čtvrtek 10. listopadu 2022

Richard Ramirez – Night Stalker

 Richard Ramirez – Night Stalker je vypravování o skutečném kriminálním případu, ze kterého budete mít husí kůži. Jedná se o druhý díl z edice True Crime. První díl se jmenuje Ted Bundy, vrah po mém boku.

Kniha vypráví o životě a zločinech satanistického zabijáka a sepsal ji americký autor Philip Carl, který má na svědomí i knihy The Butcher, Gaspipe či Ledaře: Zpověď nájemného vraha o Richardu Kuklinském, který zabil 200 lidí. Autor vyrůstal v Bensonhurstu v prostředí s největší koncentrací členů mafie na světě. V 16 letech byl dokonce postřelen do hlavy při válce gangů. Ovšem výborná znalost mafiánské kultury mu později pomohla ve spisovatelské dráze.

Začínáme rokem 1984, kdy poznáváme lupiče závislého na drogách, který shání peníze na drogy a neurvalý sex. A který se cítí jako všemocný, jelikož je s ním prý samotný satan a tak je fascinován svými činy. Rád poslouchá heavy metal, nosí černou barvu, nesundává rukavice a při sobě nosí dvaadvacítku.

Jakmile Altizer vstoupil do bytu, ucítil pach vraždy, lidská smrt má velmi výrazný zápach, na který se nezapomíná. Pomalu došel do ložnice a uviděl stopy rabování a krev na stěnách. Přistoupil k posteli, prohlédl si tu zkázu a skelný pohled v ženiných očích a okamžitě věděl, že jde o zvlášť sadistickou a velmi brutální vraždu.

Ramirez byl sexuální deviant, který toužil být slavný a věřil, že ho satan ochrání. Dá se popsat jako nedůvěřivý vznětlivý samotář bez přátel, který si oblíbil skupinu AC/DC a knihu Chladnokrevně. Byl skoro nepolapitelný, jelikož mezi jeho obětmi nebylo pojítko.  Vybíral si cíle zcela náhodně a byl neuvěřitelně násilný až brutální.  Jednal, jak zrovna chtěl, navíc ovládaný touhou mít navrch. Není se čemu divit, že policie byla bezradná, neměla téměř žádné stopy a děsivé činy si ani nespojila. Ramirez totiž jednal překvapivě a pokaždé trochu jinak. Naštěstí postupně přibývalo přeživších, kteří podali výpovědi a objevily se shodné rysy. Ramirez si neuvědomoval nebezpečí a vraždil nekontrolovatelně dál a o to víc děsil lidi, jelikož ho policie tak dlouho nedokázala chytit.

Tenhle krimi příběh zpracovával autor tři dlouhé roky a jako základ využil kolem sta hodin rozhovorů s Ramirezem z kalifornské cely smrti a zpracoval kompletní příběh nejobávanějšího amerického sériového vraha. Je možné, že z jeho čtení budete mít husí kůži či noční můry. Jsou zde podrobně popsány Ramirezovi první střety se zákonem, i ty nejhrůznější stalkerské výpravy, policejní hon i samotný soudí proces.

Pro skutečného vraha je dobrá vražda jako dobré jídlo: chce, aby mu vydržela a co nejvíc si ji vychutnal.

Příběh se odehrává v Kalifornii a obsahuje 58 kapitol rozdělených do 4 hlavních částí – kořist a lovci (o obětech), Richie (o jeho životě), Zatčení a Proces (o soudu). V knize nechybí ani fotodokumentace, část rozhovoru s Ramirezem, či doslov autora. Autor spolupracoval na díle s několika detektivy z oddělení vražd losangeleské policie a má proto spoustu informací.

Jsou zde popsány hrůzné činy, vše vyprávěno z pohledu třetí osoby - tedy samotného vypravěče, který dopodrobna líčí terorizování Ameriky Ramirezem.  Tedy maniaka s rozmanitými zločiny. Čtenáři jsou popsány a přiblíženy vrahovi oběti i okolnosti, proč k činu došlo. V knize nechybí krev, násilí, nadvláda, šok, ubližování, pentagram i mučení.

Když chce bejt člověk dobrý vrah, musí si všechno pečlivě naplánovat. Až přijde ta chvíle, kdy má udeřit, musí bejt po všech stránkách připravenej, nesmí zaváhat.

Tato kniha vyšla již v roce 1996, ovšem nové vydání obsahuje i speciální aktualizaci k jubilejnímu desátému výročí vydání. O Ramirezově životě vznikla celá řada dokumentů i celovečerních filmů např. Night Stalker, takže jde o opravdu známou osobu.

Jedná se o literatura faktu v té nejbrutálnější podobě, opravdu mistrovské dílo v žánru opravdové zločiny. Autor opravdu nepodcenil přípravu. Vypráví o nevypočitatelné osobě, která byla odsouzena k trestu smrti za 13 prokázaných vražd, 5 pokusů, 11 sexuálních napadení a 14 loupeží. Ramirez nakonec zemřel v roce 2013 po 23 letech v cele smrti.

Tenhle krimi thriller mě překvapil, jak byl propracovaný a děsivý. Žádné podobné dílo jsem ještě nečetla. Nepatřím k velkým fanouškům opravdových zločinů, ale tohle bylo rozhodně zajímavé čtení. A přesvědčilo mě, že bych si v budoucnu ráda přečetla něco dalšího z literatury faktu. Ti, kteří tuhle tématiku vyhledávají budou  jistě nadšeni a snad se brzy mohou těšit na další díl z této edice. 

Ukázka:

Kvůli kokainu se mu dny slévaly v týdny a měsíce a žádného dalšího násilí se nedopouštěl, jen desítek vloupání a loupeží. Byl si jistý, že ho chrání a hlídají démoni a Satan – a že ho nikdy nechytí. Věděl však, že ho kokain nutí dělat chyby a podněcuje v něm paranoiu, a v tom, co dělal, si chyby nemůže dovolit. Tváří v tvář jisté realitě rozsudku trestu smrti se tedy drogy zřekl. Kouřil trávu a občas se napil, a to bylo všechno. Dne 17. března 1985 si od hubeného, poďobaného Mexičana. Který se zrovna potloukal na nádraží, koupil revolver ráže 22. Taková kulka je zblízka smrtící. Vrah věděl, že je oblíbená u nájemných zabijáků po celém světě. Kulka vnikne do lebky a provrtá ji, aniž by z ní vyletěla, a v mozku napáchá spoušť, téměř vždy je smrtelná. Na čerpací stanici ukradl auto, když šel majitel zaplatit benzín. Okamžitě vyrazil na losangeleskou dálnici a jediným záměrem – najít si oběť, zabít člověka. Usoudil totiž, že právě to je ta nejskvělejší droga ze všech, to nejlepší opojení. Tu noc byl celý v černém a na hlavě měl tmavě modrou baseballovou čepici s názvem kapely AC/DC. Na uších měl walkman a pořád dokola poslouchal jejich album Highway to Hell, jehož úderné rytmy v něm podněcovaly zlý úmysl.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat