úterý 1. prosince 2020

Věrný čtenář

 

Věrný čtenář … nebo fanatický vrah je detektivním dílem od Maxe Seeckeho finského autora, jehož díla se v rodné zemi řadí k nejprodávanějším. Dříve pracoval v marketingu, ale nyní se zcela věnuje spisovatelské dráze.

Věrný čtenář je překvapivým thrillerem a prvním dílem z připravované série
Jessica Niemi, který je zasazen do mrazivých Helsinek. Práva na překlad byla prodána do více než 35 zemí a dílo je zajímavé natolik, že v Hollywoodu se připravuje jeho seriálová adaptace, na kterou se už těším.

Muž, který na neživé tváři Marie Koponenové vyčaroval úšklebek, je možná právě teď šmíruje z útrob temnoty. Nevidí ho. Přesto je všude.

Vyšetřovatelům zamotají hlavu rituální vraždy, které se až děsivě podobají literární předloze. Tedy dílům úspěšného autora Rogera Koponena, který sepsal psychologickou thrillerovou sérii Hon na čarodějnice. Koponenova vlastní žena byla nalezena mrtvá s hrůzostrašným úšklebkem ve vlastním bytě. A vyšetřovatelé tak musí zastavit vraha, který je inteligentní a vždy krok před zákonem.

Kniha je plná zvratů a napětí. Autor si se čtenářem hraje. Dílo mě osobně neskutečně překvapilo tím, že je naprosto jiné, nestrojené a originální. Nejede podle zajetých kolejí a vymyká se snad ve všech směrech. A tohle já oceňuji, když se někde nedrží zaběhlých šablon a zariskuje. Ovšem i podle hodnocení čtenářů, nesedne tenhle styl každému. Autor od prvotního plánu psát o vraždách podle literární předlohy přešel k jinému tématu. Do díla se snažil vložit možná až trochu moc věcí. Také musím přiznat, že uvěřitelnost díla se dá zpochybnit. Vedlejší linka knihy, která se odehrává v minulosti v Itálii a vypráví o nepovedeném románku hlavní vyšetřovatelky, mě úplně neokouzlila, ale je možné, že v dalších dílech série sehraje svoji roli. Ovšem největší problém čtenářů je podivný jakoby useknutý konec díla, který nechává prostor pro vlastní fantazii. Což ne všichni ocení.

„Do háje, až mě z toho mrazí,“ přizná. „Z čeho?“ „Že sledujem přesně ty stopy, které nám naschvál nechal. Je to jako strkat hlavu do pastičky na myši. Nebo ptáka do nádrže plné piraní.“

Jessice Niemi je inspektorka kriminální policie, která případ ženy zavražděné podle fikce dostala na starost. I přes velkou snahu neustále tápá, rojí se různorodé teorie, ale žádný zásadní důkaz. Vyšetřování nepomáhají ani lži, intriky či provokace.


Děj je absolutně nepředvídatelný a děje se v něm toho tolik. Já osobně nestačila žasnout, čeho všeho je autor schopný a kam až zajde. Inspirace hledal i ve středověkých textech.

„Bojíte se toho, co píšete? „Proč bych se bál své vlastní fikce?“ „Protože skutečnost je někdy ještě šťavnatější než smyšlené příběhy,“ pronese chlapík s propadlými tvářemi a usadí se zpátky na místo. V sále zavládne rozpačité ticho.

Věrný čtenář přináší temný děj, temnou atmosféru i šokující události. Ale to není vše, taktéž svou roli sehraje kacířství, inkvizice a satanisté. Autor se nebránil ani zvráceným způsobům vraždy. Příběh je to zapeklitý, děsivý a nepředvídatelný. Podezřelý má vše do detailu připravené, promyšlené a je vždy o pár kroků před vyšetřovateli. Je to taková jeho hra, která mně osobně sedla a vtáhla mě okamžitě do dramatického děje.

Ukázka:

Na to, aby místnost působila útulně, až příliš připomíná akvárium, ale jakmile Jessica spatří postavu, která sedí v čele jídelního stolu, bleskově pustí úvahy o estetičnosti interiéru z hlavy. Zastaví se a snaží se zjistit, proč jí žena, která na židli sedí skoro vzpřímeně, připadá tak umělá. Pak popojde o několik kroků blíž a všechno se v ní sevře. „Už jsi někdy viděla něco takhle děsivého?“ zeptá se kdesi vzadu Koivuaho, ale Jessice neposlouchá. Mrtvá žena se skoro hystericky šklebí. Její oči se dokonce až smějí. Ten výraz se tluče se skutečností, že před malou chvílí přišla o život. Má na sobě slavnostní černé šaty, kterým dominuje hluboký výstřih. Překřížené ruce spočívají na stole. A ten je prázdný.

 

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Kniha mě zaujala, ale nakonec jsem si ji nevybrala z jednoho prostého důvodu. Zdála se mi na mě moc krvavá a napínavá... :)
    Tvoji recenzi jsem si přečetla moc ráda. .)

    OdpovědětVymazat