úterý 22. prosince 2020

Pohlednice z Itálie

Pohlednice z Itálie je romantickým románem pro ženy od anglické autorky a publicistky Alex Brownové. Která ve volných chvílích ráda tancuje, především si oblíbila northern soul. Dříve pracovala ve finančnictví, pak se pustila do sloupku Holka z města a poté začala svými články přispívat i do časopisů. V roce 2014 ji vyšla carringtonská série.

Pohlednice z Itálie je čtivé, poutavé a dojemné čtení. Které se částečně odehrává v Londýně a částečně v Itálii, tedy na místě, o kterém autorka vždycky chtěla psát. Itálie nabízí krásnou architekturu, vynikající kuchyni, příjemné počasí, bohatou historii, dechberoucí přírodu i horkokrevné Italy.

Jdu do války a dám Hitlerovi co proto. Nemůžu dál jen tak vysedávat na venkově a nic nedělat, když Jimmy obětoval svůj život. Ten temný mrak se nade mnou stále vznáší a nejsem nikomu příliš platná.

Z deníkových zápisků se dozvídáme o Constance, která byla poslána do ospalé vesničky Tindledale, aby se zakrylo její neplánované těhotenství s vojákem, který byl zabit na frontě. V téhle době šlo hlavně o pověst, takže žila s hanbou a s lítostí.                                                                                                 Tenhle smutný příběh objevila Grace, která žije v podobně bídných podmínkách. Díky své práci ve skladu nachází nejrůznější poklady a mezi nimi i deník majitelky, která ukrývá ve své opuštěné kóji poklady. Grace se rozhodne najít Constance nebo alespoň její dědice a pouští se do pátrání, ve kterém ji právě zmiňovaný deník pomáhá odkrýt pravdu.

Grace je milá, starostlivá dívka, kterou opustil snoubenec a tak žije s matkou, o kterou se musí starat. Grace nemá absolutně čas na osobní život. Její panovačná matka ji neustále zaměstnává a navíc je nevděčná.¨A  místo poděkování své dceři nabízí jen pohrdání a s radostí ji zraňuje a šikanuje.  Grace je takovým otloukánkem, dobrovolnicí, která se stará o ostatní a na nic jiného jí nezbývá čas. Grace je rezervovaná, samotářská a tajemná, její život ji nenaplňuje a o to víc se vžívá do příběhu Constance, který postupně mění ten její a Grace stále více prahne po troše té zábavy a touží začít znovu žít a konečně zase něco cítit, prostě si užívat života, dokud to jde.


A Grace by opravdu pomohlo, kdyby se aspoň na pár hodin mohla věnovat sobě. Zoufale se potřebovala nechat ostříhat a pořídit si nějaké nové šaty, nebo by aspoň mohla zaskočit do knihovny anebo s projít tím obrovským oddělením s přízemími v obchůdku pár ulic odtud.

Kniha kromě romantického příběhu, ve kterém se střídají dvě dějové linie, nabízí i recept na výborný dezert babka. V závěru díla jsou vepsány ingredience i postup na jeden takový bochníček. A nechybí ani rozhovor ze samotnou autorkou, ve kterém se čtenář dozví například inspiraci k sepsání díla - Brownová se po svatbě s manželem vydala do prosluněné Itálie a po cestě lodí se kochala panenskou přírodou a rozhodla se, že italská riviéra se stane kulisou nějakého jejího díla. A to se nakonec splnilo.

V tomto hřejivém, dojemném příběhu se snoubí minulost za časů 2. světové války spolu s přítomností. Jde o čtivé dílo, které odkrývá staré pravdy a navíc mění hrdinčin osud. Tenhle samostatný román přináší romanticky laděný osudový příběh, který jistě potěší jemnou ženskou duši.

Ukázka:

Grace už měla plné zuby role rodinného otloukánka, když se přitom starala o matku úplně sama, a taky to Bernie řekla. Neměla tušení, jak se Jamiemu podařilo Coru přesvědčit, i když on měl vždycky talent na to si ji získat, nicméně jednu věc Grace věděla jistě, bude mu navěky dlužníkem. Nastal čas. Čas, aby se Grace pohnula z místa. Čas, aby si Grace uzmula kousek života pro sebe. A čas, aby se přestala trestat a obviňovat za to, co jí Matthew provedl.

Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :) Knihu jsem před nějakou dobou také četla a líbila se mi moc. Přestože jsem četla s touto tématikou propracovanější knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také jsem četla podobné knihy, ale tenhle žánr mě stále baví. :)

      Vymazat