dopodrobna odhalujeme zapeklitý případ. Pipa hledá důkazy a získává informace jako profesionální vyšetřovatelka.

Pipa je velice inteligentní osoba, která je navíc odhodlaná případ vyřešit a objasnit všechny nesrovnalosti. Nebojí se konfrontovat i Salovu rodinu, která je stále cílem pomluv. Věří ve vlastní instinkty a do rozlousknutí případu vynakládá opravdu velké úsilí. Jejím pomocníkem se stává Salův bratr, který se taktéž nesmířil s vidinou, že by jeho přátelský, hodný bratr byl schopen vraždy. Ovšem jejich snažení nezůstane bez povšimnutí a Pipa začíná být v ohrožení, protože pokud je pravý vrah na svobodě, rozhodně nebude chtít být dopaden.

Mohla tohle být skutečná Andie Bellová? Ukrytá za dokonalým úsměvem a jiskřivýma světle modrýma očima? A všichni kolem ní byli tak oslněni a zaslepeni, že si nevšimli číhající temnoty v pozadí, dokud nebylo příliš pozdě?

Případ zmizení  17 leté Andie Bellové otřásl městem, tělo mladé dívky se nikdy nenašlo, ale úředně byla prohlášena za mrtvou. Andie byla na první pohled krásná, ale také velice oblíbená dívka, ovšem Pipa odhaluje i její temnou stránku a na povrch vyplouvají nejrůznější tvrzení.

Návod na vraždu pro hodné holky je sepsán formou speciálního projektu, který je složen z několika dramatických části. Tahle kniha je opravdu čtivá, svižná, napínavá i nepředvídatelně zamotaná a díky oživení je téměř neodložitelná. V ději je mnoho teorií i verzí události a seznam podezřelých osob se neustále zvyšuje.

Holly Jacksonová je britská autorka, která píše odmalička. Návod na vraždu pro hodné holky je jejím debutem. Kromě psaní příběhů a čtení ujíždí na videohrách a sledováním dokumentů o zločinech a představuje si, že je vyšetřovatelkou. Jacksonová odpromovala z angličtiny a mnoho let ji provází láska k záhadám, kterou využila při psaní tohoto díla určeného mládeži.

Ukázka:

„Dělám ve škole MSP a -“ „Co je MSP?“ „Mimořádný studijní projekt. To je taková věc, které se věnuješ ještě vedle běžných předmětů. Můžeš si vybrat, jaké téma chceš.“ „Aha, tak daleko jsem se ve škole nikdy nedostal,“ řekl. „Odešel jsem, jak jen to šlo.“ „Eh, no, zajímalo by mě, jestli bys byl ochotný mi poskytnout rozhovor pro můj projekt.“ „O čem to je?“ Tmavé obočí se mu stáhlo. „Ehm… jde o to, co se stalo před pěti lety.“ Ravi zhluboka vydechl a ret se mu zkroutil v jakémsi očekávaném hněvu. „Proč?“ zeptal se. „Protože si myslím, že to tvůj bratr neudělal – a chci to zkusit dokázat.

 Hodnocení: 4,3/5

Opravdu velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku tohoto young adult thrilleru!

2 komentáře:

  1. Další z knih, ze které jsem byla nadšená, aniž bych s tím nějak počítala. :) Možná právě přístupovat ke knize bez vellkých očekávání, je nelepší. Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem tentokrát nečekala, že kniha bude tak skvělá. Děkuji za pochvalu. :)

      Vymazat