středa 30. prosince 2020

Hotýlek na Islandu

Hotýlek na Islandu je společenským románem od Julie Caplinové. Jedná se již o pátý díl série Romantické útěky. Díky těmto knihám se čtenáři mohli podívat do Kodaně, Brooklynu, Paříže i do Chorvatska.

Toto romantické dílo pro ženy vás tentokrát zavede za polární září do země ohně a ledu. Děj knihy se odehrává v malebném a promrzlém hotýlku Hvolsvöllur.

Hlavní hrdinkou je Lucy. Její život se zhroutil, ztratila nejen dlouholetého přítele, ale byla i vyhozena z práce. A nyní se snaží začít znovu, ale dochází ji úspory a po fiasku v minulém zaměstnání pro ni nikde není místo. Začíná být zoufalá a tak kývne na nabídku až na dalekém Islandu v malém hotelu, který se potýká s negativními recenzemi ubytovaných hostů. Je to krásná, útulná stavba, která má velký potenciál, ale potřebuje schopné vedení.

„Je tu neuvěřitelné ticho!“ Úplné bezvětří ještě posilovalo pocit, že se ocitli na samém konci světa, nesmírně daleko od civilizace. „Jiní lidé právě teď stojí na Champs-Elysées, na Broadwayi nebo Oxford Street, a my jsme tady. Je dost těžké představit si teď auta, davy,  hluk a dopravu.

Vypravěč knihy se zaměřuje na hlavní hrdiny Lucy Smartovou a Alexe, kterého jeho šéf dočasně přeřadil na Islandu, aby v utajení kontroloval chod hotelu a především vedení nové ředitelky, aby si udržela práci, musí malebným hotel vyšvihnout zpátky do sedla a zbavit se záškodníka a aby toho nebylo málo, musí ukočírovat chystané natáčení dokumentu.

Lucy je zprvu praktická, organizovaná, zkostnatělá, nedůvěřivá a trochu nudná, ale díky čerstvému vzduchu, útulnému hotelu i milým, společenským spolupracovníků (především pohlednému barmanovi Alexovi) se hrdinka pomalu mění k nepoznání.

V knize na vás čeká romantika, polární záře, proměnlivé počasí, místní zvyky, přírodní krásy i islandská slova.

Island. Ve snu by ji nenapadlo, že na takové místo někdy pojede. Není tam strašná zima? A skoro pořád tma? Lucy milovala, když bylo vedro a moře jako kafe. Hodina a půl jízdy od Reykjavíku jí zněla zlověstně – jinými slovy to místo leží uprostřed pustiny.

Hotýlek na Islandu je příjemným odpočinkovým čtením, ideálním na čtení s hrnkem čaje a pod chlupatou dekou v zimních měsících. Příběh je milý i romantický. Autorka si vybrala fascinující prostředí. Mě osobně okouzlila popisovaná příroda – ledovce, vodopády, gejzíry. Díky dílu jsem mohla cestovat po nejznámějších turistických destinací a užila jsem si to.  

Drsná krajina má blahodárné účinky i na hrdinku, kterou čeká nesnadný začátek. Ocitá se v neznámém území, kde mají lidé odlišný jazyk, ale i zvyky. A do toho všeho se jí začnou plést do cesty  city.

Pro fanoušky této oblíbené série mám dobrou zprávu, nakladatelství Grada již chystá další díl s názvem Čajovna v Tokiu, který bude vyprávět o cestovatelském blogu jehož majitelka se podívá do vysněné destinace – Japonska.


Autorka Julie Caplinová si potrpí na dobré jídlo, které si nejraději vychutnává při poznávání cizích zemí. Při své práci procestovala již celou řadu států a právě tyhle toulky se staly inspirací pro sepsání této milé série. Služební cesty ji umožnily potloukat se po Evropě a ochutnat nejrůznější gastronomické pochoutky a tyto vjemy použila do svých děl.

Ukázka:

Lucy stála v naprosté tmě před pevně zavřenými dveřmi hotelu Polární záře, byla promrzlá až do konečků prstů, vydechovala obláčky bílé páry a hlavou jí divoce vířily myšlenky. Tohle fakt nebyl dobrý nápad. Proč jenom poslechla tu nadutou personalistku, které šlo jen o provizi? Proč nezůstala v Daisy v Bathu? V záchvatu hysterie se málem nahlas rozesmála. Protože jsi byla zoufalá. Věděla jsi, že je to špatný nápad, a nespletla ses. Měla jsi důvěřovat intuici. Rychle mrkala, aby potlačila slzy, protože ty jí rozhodně nepomůžou. Už potřetí zabušila na dveře, naivně zkřížila prsty pro štěstí, jako by jí to mohlo pomoct o něco víc než pláč, a v duchu prosila, aby jí někdo přišel otevřít.

Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

3 komentáře:

  1. Knihy z téhle série miluju a tohle není výjimka. Jsou romantické, trošku prvoplánové a předvídatelné, ale právě to se mi na nich tak líbí. :) Na čajovnu se už taky moc těším...
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hodnocení jen 3,8? :-D Tak to jsi z ní moc nadšená nebyla :-D Mi se líbila, jako i ostatní knihy z této série :-) Na čajovnu se fakt těším ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nadšení se nedostavilo. :D Ale i tak šlo o milé oddechové čtení, které se odehrává v kouzelném prostředí. :)

      Vymazat