pondělí 14. listopadu 2022

Já, smrt

 Já, smrt aneb někdy jsme schopni čehokoliv, abychom dosáhli spravedlnosti je young adult thriller od českého autora Aleše Novotného narozeného roku 1990 ve Valticích. Psaní se věnuje již od 13 let, vystudoval Střední školu pro knihkupce a později i obor geologie. Je autorem úplně prvního českého young adult thrilleru Pamatuj na smrt či heavy contemporary young adult thrilleru Zvěsti. U nakladatelství Cosmopolis byl vydán v roce 2011 Šepot v bouři, což je psychologické drama s prvky krimi pro dospělé čtenáře a publikován byl i autorův krimi thriller To přichází děsy.

Příběh se odehrává v Oděsinu, který se potýká s brutálními vraždami dvou mladých studentek. Na místním gymnázium se objevil vandalismus a přibývá žertíků a krutých událostí. Všichni jsou neklidní, vrah je dosud na svobodě. A parta mladých kamarádů skrývá tajemství, které je spojuje.

To byla přece její sukně, tu jí manžel daroval na Vánoce, a halenka, tu si koupila loni v Tescu! Proboha, někdo se mi vloupal do domu, problesklo jí hlavou. Na klacku, který představoval levou ruku, byla připevněná černá zbraň. Hlaveň mířila ke spánku. K jejímu spánku.

Parta se po smrti Julči začíná rozpadat, kamarádi mezi sebou začínají mít tajemství, které postupně odhalujeme. Momentálně je spojuje rozehraná hra a s tím spojené utajení a adrenalin. Každý pochází z jiného prostředí z jiných životních podmínek. Takový náhled do lidských osudů, každý řeší nějaké problémy, vypořádávají se s nimi po svém. Tvrdé rány osudu.

Aleš Šindler je kriminalista, kterému jeho práce přerůstá přes hlavu. Před smrtí za ní přišla dívka, která žádala o pomoc, její obavy ovšem nebral příliš vážně a teď cítí vinu a nemůže se přes to přenést. Špatné svědomí ho tíží a on trpí insomnií. Erik Kadlec žije s matkou závislou na alkoholu, která ho denně ponižuje a trápí. Žijí v chudobě a on se snaží vymanit z jejího toxického chování. Bára Vacková se nepřenesla přes nevěru partnera a nedokáže mu odpustit. Sabina je hvězda školy, která zažila obrovskou ztrátu, která ji změnila. Její milované dvojče Julča byla zavražděna v parku a vraha se dodnes nepodařilo vypátrat. Sabina ovšem má svého podezřelého a vymýšlí plán pomsty. Jonáš roky snášel týrání od despotického otce, který si na své rodině vyléval zlost. Změnil se a už není jako dřív. Kuba se trápí kvůli lásce, jeho milovaná dívka se s ním rozešla, kvůli jedné chybě a později byla zabita, on chtěl celý vztah zachránit. David Vaněk je zdrcený kvůli matčině zdravotnímu stavu. Patrik všechno pozoruje a Ela setrvává v nefungujícím vztahu. Dominik utekl z domova, kde ho ponižovali kvůli jeho sexuální orientaci.

Tvrdila, že ji někdo pronásleduje. Byla přesvědčená, že jí někdo usiluje o život. Před pár lety tu pobíhal pachatel, co znásilnil a ubodal několik mladých dívek. Ten však seděl ve státní věznici, o čemž ji vzápětí ubezpečil. Namítla, že by to mohl bát jeho napodobitel. Sepsal s ní výpověď, ale ona svého stalkera nedokázala popsat.

Příběh se odehrává v jednom místním gymnázium a točí se kolem party kamarádů. Vypravěči se nahodile střídají a je jich v knize opravdu hodně, až je to poněkud matoucí – v tom, kdo je kdo. A já se ze začátku v množství postav ztrácela, ale brzy jsem pochytila souvislosti. Jednotlivých kapitol je 77 a jsou uvozeny datumem. Příběh nezabírá nějak dlouhý časový úsek, ale v rámci několika týdnů je celá zápletka rozluštěna.

Já smrt přináší nenávist, lži, naději, výhružky, plány, pomstu, šikanu, posedlost, manipulace, žárlivost, alkohol, chudobu, zálety, týrání, drogy či homosexualitu. Poukazuje hned na několik problémů doby a součástí díla jsou i zprávy.

„Ptala jsem se ho u předtím, jestli o tom něco neví, ale tvrdil mi, že s tím nic společného nemá.“ Ondrovi neušel matčin pochybovačný tón. „Věříš mu?“ „Nevím. Dřív bych mu věřila, ale teď nevím. Změnil se. A přišlo mi, že mi něco tají, že mi neříká úplně všechno. Nikdy se moc nesvěřoval, ale taky mi nelhal.“

Po romantických příbězích jsem se pustila do něčeho trochu temnějšího. V knize dochází k nahodilému střídání hrdinů. Kdy pokaždé je vyprávěno o někom jiném a je to docela chaos. Ukázky i z pohledu vraha a odtajnění jeho minulosti, co ovlivnilo jeho život a zavedlo na scestí.

Kniha mě mile překvapila. Ráda jsem po delší době dala šanci českému autorovi. Neměla jsem dopředu velká očekávání, ale příběh mě okamžitě zaujal. Zajímavě zpracované problémy doby, vše zabalené do záhady. Jednalo se o nepředvídatelné, šokující a navíc čtivé vyprávění. Moje první setkání s autorem a doufám, že nebude poslední, jelikož styl pane Novotného mi sedl a čtení mě bavilo a do poslední strany jsem byla napnutá.

Ukázka:

Sabina zůstala na dvě sekundy v transu, než její mozek vyhodnotil tu děsuplnou, nepokrytou výhružku, která vrazila do jejího vědomí jako přílivová vlna. Ucítila, jak ji pohlcuje strašlivá předtucha. Splašené srdce se jí marně dobývalo z hrudního koše. Hrozba! Jasná, výstižná, vykřičník na konci jen dodával slovům na důraze. Ale pak se dívka pomalu uklidnila. Myšlenky jí uháněly tryskem vpřed a ztrácely se ve vzpomínkách, jedna stíhala tu druhou, až o sebe klopýtaly. „Nemůžeš se se mnou rozejít… To tě radši zabiju…“ „Nikomu o to neříkej,“ řekla kamarádce až mrazivě klidně. „Je dobře, žes to nikomu jinému neukázala. Jen mně.“ Měla silné tušení, kdo by za tím mohl být. Víc než to: byla si tím jistá. „Nemůžeš mě opustit… Řekl jsem ti přece, že toho lituju…“ Stála ke kamarádce zády a vpíjela do sebe obraz, který nabízel výhled z jejího okna – neutěšenou oblohu se šedomodrým nádechem, jako by den tímto způsobem protestoval a odmítal začít, stromy v dálce pokryté sněhem připomínajícím oblaka cukru.

Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Cosmopolis!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat