čtvrtek 28. října 2021

Tři ženy pana Wrighta

Tři ženy pana Wrighta aneb jejich manžel má vše… kromě toho, co si opravdu zaslouží. Jsou ženským románem od Lindy Keir – jedná se o pseudonym americké spisovatelské dvojice. Tvořenou autorkou humoristických a detektivních románů Lindou Joff, která je zároveň bývalou předsedkyní Mystery Writers of America a chicagským autorem, který se zaměřuje na dobrodružné příběhy pro děti a drsné kriminálky pro dospělé – jmenuje se Leir Graff. Oba dva spisovatelé tedy píší samostatně, ale rádi se vrhnou i na společný projekt. Spolu stvořili již tři romány, které se zaměřují na vztahy mezi lidmi, na nevěru, lži či životní krizi.

Tři ženy pana Wrighta jsou prvním společným dílem této autorské dvojice vydané v českém překladu. Jedná se poměrně obsáhlé dílo, které vypráví o pohledném, charismatickém, bohatém, úspěšném muži, který je zároveň výborným manipulátorem a žije najednou více životů s třemi zcela odlišnými ženami.

Někdy se přitahují protiklady, a jindy tě naopak láká člověk, který je stejný jako ty. Já bych ale řek, že nejdůležitější je být s někým, s kým můžeš být taková, jaká opravdu jsi. Anebo ještě líp, kdo ti umožní být víc sama sebou, než jsi byla předtím.“

Každou kapitolu uvozují různorodé citáty a v ději se ve vyprávění střídají pohledy tří zaslepených Wrightových žen. Jsou jimi manželka Holly, s kterou má Wright tři děti. Holly je matka, která se stará o koně a zajímá se o charitu. Pak tu máme inteligentní, uzavřenou Jessicu, která byla Wrightem dosazena na vedoucí pozici a která se myslela, že se její šéf rozvádí. A nakonec do spárů tohoto nevěrného muže spadla i mladá Lark, Wrightův nejnovější úlovek, které je nabízeno financování jejího velkého snu a která nemá o dalších vztazích ani potuchy.

Hlavní hrdina má všechna svá rozhodnutí do detailu promyšlená. Pro každou dámu je něčím jiným a zastává tak mnoho rolí jako partner, milenec, manžel i bussinessman. Z každého problému se dokáže okamžitě vyvléct a v rukávu schovává tisíce výmluv. Se ženami to umí, dokáže je pobláznit a dokonale jim poplést hlavu.

„To, co teď řeknu, bude znít příšerně otřepaně, Lark. Měl jsem několik vztahů, dokonce jsem byl ženatý, ale nikdy jsem nenašel spřízněnou duši. Asi největší strach mám z toho, že nikoho takovýho nikdy nepotkám.“


Příběh je plný tajemství, výmluv, lží, nevěry, obelhávání, manipulace, nadřazenosti i pomsty. V příběhu nechybí ani část o vývoji her, lékařství či nanotechnologii. Čtenářům se postupně na střídačku dávkovány tři různé příběhy, tři různé osobnosti, tři ženy s odlišnými názory, zjevem, myšlenkami i problémy.

Tři ženy pana Wrighta jsou pohodovým, šťavnatým, ženským románem, u kterého zrelaxujete. Hlavním hrdinou je opravdu skandální muž, který nemá zábrany a rád se vrhá do nových dobrodružství. Autoři skvěle vykreslili přesvědčivého, manipulativního a okouzlujícího muže, který sype z rukávu výmluvy a jelikož se prezentuje jako úspěšný a pracovitý muž, schovává se za spoustu pracovních cest. A chytá do sítí důvěřivé, naivní ženy, které obelhá a skončí se zlomeným srdcem.

Vyvarujte se otevřených konců. Jedna jediná zbloudilá nitka může způsobit vaši zkázu.

Dílo je znepokojivé tím, že ukazuje, jak snadné je pro určité jedince lhát. A jak dokonale umí použít osobní kouzlo a šarm, aby dosáhli toho, co chtějí. Kniha je jinak čtivá a napínavá. A já s očekáváním sledovala, jak celý zamotaný příběh dopadne. Jedná se o milé, jednoduché, odpočinkové dílo, které čtenářky bude bavit číst.

Ukázka:

Po jednadvaceti letech jejich známosti a devatenácti letech manželství pro ni někdy bylo nesmírně těžké rozdělit dvě na jedna a jedna. Občas, když si vyjela na koni, ráda prováděla jeden myšlenkový experiment. Kdyby tehdy věděla to, co ví dnes, učinila by stejná rozhodnutí? Dala by znovu přednost jeho kariéře před tou svou, setrvávala by s ním i nadále v manželském svazku? „Způsob, jak vyhrát bitvu, někdy spočívá ve frontálním útoku,“ poznamenal po chvilce Jack se smíchem. „Máš na mysli šarmantní ofenzivu?“ „Šarm nikdy není dost ofenzivní, ale jakmile selže, je nutné zahájit strategický ústup. Ve skutečnosti jsem dělal, jako bych jejich peníze nepotřeboval, a právě proto bude trvat na tom, abych si je vzal. Pravdou ovšem zůstává, že pokud bych věděl, kolik času budou muset strávit v zapadákovech, jako jsou Buffalo, Scranton a Phoenix, nejspíš bych si nikdy nerozhodl léčit rakovinu.“ Což byl otřepaný vtip, který v minulosti použil už mnohokrát. „Mám pocit, že jsi tvrdil, že už nebudeš muset létat do Phoenixu každý měsíc.“

Hodnocení: 3,2/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

1 komentář:

  1. Tahle kniha mě hodně zaujala, nejen anotací ale i obálkou. :) Jen nevím, jestli je dobré číst ji, když je člověk nezadaný... jak potom věřit případnému adeptovi na partnera? :D

    OdpovědětVymazat