středa 30. listopadu 2022

Vůně medu

 Vůně medu a Žádné rodinné tajemství nemůže zůstat skryto navždy je ženským románem od autorky Susan Wiggsová, jejíž díla se pravidelně umisťují na seznamu bestsellerů deníku New York Times. Podle jejího románu V jabloňovém sadu dokonce vzniká filmová adaptace. Wiggsová je bývalá učitelka, absolventka Harvardovy univerzity a kromě toho vášnivá turistka, amatérská fotografka, lyžařka i golfistka. Momentálně žije na ostrově v Pugetově zálivu.

Kroniky Bella Visty přinášejí dvě časové linie: přítomnost, ve které hrdinka rekonstruuje vilu a chce si otevřít svoji kuchařskou školu. A válečné období za doby okupace, ve kterém se odhalí Magnusova minulost.

"Vzpomínky jsou jako řada zamčených dveří. Jakmile se vám podaří otevřít jedny, vedou rovnou k dalším a pak dalším. Nejsložitější je najít klíč k těm prvním a projít jimi."

Vůně medu je mezigenerační příběh a milé pohlazení na duši a navíc bestseller New York Times. Vracíme se do Bella Visty - svůdné krajiny plné barev do luxusní haciendy v Archangelu. Kniha vypráví o druhé sestře Isabel Johansenové třicetileté šéfkuchařce, která je po nevydařeném vztahu váhavá uzavřená a opatrná. Velice ji ovlivnil děsivý zážitek s bývalým milencem a místo toho, aby se za sebe postavila, utekla od minulosti a ani nedodělala školu. Vztahům se od té doby vyhýbá a žije ve své komfortní zóně. Nyní ji plně zaměstnává rekonstrukce, má velké plány s domem, který chce naplnit energií. A především zde chce otevřít kuchařskou školu obklopenou zahradami s jablečným sadem a úly.

Součástí knihy jsou i nejrůznější recepty popsané do detailu se surovinami i postupem, ve kterých nechybí med. Susan Wiggsová si dokonce pro čtenáře připravila i zajímavosti ohledně včelařství. Kde nalezneme různé informace o včelách, jejich zvycích i produktech.

Dílo je zasazené do líbezného prostředí a vypráví o rodině, přátelství, vřelosti, lásce, vaření, včelařství, traumat z minulosti i těžkostech. Nechybí ani popisy krajiny. A v neposlední řadě se odkrývá rodinná historie za období druhé světové války. Válečný hrdina Magnus Johansen, z kterého se stal sadař, vypráví o jeho životě v nacisty okupovaném Dánsku. Jedná se o děsivé životní zážitky, které strávil v odboji, kde nasazoval život při boji proti útlaku i nespravedlnosti.


"Jste alergický? Silně alergický?" "Ana...anafylaktický šok," vysoukal ze sebe a tahal se za výstřih trička. "Když jste alergický, proč jste sem přiběhl?" "Říkala jste, že jdu právě včas. Říkala jste, že potřebujete pomoc." Hrdlo měl oteklé a začaly se mu přivírat oči.

Tento příběh o rodinných tajemstvích má přes 360 stran, takže je poměrně rozsáhlý, ale čtivý. Pokud rádi čtete jednoduché, oddechové, ženské romány o lásce, které jsou navíc dojemné, tak sáhněte po dílech Susan Wiggsové.

V tomto volném pokračování se setkáváme se starými dobrými hrdiny (vystupuje zde třeba hlavní hrdinka první části Tess, která momentálně chystá svatbu) a poznáváme i nové tváře jako je mladá těhotná opuštěná včelařka Jamie, které se  Isabel ujme či pohledný Cormac O´Neill, který píše biografii o Isabelině dědečkovi. A je pravým opakem hrdinky. Ona žije stále na stejném místě a on je velkým cestovatelem, který ji postupně otvírá oči.

Jedná se o odpočinkové čtení přinášející milé příjemné poutavé čtení odehrávající se v malebném prostředí, ve kterém nechybí romantika a odkrývání rodinných tajemství.

Ukázka:

Jak se mohl tento den takto pokazit? Jen před malou chvílí vyskakovala z postele nadšená, plná plánů na přeměnu sídla na Školu vaření Bella Vista. Teď seděla uprostřed louky s polonahým mužem, který vypadal, jako kdyby vypadl z komiksu o superhrdinech. Popadl svoji hůl a postavil se. Pak si velmi nenuceně natáhl kalhoty. "Bez kalhot to není zas tak skvělý," řekl v okamžiku, kdy ji napadlo, že skvěle opravdu vypadá. Všimla si tří žihadel na hřbetě jeho ruky, která teď byla tak oteklá, že klouby nebyly vidět. "Máte pinzetu? Mohla bych vám vytáhnout ta žihadla." "Žádnou pinzetu," zamumlal. "To jen způsobí, že se uvolní víc jedu." "Vlezte si do auta," vyzvala ho. "Budu řídit." Několik minut strávila tím, že házela věci zpět do tašky. Bylo tam několik pevných pouzder, pravděpodobně s fotoaparátem a notebookem. Další knihy. Pěna na holení a zubní pasta se štítkem psaným arabským písmem. Kondomy - spousta kondomů.


Hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Grada!

2 komentáře:

  1. Na knihu se chytám a hodně se těším, protože obě autorčina předchozí knihy stály za to. :)

    OdpovědětVymazat