pátek 25. listopadu 2022

Straky

 Straky aneb Prestižní střední škola ukrývá děsivé tajemství – Ty budeš další! Je kniha v žánru young adult, kterou sepsala dvojice autorek. Zoe Sugg je umělkyně a byznysmenka, kterou mnozí znají jako autorku oblíbené série Girl Online. V roce 2009 si založila blog a působí zde pod jménem Zoella a má přes 25 milionů sledujících. Věnuje se i tématům jako kyberšikana či duševní zdraví. Amy McCulloch vyrostla v Kanadě a nyní žije v Londýně. Je vedoucí redaktorka v dětské sekci vydavatelství Penguin Random Hous - kde právě vyšel i bestsellerem Girl Online. Sama McCulloch sepsala pro děti a dospívající knihy The Oathbreaker´s Shadow, The Potion Diaries či Jinxed. Jejím dalším velkým koníčkem je zdolávání vrcholků hor.

Děj se odehrává na Illumenské střední, kde proběhla každoroční závěrečná oslava s tím rozdílem, že tentokrát bylo objeveno tělo mrtvé studentky Dolores Radcliffové. Šlo o oblíbenou dívku, která si užívala života a neměla důvod si ubližovat.  Přesto policie tuto událost označila za nehodu, jelikož se v blízkosti místa nálezu nachází strmý sráz do moře.

Jedna je zármutek,

Dvě radost nosí,

Tři nesou děvčátko,

Čtyři hošíka, o něhož matka marně prosí,

Pět stříbro, šest zlato značí,

Sedm pak hluboké tajemství stračí.

Kniha má skoro třista stran a v ději se střídají ve vypravování dvě ženské hrdinky Ivy a Audrey, které jsou úplnými protiklady. Američanka Audrey Wagnerová utekla před bolestivými vzpomínkami do Anglie. Chtěla uniknout dramatu, ale vlétla doprostřed jiného. Nový začátek je pro ni tedy velmi náročný. Teprve se seznamuje se školou, pochází z bohaté rodiny a je tak trochu rozmazlená, takže místní poměry jsou pro ni nové. Navíc se spolužáky to není vůbec lehké. Její spolubydlící, s kterou si zprvu vůbec nerozumí, je Ivy Moore Zhanyová, která je velmi ambiciózní dívka s velkými plány, která chce být ve všem nejlepší.

V knize dochází k tragédii – utonutí dívky. I když je případ uzavřen, někdo ve škole začal čeřit vodu. Vzniká podcast, ve kterém se neznámý autor snaží dopátrat pravdy. Jelikož okolnosti se mu zdají nelogické a existuje spousta nezodpovězených otázek. A tak se otevírá vyšetřování, které vede k objevení tajného spolku Straky.

VÍM, KDO ZABIL LOLU…

A NĚKDO Z VÁS JE DALŠÍ NA ŘADĚ.

Tahle kniha určená dospívajícím přináší napětí, trable s láskou, vyšetřování, záhady, tajné spolky, výhružky, drby i pomluvy. Odehrává se na škole připomínající středověké sídlo s pevnými pravidly, které se musí dodržet. Odlehlost místa podtrhuje tajemnost a událost a jednotlivá zjištění i děsivost.

Dotýká se obtížných životních témat jako je šikana, sebepoškozování, úzkosti, deprese či psychické problémy. Obě autorky tvrdí, že se kdokoli, kdo si v životě prochází něčím podobným nemá bát obrátit na specialisty.

Dílo postupně odhaluje, co se opravdu stalo na oslavě konce školního roku, hledá pravdu a odhaluje mnohá tajemství. Na Straky jsem se dost těšila a jelikož je Zoe Sugg hodně vychvalovaná, měla jsem velká očekávání. Které příběh bohužel nenaplnil. Může to být tím, že už se neřadím mezi cílovku. Věřím, že mladší čtenáři si knihu více užijí. Děj byl sice nepředvídatelný, ale i tak jsem očekávala propracovanější rozzuzlení a nedokázal mě strhnout na svou stranu. A konec mě tedy vyloženě zklamal, nemám ráda otevřené konce a tady si budu muset počkat na pokračování. Dílu ovšem nemohu odepřít čtivost, líbila se mi i samotná kulisa odlehlé školy i zajímavé osobnosti hrdinů.

 

Ukázka:

Nebo se Lola prostě jen ocitla v nesprávný čas na nesprávném místě? Víte o tom, že té noci bylo na útesech poblíž pláže spatřeno několik podezřelých osob? Co na to říká policie?

Já jen vím, že něco tady nesedí. A s vysvětlením vyšetřovatelů nejsem spokojen. Tohle mi nestačí. A nehodlám to nechat být.

(Mezihra) dramatická hudba

Popovídáme si s detektivy, kteří měli tento případ na starosti.

MUŽSKÝ HLAS

V průběhu pátrání jsme úplně všechno prohledali, každičký kámen. A teď mě prosím omluvte, mám práci.

EN

Promluvíme si s Lolinými příbuznými.

CHLAPECKÝ HLAS

Nikdy netrpěla žádnou duševní nemocí. Vždycky byla šťastná jako sluníčko. Nechápeme to.

 

Hodnocení: 3/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. V podstatě s tebou souhlasím. Nebylo to vůbec špatné, ale čekala jsem asi víc... :)

    OdpovědětVymazat